Σχέδια για την προοπτική να αποσυρθεί από μελλοντικές δημοπρασίες κρατικών ομολόγων του Ισραήλ, φαίνεται πως εκπόνησε η Barclays κάτω απο την πίεση φιλοπαλαιστινιακών ακτιβιστών, αναφέρουν οι FT.

Ισραήλ: Υποβάθμιση της οικονομίας από τον Fitch

Η βρετανική τράπεζα, ένας από τους επτά ξένους δανειστές που βοηθούν την ισραηλινή κυβέρνηση να πουλήσει νέο χρέος, είχε προετοιμαστεί να αποχωρήσει από την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να ηρεμήσει τις επικρίσεις για τις σχέσεις της με το Ισραήλ κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Γάζα.

Αλλαγή πλάνων

Το βράδυ της Τρίτης, μετά από περισσότερες εσωτερικές συζητήσεις, η Barclays ενημέρωσε τους ισραηλινούς αξιωματούχους ότι σκόπευε να συνεχίσει να λειτουργεί ως λεγόμενος πρωτογενής διαπραγματευτής, όπου δραστηριοποιείται μαζί με άλλες διεθνείς τράπεζες όπως η Goldman Sachs, η JPMorgan Chase και η Deutsche Bank.

Ο Γιαλι Ρότενμπεργκ, ο γενικός λογιστής του Ισραήλ, δήλωσε: «Εκτιμούμε τη δήλωση της τράπεζας που επιβεβαιώνει τη συνεχή δέσμευσή της στο κράτος του Ισραήλ».

«Είναι ζωτικής σημασίας να επιλέξουν κορυφαία παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως η Barclays, να αντισταθούν στο μποϊκοτάζ του Ισραήλ και να υποστηρίξουν το νόμιμο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα ως κορυφαία δυτική δημοκρατία», πρόσθεσε ο Γ. Ρότενμπεργκ.

Η Barclays δήλωσε ότι «ετοιμάζει απάντηση» για το τελευταίο αίτημα του Ισραήλ για προσφορές για την επόμενη πώληση ομολόγων του, η οποία αναμένεται την επόμενη εβδομάδα.

Κρατικό (πολεμικό) έλλειμμα

Το Ισραήλ έχει πουλήσει χρέος αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων για να βοηθήσει στη χρηματοδότηση του διευρυνόμενου κρατικού ελλείμματος που προκλήθηκε από τον πόλεμο με τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένης μιας διεθνούς πώλησης ομολόγων ρεκόρ ύψους 8 δισ. δολαρίων τον Μάρτιο.

Το Ισραήλ έστειλε στρατεύματα στη Γάζα ως απάντηση στην επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, κατά την οποία οι μαχητές σκότωσαν 1.200 ανθρώπους και πήραν άλλους 250 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινούς αξιωματούχους.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες το Ισραήλ έχει δεχθεί πυρά για τον αυξανόμενο απολογισμό της επίθεσής του, η οποία έχει σκοτώσει περισσότερους από 39.900 Παλαιστίνιους, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους, και έχει τροφοδοτήσει μια ανθρωπιστική καταστροφή στον θύλακα.

Η βρετανική τράπεζα έχει δεχτεί αυξανόμενες πιέσεις από φιλοπαλαιστινιακούς ακτιβιστές, οι οποίοι έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ της τράπεζας λόγω υποτιθέμενων επενδύσεων σε αμυντικές εταιρείες που προμηθεύουν όπλα που χρησιμοποιούν οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις.

Ορισμένα υποκαταστήματα της τράπεζας σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν γίνει στόχος διαδηλωτών, με παράθυρα σπασμένα ή λερωμένα με κόκκινη μπογιά.

Η Barclays έχει δηλώσει προηγουμένως ότι διαπραγματεύεται τις μετοχές των εταιρειών για τους πελάτες της, αλλά δεν επενδύει απευθείας σε αυτές.

Τον Ιούνιο, η Barclays ανέστειλε τις προγραμματισμένες χορηγίες για μια σειρά από μουσικά φεστιβάλ, αφού αρκετοί καλλιτέχνες απείλησαν να μποϊκοτάρουν τις εκδηλώσεις.

Αντιδράσεις

Η αναθεώρηση της Barclays για τις δραστηριότητές της στο Ισραήλ έρχεται εν μέσω ευρύτερων οικονομικών και επιχειρηματικών επιπτώσεων από τον πόλεμο. Τον Ιούνιο, η Κολομβία δήλωσε ότι αναστέλλει τις εξαγωγές άνθρακα προς το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύγκρουση.

Έναν μήνα νωρίτερα, η Τουρκία δήλωσε ότι θα σταματήσει το εμπόριο με το εβραϊκό κράτος έως ότου αυτό επιτρέψει την «αδιάλειπτη και επαρκή ροή» ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Οι μάχες έχουν πλήξει και την πιστοληπτική αξιολόγηση του Ισραήλ, με τον οίκο Fitch να ανακοινώνει την περασμένη Δευτέρα ότι υποβαθμίζει το χρέος της χώρας σε Α από Α+, επικαλούμενος γεωπολιτικούς κινδύνους που απορρέουν από τον πόλεμο. Σε παρόμοιες κινήσεις προχώρησαν και οι Moody’s και S&P Global.

Ωστόσο, ορισμένοι επενδυτές έχουν συσπειρωθεί πίσω από τη χώρα, με ορισμένες πολιτειακές κυβερνήσεις των ΗΠΑ να αυξάνουν τις αγορές ομολόγων του Ισραήλ ως χειρονομία υποστήριξης.

Η Barclays ήταν πέρυσι ο τρίτος πιο ενεργός αγοραστής ισραηλινών ομολόγων σε δημοπρασίες μεταξύ των 12 επίσημων πρωτογενών διαπραγματευτών , σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, αναφέρουν οι FT . Πάντως,  έπεσε στην κατατάξη στην 11η θέση κατά τους τελευταίους τρεις μήνες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή