Αναβλήθηκε χθες στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Mediterra, εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, η απόφαση για αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου παρά την επίτευξη της απαιτούμενης απαρτίας.

Mediterra: Καλύτερη χρονιά της 20ετίας το 2023

Όπως εξήγησε η εταιρεία με ανακοίνωσή της ο λόγος για την εκ νέου αναβολή ήταν η απουσία των μετόχων άνω του 5% τόσο στις δύο έκτακτες Γενικές Συνελεύσεις της 5ης και της 12ης Αυγούστου 2024 όσο και στην ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της 3ης Ιουλίου 2024.

Ποιοι είναι όμως οι… ξεχασιάρηδες μέτοχοι της  Mediterra που δεν θέλησαν να παραστούν στη συνέλευση για ένα τόσο σημαντικό θέμα, όπως η αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας;

Οι εξής δύο: το Zaitech Fund (κεφάλαιο επενδυτικών συμμετοχών της Attica Bank) που είναι μέτοχος της Mediterra από το 2005, καθώς και η εταιρεία καλλυντικών Κορρές.

Το Zaitech Fund κατέχει ποσοστό 28,41% στην εισηγμένη, ενώ η Κορρές Α.Ε. Φυσικά Προϊόντα ποσοστό 5,13%.

Κάπως έτσι λοιπόν ο εκπρόσωπος της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, δηλαδή της πλειοψηφούσας μετόχου με 51,04%, πρότεινε στο όνομα της εταιρικής διακυβέρνησης την αναβολή της σχετικής απόφασης.

Ικανοποιητικές επιδόσεις εφέτος

Πάντως, ασχέτως αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, πηγές κοντά στην εταιρεία, η οποία διαχειρίζεται τα καταστήματα Mastiha Shop, αναφέρουν ότι οι επιδόσεις του 2024, μέχρι και σήμερα, είναι παραπάνω από ικανοποιητικές.

Επιπλέον θετικά κινούνται εφέτος και οι εξαγωγές της Mediterra, οι οποίες πέρσι κατέγραψαν άνοδο της τάξης του 33,8%, αφού τα 3,11 εκατ. ευρώ από τα 12,38 εκατ. ευρώ του συνολικού της τζίρου έγιναν στις αγορές του εξωτερικού.

Ας σημειωθεί ότι μέσα στην τελευταία 5ετία η Mediterra έχει καταφέρει να τριπλασιάσει τις εξαγωγικές της πωλήσεις, οι οποίες το 2018 ήταν μόλις 1 εκατ. ευρώ.

Εταιρικές προτεραιότητες

Σε κάθε περίπτωση, εκτίμηση της διοίκησης είναι ότι τα τελικά αποτελέσματα και οι επιδόσεις του 2024 θα οριοθετηθούν τόσο από τις πληθωριστικές πιέσεις όσο και από τις νέες εταιρικές δραστηριότητες (νέα προϊόντα και κανάλια πώλησης).

Στις εταιρικές προτεραιότητες για το 2024 παραμένουν η αλλαγή του εταιρικού παραγωγικού και ψηφιακού αποτυπώματος, η ενσωμάτωση νέων καινοτομιών στην παραγωγή και οι επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών πολιτικών «από το χωράφι στο ράφι», καθώς και η πράσινη μετάβαση.

Επιπρόσθετα για εφέτος η εταιρεία έχει προγραμματίσει το λανσάρισμα τουλάχιστον 15 νέων προϊόντων, ενώ το μεγάλο στοίχημα αποτελούν τα προϊόντα κρυοξήρανσης από τα οποία ξεχωρίζουν το γιαούρτι, το χούμους, η φάβα, το τζατζίκι κ.ά.

Σημαντική αύξηση κερδών

Υπενθυμίζεται ότι πέρσι ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 15,3% σε σχέση με το 2022, ενώ Σε επίπεδο κερδοφορίας τα EBITDA αυξήθηκαν κατά 22% την περσινή χρήση και ανήλθαν σε 932.491 ευρώ έναντι 764.412 ευρώ της χρήσης 2022.

Τα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 492.402 ευρώ αυξημένα κατά 31,61% σε σχέση με τα 374.127 της χρήσης 2022, ενώ ακόμη μεγαλύτερη (+38,66%) ήταν η άνοδος στα κέρδη μετά από φόρους που ανήλθαν σε 384.073 ευρώ όταν το 2022 είχαν διαμορφωθεί σε 276.981 ευρώ.

«Τα αποτελέσματα στο σύνολό τους ήταν καλύτερα έναντι του αρχικού προϋπολογισμού του 2023, παρά την αβεβαιότητα των αγορών λόγω της αυξανόμενης γεωπολιτικής αστάθειας αλλά και του κύματος ακρίβειας που σαρώνει την Ελληνική αγορά» σημειώνει η διοίκηση της εταιρείας στην οικονομική έκθεση του 2023, ενώ τονίζει πως «το τελικό θετικό αποτέλεσμα του 2023 επιβεβαιώνει τις θετικές προσδοκίες και επιβραβεύει τις συντονισμένες προσπάθειες διοίκησης και εργαζομένων».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις