Ένταλμα σύλληψης για έναν Ουκρανό που θεωρείται ύποπτος για την ανατίναξη των αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream στη Βαλτική Θάλασσα πριν από σχεδόν δύο χρόνια, εξέδωσε ο γενικός εισαγγελέας της Γερμανίας.

Το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό μέσο ARD, και οι εφημερίδες Süddeutsche Zeitung και Die Zeit, ανέφεραν ότι ο φερόμενος ως δράστης των επιθέσεων ήταν ένας Ουκρανός πολίτης που ζούσε στην Πολωνία αλλά τώρα είχε κρυφτεί.

Η σουηδική εφημερίδα Expressen, κατονόμασε τον ύποπτο ως Βολοντίμιρ Ζουράβλοφ, ηλικίας 44 ετών. Είναι ύποπτος για «αντισυνταγματική δολιοφθορά και πρόκληση έκρηξης».

Εάν η είδηση αυτή επιβεβαιωθεί, θα είναι η πρώτη σημαντική ανακάλυψη στη μακροχρόνια έρευνα για τις εκρήξεις στις 26 Σεπτεμβρίου 2022 που κατέστρεψαν τους αγωγούς Nord Stream 1 και 2 .

Οι εκρήξεις  στον Nord Stream

Οι εκρήξεις, κοντά στο νησί Bornholm της Δανίας στη Βαλτική Θάλασσα, οδήγησαν σε τέσσερις διαρροές στους αγωγούς. Από τότε, οι ερευνητές αναρωτιούνται ποιος θα μπορούσε να είναι υπεύθυνος για μια από τις πιο θεαματικές περιπτώσεις δολιοφθοράς στην πρόσφατη ιστορία της Ευρώπης.

Ο NS1 ήταν από καιρό ο κύριος αγωγός για το ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Γερμανία. Ο NS2 είχε ολοκληρωθεί, αλλά δεν είχε ακόμη τεθεί σε λειτουργία μέχρι την ώρα των εκρήξεων, εν μέσω αυξανόμενων πολιτικών εντάσεων μεταξύ Βερολίνου και Μόσχας μετά την ευρείας κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Οι δύο γραμμές ήταν εδώ και καιρό σημείο τριβής μεταξύ του Βερολίνου και των ανατολικοευρωπαίων γειτόνων του, οι οποίοι δήλωσαν ότι θα επιτρέψουν στη Ρωσία να αυξήσει τον έλεγχό της στις ευρωπαϊκές αγορές ενέργειας παρακάμπτοντας χώρες όπως η Πολωνία και προμηθεύοντας φυσικό αέριο απευθείας στη μεγαλύτερη οικονομία και παραγωγική δύναμη της περιοχής.

Το ARD είπε ότι οι φερόμενοι ως δράστες είχαν χρησιμοποιήσει ένα γερμανικό ιστιοπλοϊκό γιοτ, το Andromeda, το οποίο νοίκιασαν τον Σεπτέμβριο του 2022, και χρησιμοποιούσαν για να πλέουν στη Βαλτική Θάλασσα. Τον Ιούλιο του 2023, οι ερευνητές ανακάλυψαν ίχνη εκρηκτικών στο σκάφος.

Ο τηλεοπτικός σταθμός είπε ότι οι ερευνητές εντόπισαν δύο άλλους Ουκρανούς πολίτες, ο ένας γυναίκα, ως πιθανούς ύποπτους. Πίστευαν ότι οι δύο, αμφότεροι έμπειροι δύτες, μπορεί να είχαν συνδέσει τα εκρηκτικά στους αγωγούς.

Ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός ανέφερε επίσης ότι μέχρι στιγμής η αστυνομία και οι εισαγγελείς δεν έχουν βρει στοιχεία ότι ο ουκρανικός στρατός ή οι υπηρεσίες πληροφοριών εμπλέκονται στις επιθέσεις. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει αρνηθεί κάθε εμπλοκή της κυβέρνησής του.

Η Σουηδία και η Δανία ανέστειλαν την έρευνά τους για τις εκρήξεις στις αρχές του 2024, αλλά η γερμανική εισαγγελία συνέχισε την έρευνά της.

Τα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης ανέφεραν ότι οι Γερμανοί ερευνητές κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετά στοιχεία για να εξασφαλίσουν ένταλμα σύλληψης εναντίον του Ζουράβλοφ από δικαστή στο γερμανικό ομοσπονδιακό δικαστήριο στις αρχές Ιουνίου.

Στη συνέχεια προσέγγισαν τις πολωνικές αρχές με ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Δεν ήταν σαφές, είπε το ARD, γιατί η Πολωνία απέτυχε να ενεργήσει σε αυτό. Ανέφερε ότι οι πολωνικές αρχές δεν έχουν ανταποκριθεί μέχρι στιγμής στο γερμανικό αίτημα.

Το ARD και οι εφημερίδες ανέφεραν ότι οι ερευνητές υπέθεσαν ότι ο Ζουράβλοφ ζούσε σε μια πόλη δυτικά της Βαρσοβίας, αλλά είχε κρυφτεί πρόσφατα. Δεν είναι σαφές έχει επιστρέψει στην Ουκρανία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια