
Στη δυναμική αύξηση της κατανάλωσης κρέατος κοτόπουλου, στα προϊόντα value for money, στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών και στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη από πέρσι, προσβλέπει η εταιρεία Κοτόπουλα Αγγελάκης για να ισχυροποιήσει το οικονομικό της αποτύπωμα.
Κοτόπουλα Αγγελάκης: Πώς κερδίζει τη μάχη της πρωτεΐνης – Οι επενδύσεις και τα νέα προϊόντα
Ήδη, με βάση τα λεγόμενα του κου Θάνου Αγγελάκη, προέδρου και CEO της εταιρείας, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας η φετινή χρονιά εξελίσσεται σαφώς καλύτερα σε σχέση με την περσινή κατά την οποία το τελικό αποτέλεσμα υπέστη σημαντική πίεση.
Ας σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της εταιρείας «μοιράζονται» κατά 70% στο retail, με παρουσία στις αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Θανόπουλος, Κρητικός και Lidl (παράγει τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας) και κατά 30% στο Ho.Re.Ca., διατηρώντας συνεργασίες με αλυσίδες εστίασης, ενώ οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού τζίρου.
Αύξηση τζίρου και πίεση στην κερδοφορία για τα Κοτόπουλα Αγγελάκης
Πιο αναλυτικά, ο κύκλος των εργασιών της Αγγελάκης ΑΕ έφθασε πέρσι στα 43 εκατ. ευρώ από 38,762 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 11%.
Ωστόσο σε επίπεδο κερδοφορίας δεν τα κατάφερε εξίσου καλά, λόγω και της πληθωριστικής πίεσης που επέδρασε δραματικά στις καταναλωτικές συνήθειες.
Συγκεκριμένα, το μικτό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 4,28 εκατ. ευρώ από 3,12 εκατ. ευρώ το 2022 με το μικτό κέρδος επί των πωλήσεων της εταιρείας να διαμορφώνεται στο 9,96% έναντι 8,05% την προηγούμενη χρονιά.
Τα κέρδη προ τόκων και φόρων έφθασαν στις 909 χιλ. ευρώ έναντι 1,621 εκατ. ευρώ το 2022 και τα καθαρά προ φόρων κέρδη στα 450 χιλ. ευρώ από 1,499 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα υποχώρησε στις 230 χιλ. ευρώ από 1,23 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.
Το κόστος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 38,71 εκατ. ευρώ έναντι 35,64 εκατ. ευρώ το 20222 και τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης αυξήθηκαν στα 3,092 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα αυξημένο σημαντικά ήταν το κονδύλι των χρεωστικών τόκων και συναφών εξόδων.
Το Ταμείο Ανάκαμψης και το δάνειο από την Aegean Baltic Bank
Η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2023 έλαβε από την Aegean Baltic Bank το ποσό των 3,745 εκατ. ευρώ από το Επενδυτικό πρόγραμμα στο οποίο έχει εγκριθεί με τίτλο «Εκσυγχρονισμός, επέκταση δυναμικότητας και πράσινη μετάβαση της επιχείρησης» εξ ου και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα αυξήθηκαν στα 3,9 εκατ. ευρώ από 104 χιλ. ευρώ το 2022.
Επιπλέον η Αγγελάκης τον Φεβρουάριο 2023 είχε λάβει έγκριση της Αίτησης Ενίσχυσης Επενδυτικού Σχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός, επέκταση δυναμικότητας και πράσινη μετάβαση της επιχείρησης» στο υποέργο SUB1 «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων της Δράσης Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU. Μάλιστα στον ισολογισμό της έχει εγγραφεί το ποσό των 3,745 εκατ. ευρώ ως μακροχρόνια δανειακή υποχρέωση στο Ταμείο Ανάκαμψης.
Τι λέει ο ορκωτός
Σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού λογιστή, στα κονδύλια του Ενεργητικού «Εμπορικές Απαιτήσεις» & «Λοιπές απαιτήσεις» της Αγγελάκης περιλαμβάνονται και επισφαλείς απαιτήσεις, συνολικού ποσού ευρώ 656 χιλ.
«Κατά την εκτίμησή μας, η διενεργηθείσα απομείωση επί των απαιτήσεων αυτών ποσού ευρώ 65 χιλ. υπολείπεται της απαιτούμενης κατά ευρώ 591 χιλ.. Η μη διενέργεια της απαιτούμενης απομείωσης έχει σαν συνέπεια, η αξία των «Εμπορικών Απαιτήσεων» & «Λοιπών Απαιτήσεων» να εμφανίζεται αυξημένη κατά ευρώ 591 χιλ. και τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 591 χιλ.», επισημαίνεται.
Επιπλέον αναφέρεται ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις δεν έχουν εξεταστεί από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις 2019 έως 2023. Ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά. Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για αυτή την ενδεχόμενη υποχρέωση. «Από τον έλεγχό μας δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσουμε εύλογη διασφάλιση για την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται», σημειώνεται.
Τέλος, ο ορκωτός λογιστής επισημαίνει ότι στο υπόλοιπο του λογαριασμού του ενεργητικού “Λοιπά άυλα” περιλαμβάνονται ποσά προστίμων και προσαυξήσεων προηγούμενων χρήσεων ποσού ευρώ 25 χιλ. τα οποία θα έπρεπε να είχαν επιβαρύνει ως έξοδο προηγούμενες χρήσεις. Λόγω του λογιστικού αυτού χειρισμού, η αξία του λογ. “Λοιπά άυλα” και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 25 χιλ. ευρώ.


Latest News

ΔΥΠΑ: Έναρξη υποβολής προτάσεων για νέα δράση κατάρτισης σε κλάδους αιχμής
H υποβολή προτάσεων ξεκινά σήμερα και η προθεσμία υποβολής θα λήξει την Πέμπτη 8 Μαΐου 2025, σύμφωνα με την πρόσκληση της ΔΥΠΑ

Alter Ego Media: Οι 4 πυλώνες που φέρνουν ανάπτυξη και μερίσματα
Η διοίκηση της Alter Ego Media παρουσίασε στους αναλυτές τα αποτελέσματα της χρήσης του 2024 και το στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης του Ομίλου

Ανεβάζει τον πήχη για Eurobank και Πειραιώς η Goldman Sachs - Τι βλέπει για Εθνική
Η Goldman Sachs έδωσε νέες τιμές στόχους για τις ελληνικές τράπεζες

Οι 9 τάσεις της ευρωπαϊκής αγοράς λιανικού εμπορίου τροφίμων την επόμενη πενταετία
Η κατάσταση κρίνεται εξαιρετικά κρίσιμη, με αβεβαιότητα γύρω από τις παγκόσμιες εμπορικές ροές, σύμφωνα με το ΕΒΕΠ

Mega-deal της Metlen με την Glenfarne για υβριδικό έργο ΑΠΕ στη Χιλή
Η συνολική αξία της συναλλαγής συμφωνήθηκε στα 815 εκ. δολάρια, στη βάση συγκεκριμένων χρηματοδοτικών όρων και αναπροσαρμογών

Η ελληνική σταδιοδρομία της Unilever – Από την «Ελαϊς» σε hub για 14 χώρες
Η Unilever Hellas είναι μία από τις λίγες πολυεθνικές εταιρείες στην Ελλάδα, που συνεχίζουν να έχουν παραγωγική δραστηριότητα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης

Ψάχνουν… χρυσάφι στον Ασπρόπυργο - Ο «πυρετός» επενδύσεων σε logistics και το αγκάθι
Εκτοξεύθηκαν οι τιμές των οικοπέδων στον Ασπρόπυργο – Τα projects για τη δημιουργία logistics που μεταμορφώνουν την περιοχή

VIDCAST – BizSound: Το marketplace όλης της Ελλάδας | Η ιστορία του SHOPFLIX
Σε αυτό το επεισόδιο φιλοξενούμε τον νέο CEO της SHOPFLIX, Γιάννη Στάθη. Συζητάμε για τα νέα καθήκοντα και για τα επόμενα σχέδια της εταιρείας.

To όραμα του Βαρδή Βαρδινογιάννη - Γιατί επενδύει στο ελληνικό eGaming
Παρά την ισχυρή οικογενειακή παράδοση, ο Βαρδής Βαρδινογιάννης ο νεότερος επενδύει σε eGaming και κυβερνοσφάλεια - Το ελληνικό όραμα και η συμμετοχή της ALTER EGO VENTURES

ΚΕΕΕ: Η υπεραπόδοση τους πλεονάσματος πρέπει να επιστρέφει στην κοινωνία
Κάθε μέτρο ενίσχυσης της μικρομεσαίας τάξης μας βρίσκει σύμφωνους, λέει ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Γιάννης Βουτσινάς