Μικρή άνοδο καταγράφει την πέμπτη το πετρέλαιο, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η πιθανή μείωση στα επιτόκια των ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα και την κατανάλωση καυσίμου, αν και οι ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης περιόρισαν τα κέρδη.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 17 σεντς, ή 0,21%, στα 79,93 δολάρια το βαρέλι, ανακτώντας ορισμένες από τις απώλειες της προηγούμενης ημέρας. Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate αυξήθηκε κατά 21 σεντς, ή 0,27%, στα 77,19 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς υποχώρησαν περισσότερο από 1% την Τετάρτη μετά την απροσδόκητη άνοδο των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ και λόγω της χαλάρωσης των ανησυχιών για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Πού θα φτάσουν οι τιμές σε πετρέλαιο και χρυσό – Ο «χρησμός» της UBS

Οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μέτρια τον Ιούλιο και η ετήσια αύξηση του πληθωρισμού επιβραδύνθηκε κάτω από το 3% για πρώτη φορά σε σχεδόν 3-1/2 χρόνια, ενισχύοντας τις προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

«Είδαμε μια διόρθωση στις συναλλαγές στην Ασία καθώς η αγορά πετρελαίου ήταν υπερπουλημένη την Τετάρτη», σχολιάζει στο Reuters, ο Yuki Takashima, οικονομολόγος της Nomura Securities, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Fed θα μπορούσε να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον επόμενο μήνα.

«Παρόλα αυτά, οι τιμές του πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν υπό πίεση στο μέλλον καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες ότι η παγκόσμια ζήτηση, ειδικά στην Κίνα, θα είναι υποτονική», δήλωσε ο Takashima, προβλέποντας ότι το WTI θα κινηθεί προς το όριο των 72 δολαρίων στις αρχές Αυγούστου.

Αντίθετοι άνεμοι στο πετρέλαιο

Οι ανησυχίες των επενδυτών για την πιθανή απάντηση του Ιράν στη δολοφονία του αρχηγού της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς τον περασμένο μήνα, υποστήριξαν περαιτέρω τις τιμές στο πετρέλαιο. Τρεις ανώτεροι Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν πει ότι μόνο μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα θα εμπόδιζε το Ιράν από τα άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία.

«Ο γεωπολιτικός κίνδυνος συνεχίζει να κρέμεται πάνω από την αγορά πετρελαίου. Δεν είναι ακόμη σαφές πώς και εάν το Ιράν θα ανταποδώσει στο Ισραήλ μετά τη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς στο ιρανικό έδαφος», ανέφεραν οι αναλυτές της ING Warren Patterson και Ewa Manthey.

«Αυτή η αβεβαιότητα οδήγησε σε αυξημένη δραστηριότητα διαπραγμάτευσης δικαιωμάτων προαίρεσης, με τους συμμετέχοντες στην αγορά να θέλουν να προστατευτούν».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας περιόρισε την εκτίμησή του για την αύξηση της ζήτησης πετρελαίου για το 2025 , επικαλούμενος τον αντίκτυπο της αποδυναμωμένης κινεζικής οικονομίας στην κατανάλωση. Αυτό έγινε μετά τη μείωση της αναμενόμενης ζήτησης για το 2024 από τον ΟΠΕΚ για παρόμοιους λόγους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities