Στη δυναμική αύξηση της κατανάλωσης κρέατος κοτόπουλου, στα προϊόντα value for money, στην περαιτέρω ανάπτυξη των εξαγωγών και στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 30 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται σε εξέλιξη από πέρσι, προσβλέπει η εταιρεία Κοτόπουλα Αγγελάκης για να ισχυροποιήσει το οικονομικό της αποτύπωμα.

Κοτόπουλα Αγγελάκης: Πώς κερδίζει τη μάχη της πρωτεΐνης – Οι επενδύσεις και τα νέα προϊόντα

Ήδη, με βάση τα λεγόμενα του κου Θάνου Αγγελάκη, προέδρου και CEO της εταιρείας, τόσο σε επίπεδο τζίρου όσο και σε επίπεδο κερδοφορίας η φετινή χρονιά εξελίσσεται σαφώς καλύτερα σε σχέση με την περσινή κατά την οποία το τελικό αποτέλεσμα υπέστη σημαντική πίεση.

Ας σημειωθεί ότι οι πωλήσεις της εταιρείας «μοιράζονται» κατά 70% στο retail, με παρουσία στις αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλος, My Market, Θανόπουλος, Κρητικός και Lidl (παράγει τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας της αλυσίδας) και κατά 30% στο Ho.Re.Ca., διατηρώντας συνεργασίες με αλυσίδες εστίασης, ενώ οι εξαγωγές αντιστοιχούν στο 10% του συνολικού τζίρου.

Αύξηση τζίρου και πίεση στην κερδοφορία για τα Κοτόπουλα Αγγελάκης

Πιο αναλυτικά, ο κύκλος των εργασιών της Αγγελάκης ΑΕ έφθασε πέρσι στα 43 εκατ. ευρώ από 38,762 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας άνοδο σχεδόν 11%.

Ωστόσο σε επίπεδο κερδοφορίας δεν τα κατάφερε εξίσου καλά, λόγω και της πληθωριστικής πίεσης που επέδρασε δραματικά στις καταναλωτικές συνήθειες.

Συγκεκριμένα, το μικτό αποτέλεσμα διαμορφώθηκε στα 4,28 εκατ. ευρώ από 3,12 εκατ. ευρώ το 2022 με το μικτό κέρδος επί των πωλήσεων της εταιρείας να διαμορφώνεται στο 9,96% έναντι 8,05% την προηγούμενη χρονιά.

Τα κέρδη προ τόκων και φόρων έφθασαν στις 909 χιλ. ευρώ έναντι 1,621 εκατ. ευρώ το 2022 και τα καθαρά προ φόρων κέρδη στα 450 χιλ. ευρώ από 1,499 εκατ. ευρώ, ενώ το τελικό αποτέλεσμα υποχώρησε στις 230 χιλ. ευρώ από 1,23 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρονιά.

Το κόστος πωλήσεων διαμορφώθηκε σε 38,71 εκατ. ευρώ έναντι 35,64 εκατ. ευρώ το 20222 και τα έξοδα διοικητικής λειτουργίας και διάθεσης αυξήθηκαν στα 3,092 εκατ. ευρώ από 2,8 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα αυξημένο σημαντικά ήταν το κονδύλι των χρεωστικών τόκων και συναφών εξόδων.

Το Ταμείο Ανάκαμψης και το δάνειο από την Aegean Baltic Bank

Η εταιρεία τον Δεκέμβριο του 2023 έλαβε από την Aegean Baltic Bank το ποσό των 3,745 εκατ. ευρώ από το Επενδυτικό πρόγραμμα στο οποίο έχει εγκριθεί με τίτλο «Εκσυγχρονισμός, επέκταση δυναμικότητας και πράσινη μετάβαση της επιχείρησης» εξ ου και τα ταμειακά διαθέσιμα και ισοδύναμα αυξήθηκαν στα 3,9 εκατ. ευρώ από 104 χιλ. ευρώ το 2022.

Επιπλέον η Αγγελάκης τον Φεβρουάριο 2023 είχε λάβει έγκριση της Αίτησης Ενίσχυσης Επενδυτικού Σχεδίου με τίτλο «Εκσυγχρονισμός, επέκταση δυναμικότητας και πράσινη μετάβαση της επιχείρησης» στο υποέργο SUB1 «Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων της Δράσης Οικονομικός μετασχηματισμός του αγροτικού τομέα του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – NextGeneration EU. Μάλιστα στον ισολογισμό της έχει εγγραφεί το ποσό των 3,745 εκατ. ευρώ ως μακροχρόνια δανειακή υποχρέωση στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Τι λέει ο ορκωτός

Σύμφωνα με την έκθεση του ορκωτού λογιστή, στα κονδύλια του Ενεργητικού «Εμπορικές Απαιτήσεις» & «Λοιπές απαιτήσεις» της Αγγελάκης περιλαμβάνονται και επισφαλείς απαιτήσεις, συνολικού ποσού ευρώ 656 χιλ.

«Κατά την εκτίμησή μας, η διενεργηθείσα απομείωση επί των απαιτήσεων αυτών ποσού ευρώ 65 χιλ. υπολείπεται της απαιτούμενης κατά ευρώ 591 χιλ.. Η μη διενέργεια της απαιτούμενης απομείωσης έχει σαν συνέπεια, η αξία των «Εμπορικών Απαιτήσεων» & «Λοιπών Απαιτήσεων» να εμφανίζεται αυξημένη κατά ευρώ 591 χιλ. και τα ίδια κεφάλαια να εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 591 χιλ.», επισημαίνεται.

Επιπλέον αναφέρεται ότι οι φορολογικές υποχρεώσεις δεν έχουν εξεταστεί από τις φορολογικές αρχές για τις χρήσεις 2019 έως 2023. Ως εκ τούτου τα φορολογικά αποτελέσματα των χρήσεων αυτών δεν έχουν καταστεί οριστικά. Η εταιρεία δεν έχει προβεί σε εκτίμηση των πρόσθετων φόρων και των προσαυξήσεων που πιθανόν καταλογιστούν σε μελλοντικό φορολογικό έλεγχο και δεν έχει σχηματίσει σχετική πρόβλεψη για αυτή την ενδεχόμενη υποχρέωση. «Από τον έλεγχό μας δεν κατέστη εφικτό να αποκτήσουμε εύλογη διασφάλιση για την εκτίμηση του ύψους της πρόβλεψης που τυχόν απαιτείται», σημειώνεται.

Τέλος, ο ορκωτός λογιστής επισημαίνει ότι στο υπόλοιπο του λογαριασμού του ενεργητικού “Λοιπά άυλα” περιλαμβάνονται ποσά προστίμων και προσαυξήσεων προηγούμενων χρήσεων ποσού ευρώ 25 χιλ. τα οποία θα έπρεπε να είχαν επιβαρύνει ως έξοδο προηγούμενες χρήσεις. Λόγω του λογιστικού αυτού χειρισμού, η αξία του λογ. “Λοιπά άυλα” και τα ίδια κεφάλαια εμφανίζονται αυξημένα κατά ευρώ 25 χιλ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις