
Ένα κρίσιμο εργαλείο για την καλλιέργεια της ελιάς έχουν στα χέρια τους οι αγρότες της Ισπανίας, με το οποίο μπορούν να προβλέπουν το χρόνο συγκομιδής.
Ειδικότερα, οι ερευνητές χρησιμοποιώντας την τεχνητή νοημοσύνη, αφού ανέλυσαν μια σειρά δεδομένων από διάφορα αγροκτήματα, κατάφεραν να προβλέψουν το χρόνο της συγκομιδής της ελιάς με ακρίβεια που έφτασε ακόμα και το 90%.
Ελαιόλαδο: Ρεκόρ στις υποθέσεις απάτης και παραπλανητικής επισήμανσης
Το φιλόδοξο πλάνο των ερευνητών στοχεύει ακόμα και σε προβλέψεις πριν ακόμη και την περίοδο της ανθοφορίας της ελιάς, πολύ πριν δηλαδή ο αγρότης προχωρήσει σε κάποια επένδυση στον ελαιώνα του.
Μετά από περισσότερα από τρία χρόνια έρευνας και δοκιμών, τα αποτελέσματα της εργασίας της Επιχειρησιακής Ομάδας Predic 1, παρουσιάστηκαν σε συνέδριο στη Χαέν της Ισπανίας.
Η πρόβλεψη της συγκομιδής των καλλιεργειών είναι ένα από τα πιο περίπλοκα προβλήματα στη γεωργία ακριβείας, λένε οι ερευνητές του έργου
Σύμφωνα με τη Μαρία Ιζαμπέλ Ράμος, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Χαέν, τα συστήματα πρόβλεψης είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του κλάδου της ελιάς. «Σε επιστημονικό επίπεδο, η πρόβλεψη της συγκομιδής των καλλιεργειών είναι ένα από τα πιο περίπλοκα προβλήματα στη γεωργία ακριβείας», είπε.
«Υπάρχουν αρκετές μελέτες που κάνουν αυτές τις προβλέψεις με βάση τη στενή σχέση μεταξύ της εκπομπής γύρης και της παραγωγής καρπών, άλλες από αεροβιολογικές, φαινολογικές και μετεωρολογικές μεταβλητές, όλες με αποτελεσματικές και αποδεκτές ακρίβεια από τον Ιούλιο και μετά.
Η έρευνα στο στάδιο της συγκομιδής της ελιάς
Η εργασία πραγματοποιήθηκε από μια κοινοπραξία που αποτελείται από το Πανεπιστήμιο της Jaén, το Cetemet, τη Citoliva, την Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía, μια ένωση αγροτών και τη Nutesca, χρησιμοποιώντας δοκιμαστικά παραδοσιακούς ελαιώνες Picual στη Jaén, την Κόρδοβα και τη Γρανάδα.
Αποστολή της ομάδας που εκπόνησε το έργο, ήταν να παραδώσει μια πλατφόρμα ικανή να προβλέπει τη συγκομιδή της ελιάς ολόκληρης της σεζόν εκ των προτέρων, έναν στόχο που έλεγαν ότι πέτυχαν με ακρίβεια έως και 90%.
Η ομάδα χρησιμοποίησε δεδομένα από τις μετεωρολογικές συνθήκες που επικράτησαν στις περιοχές που ερεύνησαν, αλλά εξετάζοντας και το ιστορικό από προηγούμενες συγκομιδές.
Σύμφωνα με το olive oil time, αυτά συνδυάστηκαν με τρέχοντα δεδομένα από drones εξοπλισμένα με θερμογραφικούς αισθητήρες και πολυφασματικές κάμερες, δορυφορικές εικόνες, φαινολογικές αξιολογήσεις, αναλύσεις φυλλώματος και εδάφους και δεδομένα που συλλέχθηκαν από μοντέλα αγροκτημάτων.
Το μοντέλο αυτό, σύμφωνα με το δημοσίευμα, χρησιμοποιεί το καλύτερα καθιερωμένο πεδίο τεχνητής νοημοσύνης καθώς και το ιστορικό της καλλιέργειας, για να προβλέψει τις αποδόσεις της όσο το δυνατόν ακριβέστερα.
Η πλατφόρμα θα είναι δωρεάν διαθέσιμη ως διαδικτυακή εφαρμογή παρόμοια με το SIGPAC, το σύστημα γεωγραφικών πληροφοριών της ισπανικής κυβέρνησης για τα αγροτεμάχια.
Οι χρήστες μπορούν να δουν μια διαδραστική γραφική αναπαράσταση των ζητούμενων πληροφοριών και να εξάγουν τα δεδομένα.
Κρίσιμο εργαλείο για τους παραγωγούς ελιάς
Σύμφωνα με τους τεχνικούς συντονιστές του έργου, το οποίο χρηματοδοτείται από τα ευρωπαϊκά γεωργικά ταμεία για την αγροτική ανάπτυξη και την περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας, καθώς ο αριθμός των χρηστών θα αυξάνεται και τα αποτελέσματα των μελλοντικών συγκομιδών ανατροφοδοτούνται στο σύστημα, η ακρίβεια των προβλέψεων θα βελτιωθεί και θα είναι πιο αποτελεσματικά και προσαρμοσμένα σε κάθε περιοχή.
Εκπρόσωπος της επιχειρηματικής αγροτικής συνεταιριστικής οργάνωσης, Cooperativas Agro-alimentarias de Andalucía, επισήμανε τον ρόλο της αγροτικής οργάνωσης, στη διάδοση των αποτελεσμάτων του έργου και της γνώσης στα ενδιαφερόμενα μέρη, καθώς τα μέλη του αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 11 εκατομμύρια ευρώ σε ετήσιο κύκλο εργασιών και πάνω από το 70% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου της Ανδαλουσίας.
«Στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, μια σειρά από νέες μεταρρυθμίσεις εφαρμόζονται, συμπεριλαμβανομένης της καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής με αυτούς τους περιβαλλοντικούς στόχους, καθώς και την επίτευξη ενός βιώσιμου και ανταγωνιστικού γεωργικού τομέα με την υποστήριξη των αγροτών, και όλα αυτά με ισχυρή δέσμευση στην ψηφιοποίηση του ελαιοκομικού τομέα», σημείωσε η εκπρόσωπος από το Πανεπιστήμιο Χαέν, προσθέτοντας ότι η εκπλήρωση αυτών των στόχων εξαρτάται από την κατάλληλη λήψη αποφάσεων από κάθε έναν από τους φορείς που εμπλέκονται στον τομέα. «Ως εκ τούτου, τα συστήματα πρόβλεψης είναι ένα κρίσιμο εργαλείο στη διαχείριση και τη λήψη αποφάσεων», σημείωσε.


Latest News

Ο Θ. Γεωργόπουλος πρόεδρος της Νομικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων της OIV
Ο Θεόδωρος Γεωργόπουλος έχει διατελέσει αντιπρόεδρος του Οργανισμού από το 2021

Χωρίς υποχρέωση παράδοσης προϊόντος στις πληγείσες περιοχές η συνδεδεμένη ενίσχυση βάμβακος
Το βαμβάκι «είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής», ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τι αλλάζει στη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι
Οι αλλαγές αφορούν τους όρους επιλεξιμότητας για τη χορήγηση της ειδικής συνδεδεμένης ενίσχυσης στο βαμβάκι

Τσιάρας: Ενισχύουμε τη θερμοκηπιακή καλλιέργεια με γενναία χρηματοδότηση
Το νέο πρόγραμμα δίνει τη δυνατότητα στον αγροτικό κόσμο να προσδώσει προστιθέμενη αξία στα προϊόντα, είπε ο Κώστας Τσιάρας από την Καρδίτσα

Τσιάρας - ΣΕΒΤ: Εντείνουν τη συνεργασία για την προώθηση των ελληνικών προϊόντων
Ποια θέματα τέθηκαν στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας και του ΔΣ του ΣΕΒΤ

Στα 16 εκατ. ευρώ οι αποζημιώσεις σε μηλοπαραγωγούς - Οι δικαιούχοι
Σε εννέα περιφερειακές ενότητες θα καταβληθούν οι ενισχύσεις από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές σε καλλιέργειες μήλου

Καινοτομία, τεχνολογία και χρηματοδοτικά εργαλεία στον πρωτογενή τομέα
Τι είπαν στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης οι Σπυρίδων Κίντζιος, Έρη Νίκα και Ιωάννης Χανιωτάκης

Στο ΦΕΚ de minimis ύψους 7 εκατ. ευρώ – Οι δικαιούχοι και τα ποσά
Σε ποιες περιοχές και σε ποια αγροτικά προϊόντα, τα οποία έχουν υποστεί ζημία θα καταβληθούν οι ενισχύσεις de minimis

Στις 6.829 οι αιτήσεις στήριξης για νέους αγρότες - Ολοκληρώθηκε η υποβολή
Η αιτούμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται στα 241.289.000 ευρώ - Ακολουθεί η αξιολόγηση των αιτήσεων για ένταξη στην παρέμβαση «νέοι αγρότες»

«Φρένο» στον τενεκέ – Ελαιόλαδο πέντε λίτρων από τον παραγωγό
Στην Ελλάδα διακινείται χύμα ελαιόλαδο στην εσωτερική αγορά, η οποία αγγίζει τους 80.000 με 90.000 τόνους