Ψευδείς ισχυρισμοί σχετικά με την Taylor Swift και ψεύτικες προειδοποιήσεις για τσουνάμι είναι μεταξύ των παραπλανητικών ειδοποιήσεων που δημοσιεύονται στο TikTok.

Κομισιόν: Αποσύρεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση το TikTok Lite Rewards

Η εφαρμογή στέλνει ανακριβείς και παραπλανητικές ειδοποιήσεις ειδησεογραφικού τύπου στα τηλέφωνα των χρηστών, συμπεριλαμβανομένου ενός ψευδούς ισχυρισμού για την Taylor Swift και μιας προειδοποίησης καταστροφής εβδομάδων, εντείνοντας τους φόβους για τη διάδοση παραπληροφόρησης στη δημοφιλή πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο, σύμφωνα με τους FT.

Πανδημία fake news

Μεταξύ των ειδοποιήσεων που είδαν οι Financial Times ήταν μια προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ιαπωνία, με την ένδειξη “BREAKING”, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Ιανουαρίου, τρεις εβδομάδες μετά από σεισμό. Ένας άλλος δήλωσε ψευδώς ότι «η Taylor Swift ακύρωσε όλες τις ημερομηνίες περιοδείας σε αυτό που αποκάλεσε “ρατσιστική Φλόριντα”», ενώ μια ειδοποίηση push υπογράμμισε πενταετή αποκλεισμό για έναν παίκτη μπέιζμπολ μεγάλου πρωταθλήματος.

Οι ειδοποιήσεις, οι οποίες μερικές φορές περιέχουν περιλήψεις από αναρτήσεις που δημιουργούνται από χρήστες, εμφανίζονται στην οθόνη με το στυλ μιας ειδοποίησης ειδήσεων. Οι ερευνητές λένε ότι η μορφή, που υιοθετήθηκε ευρέως για να ενισχύσει την αφοσίωση μέσω εξατομικευμένων προτάσεων βίντεο, μπορεί να κάνει τους χρήστες λιγότερο επικριτικούς για την αλήθεια του περιεχομένου, ανοίγοντας τον δρόμο στην παραπληροφόρηση.

«Οι ειδοποιήσεις έχουν αυτή την πρόσθετη σφραγίδα υποτιθέμενης αξιοπιστίας», δήλωσε η Laura Edelson, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Northeastern, στη Βοστώνη. «Όταν λαμβάνετε μια ειδοποίηση για κάτι, συχνά θεωρείται ότι είναι κάτι που έχει επιμεληθεί η πλατφόρμα και όχι απλώς ένα τυχαίο πράγμα από τη ροή σας».

Η ΑΙ αυξάνει την πίεση

Ομάδες μέσων κοινωνικής δικτύωσης όπως το TikTok, το X και το Meta αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο έλεγχο για την αυστηρή επιτήρηση των πλατφορμών τους, ιδιαίτερα σε ένα έτος σημαντικών εθνικών εκλογών, συμπεριλαμβανομένης της ψηφοφορίας του Νοεμβρίου στις ΗΠΑ. Η άνοδος της τεχνητής νοημοσύνης αυξάνει την πίεση, δεδομένου ότι η ταχέως εξελισσόμενη τεχνολογία καθιστά ταχύτερη και ευκολότερη τη διάδοση παραπληροφόρησης, μεταξύ άλλων μέσω συνθετικών μέσων, γνωστών ως deepfakes.

Το TikTok, το οποίο έχει περισσότερους από 1 δισεκατομμύριο χρήστες παγκοσμίως, έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να εντείνει τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης ως απάντηση στην πίεση από κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ. Τον Μάιο, η πλατφόρμα κοινής χρήσης βίντεο δεσμεύτηκε να γίνει το πρώτο μεγάλο δίκτυο κοινωνικών μέσων που θα επισημάνει αυτόματα κάποιο περιεχόμενο που δημιουργείται από AI.

Τουλάχιστον ένα άτομο που έλαβε την ανάρτηση για την Taylor Swift νόμιζε ότι ήταν άρθρο ειδήσεων.

Ο ψευδής ισχυρισμός ότι η Swift ακύρωσε την περιοδεία της στη Φλόριντα, ο οποίος κυκλοφόρησε επίσης στο X, αλιεύτηκε σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε τον Μάιο στη σατιρική εφημερίδα The Dunning-Kruger Times, αν και αυτό το άρθρο δεν συνδέθηκε ούτε αναφέρθηκε άμεσα στην ανάρτηση TikTok.

Τουλάχιστον 20 άτομα δήλωσαν  ότι είχαν κάνει κλικ στην ειδοποίηση και κατευθύνθηκαν σε ένα βίντεο στο TikTok επαναλαμβάνοντας τον ισχυρισμό, παρόλο που δεν ακολούθησαν τον λογαριασμό. Τουλάχιστον ένα άτομο στο νήμα είπε ότι αρχικά νόμιζε ότι η ειδοποίηση «ήταν ένα άρθρο ειδήσεων».

Η Σουίφτ έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιήσει τρεις συναυλίες στο Μαϊάμι τον Οκτώβριο και δεν έχει αποκαλέσει δημοσίως τη Φλόριντα «ρατσιστική».

Μια άλλη ειδοποίηση push ανέφερε ανακριβώς ότι ένας Ιάπωνας παίκτης που παίζει για τους Los Angeles Dodgers αντιμετώπισε αποκλεισμό από τη Major League Baseball: «Ο Shohei Ohtani έχει αποκλειστεί από το MLB για 5 χρόνια μετά την έρευνά του για τυχερά παιχνίδια».

«Πάρτυ» fake news

Οι λέξεις ταίριαζαν άμεσα με την περιγραφή μιας ανάρτησης που ανέβηκε ως πρωταπριλιάτικη φάρσα. Δεκάδες σχολιαστές στο αρχικό βίντεο, ωστόσο, ανέφεραν ότι έλαβαν ειδοποιήσεις στα μέσα Απριλίου. Αρκετοί είπαν ότι αρχικά το είχαν πιστέψει πριν ελέγξουν άλλες πηγές. Οι χρήστες του TikTok έλαβαν ειδοποίηση push ότι ένας παίκτης μπέιζμπολ της Major League είχε αποκλειστεί για πέντε χρόνια.

Οι χρήστες ανέφεραν επίσης ειδοποιήσεις που φαινόταν να περιέχουν ενημερώσεις ειδήσεων, αλλά δημιουργήθηκαν εβδομάδες μετά την εκδήλωση.

Ένας χρήστης έλαβε μια ειδοποίηση στις 23 Ιανουαρίου που έγραφε: «ΕΚΤΑΚΤΟ: Εκδόθηκε προειδοποίηση για τσουνάμι στην Ιαπωνία μετά από μεγάλο σεισμό». Η ειδοποίηση φαίνεται να αναφέρεται σε μια προειδοποίηση φυσικής καταστροφής που εκδόθηκε περισσότερες από τρεις εβδομάδες νωρίτερα μετά από σεισμό που έπληξε τη χερσόνησο Noto της Ιαπωνίας την Πρωτοχρονιά.

Το TikTok δήλωσε ότι είχε αφαιρέσει τις συγκεκριμένες ειδοποιήσεις που επισημάνθηκαν από τους FT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή