Ο Scott Arnold ετοιμαζόταν να μεταφέρει την εταιρεία του, AuditBoard, έναν πάροχο λογισμικού ελέγχου και διαχείρισης κινδύνου στη Νότια Καλιφόρνια, στις δημόσιες αγορές, σύμφωνα με το BI.

Mubadala: Ο αγώνας του επενδυτικού fund για την διάσωση επενδύσεων άνω του 1 δισ. σε ευρωπαϊκές startups

Το fund  Hg είχε άλλα σχέδια όμως. Η ευρωπαϊκή εταιρεία ιδιωτικών επενδυτικών κεφαλαίων παρακολουθούσε την εταιρεία για πέντε χρόνια, εντυπωσιασμένη από την έλξη της και την εστίασή της στην επιτυχία των πελατών.

Όταν έγινε γνωστό ότι η AuditBoard αναζητούσε επενδυτές για την αρχική δημόσια προσφορά της στις αρχές Μαρτίου, το Hg έδρασε. Ήθελε να εξαγοράσει την εταιρεία και να προωθήσει την επόμενη φάση ανάπτυξης και ήταν πρόθυμο να πληρώσει  γι ‘αυτό.

Οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε τιμή πώλησης περίπου 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, πάνω από 20 φορές την αποτίμηση της AuditBoard όταν συγκέντρωσε τελευταία πρωτογενή χρηματοδότηση από VCs.

Επενδυτική μανία για startups

Η ταχύτητα της συμφωνίας δείχνει πώς τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια μπόρεσαν να « καταπιούν» τις νεοσύστατες επιχειρήσεις πιο συχνά τελευταία. Αν και πολλοί ιδρυτές εξακολουθούν να επιθυμούν μια έξοδο στις δημόσιες αγορές, μια περίοδος υψηλών επιτοκίων έχει κάνει τις νεοσύστατες επιχειρήσεις τελευταίου σταδίου να παραμένουν ιδιωτικές περισσότερο.

Εν τω μεταξύ, η καταστολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας, ειδικά στις Big Tech, έχει στερήσει από ορισμένες εταιρείες που υποστηρίζονται από επιχειρήσεις έναν άλλο τρόπο εξόδου.

Το πάγωμα της εξόδου έχει κάνει ορισμένους ιδρυτές να δουν με άλλο μάτι τα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια, δήλωσε ο Michael Brown, γενικός εταίρος της Battery Ventures, μιας εταιρείας που υποστηρίζει εταιρείες σε όλα τα στάδια, από το αρχικό στάδιο και τις αρχές έως την ανάπτυξη και την εξαγορά. Η Battery ήταν επίσης ο μεγαλύτερος θεσμικός μέτοχος της AuditBoard.

«Κινούνται πολύ γρήγορα. Στην πραγματικότητα πληρώνουν πολύ καλές τιμές για πράγματα – τόσο ελκυστικές όσο και στρατηγικές», δήλωσε ο Μπράουν, προσθέτοντας, «Και παίρνετε άμεση ρευστότητα, ενώ αν μπείτε στο χρηματιστήριο, η διοίκηση δεν μπορεί απλώς να πουλήσει την πρώτη μέρα».

Το τοπίο για συμφωνίες αλλάζει δραστικά

Τα στοιχεία του PitchBook δείχνουν ότι οι εξαγορές λογισμικού ανακάμπτουν, με εκτιμώμενες 59 συμφωνίες το πρώτο τρίμηνο. Αυτό μπορεί να μην ακούγεται εντυπωσιακό, αλλά είναι σημαντικό ως αυξανόμενο μερίδιο των αποτελεσμάτων, δήλωσε ο Derek Hernandez, ανώτερος αναλυτής αναδυόμενης τεχνολογίας του PitchBook.

Ο αριθμός των εταιρικών συγχωνεύσεων και εξαγορών εταιρειών λογισμικού έχει μειωθεί σε περίπου 20% κάτω από τα προ πανδημίας επίπεδα, ενώ οι εξαγορές λογισμικού τείνουν προς υψηλό πενταετίας, σύμφωνα με το PitchBook.

Ο τομέας λογισμικού ως υπηρεσία είναι ιδιαίτερα ώριμος για ενοποίηση, δήλωσε ο Aaron Fleishman, επενδυτής λογισμικού στην Tola Capital. Η αγορά λογισμικού εξερράγη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, με τους ανθρώπους να εργάζονται από το σπίτι και τις επιχειρήσεις να ξοδεύουν περισσότερα σε όλα τα πράγματα cloud. Αλλά ενόψει του αυξανόμενου πληθωρισμού και των επιτοκίων, οι πελάτες λογισμικού μείωσαν τους προϋπολογισμούς τους.

Ο Fleishman δήλωσε ότι όταν οι δαπάνες λογισμικού σημείωσαν σημαντική υποχώρηση, πολλές εταιρείες με έσοδα  από 20 έως 50 εκατομμύρια δολάρια βρέθηκαν σε αδιέξοδο. Η επιβράδυνση της ανάπτυξής τους κατέστησε δύσκολο για αυτές τις εταιρείες να προσελκύσουν νέους επενδυτές επιχειρηματικών συμμετοχών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Startups