Έρευνα του CNN δείχνει ότι πολλές μεγάλες παγκόσμιες πόλεις που στο παρελθόν έχουν φιλοξενήσει Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν θα μπορούν να τους φιλοξενήσουν, καθώς αυξάνονται συνεχώς οι μέγιστες θερμοκρασίες, οι οποίες γίνονται απαγορευτικές για τους αθλητές.

Η έρευνα του CNN βασίστηκε σε στοιχεία της Carbon Data, αναφέρει ότι και η Αθήνα δεν θα μπορεί να φιλοξενήσει ξανά Ολυμπιακούς Αγώνες από το 2050 και έπειτα.

Η ακραία ζέστη αποτελεί αυξανόμενη απειλή για τους κορυφαίους αθλητές, με τα κρούσματα εξάντλησης και θερμοπληξίας να γίνονται όλο και πιο συχνά, καθώς η ρύπανση από ορυκτά καύσιμα ανεβάζει τις θερμοκρασίες και τα επίπεδα υγρασίας, σημειώνει το CNN. Οι θεατές, ιδίως εκείνοι που έρχονται αεροπορικώς από ψυχρότερα κλίματα, είναι επίσης ευάλωτοι στην ακραία ζέστη.

Τα διδάγματα των Ολυμπιακών Αγώνων – Ποιο είναι το μυστικό της επιτυχίας

Η θερμική καταπόνηση μπορεί να μετρηθεί με τον δείκτη WBGT, ένα συνδυασμό θερμότητας, υγρασίας, ταχύτητας του ανέμου, της γωνίας του ήλιου και της συννεφιάς.

Η CarbonPlan διαπίστωσε ότι μέχρι το 2050, η θερμική καταπόνηση σε όλες σχεδόν τις πόλεις στο ανατολικό τμήμα των ΗΠΑ θα ξεπεράσει κατά πολύ το όριο πέρα από το οποίο οι ειδικοί συνιστούν την ακύρωση αθλητικών εκδηλώσεων.

Με άλλα λόγια, η διεξαγωγή των θερινών αγώνων σε αυτές τις πόλεις θα αποτελούσε τεράστιο κίνδυνο για την υγεία των αθλητών.

Ο δείκτης WBGT για την περίοδο 2040-2059, Πηγή: CNΝ

Οι εξαιρετικά υγρές πολιτείες γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού, από τη Φλόριντα έως το ανατολικό μισό του Τέξας, θα ήταν κακές επιλογές. Οι Αγώνες που διεξήχθησαν το 1996 στην Ατλάντα απλώς δεν θα ήταν δυνατοί το 2050. Μεγάλο μέρος της ανατολικής Κίνας, συμπεριλαμβανομένων του Πεκίνου και της Σαγκάης, θα ήταν πολύ πάνω από το όριο, όπως και το Χονγκ Κονγκ και τεράστιες εκτάσεις της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Οι προτάσεις για την αλλαγή του χρόνου διεξαγωγής των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων, ώστε να μη συμπίπτουν με την κορύφωση της ζέστης, γίνονται όλο και πιο συχνές και είναι κάτι που έχει  ξαναγίνει.

Το Σίδνεϊ, το οποίο διοργάνωσε τους Αγώνες του 2000 τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο κατά τη διάρκεια της άνοιξης του νότιου ημισφαιρίου. Το Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας διοργάνωσε τους Αγώνες του 2016 τον Αύγουστο, όταν οι χειμερινές θερμοκρασίες είναι κατά μέσο όρο άνετες.

Οι πόλεις της βορειοδυτικής Ευρώπης, όπως το Λονδίνο, το Όσλο και η Στοκχόλμη, μπορεί να γίνουν πιο ελκυστικές για τη διοργάνωση, ενώ οι μεσογειακές πόλεις, όπως το Παλέρμο στη Σικελία και η Σεβίλλη της Ισπανίας, είναι ως επί το πλείστον πάνω από το όριο. Οι πόλεις της Νότιας Αμερικής με υψηλό υψόμετρο θα μπορούσαν επίσης να γίνουν πιο ελκυστικές καθώς οι παγκόσμιες θερμοκρασίες ανεβαίνουν.

Οι επόμενοι Θερινοί Αγώνες θα διεξαχθούν στο Λος Άντζελες, μια πόλη της οποίας η θερμοκρασία μετριάζεται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.

Οι Αγώνες του 2032 έχουν οριστεί για το Μπρίσμπεϊν στη βόρεια αυστραλιανή πολιτεία Κουίνσλαντ, μια πόλη που ζεσταίνεται τόσο πολύ το καλοκαίρι, που θα διοργανώσει τη διοργάνωση κατά τη διάρκεια του χειμώνα της στα τέλη Ιουλίου – ιδανικό, δεδομένου ότι τότε είναι καλοκαίρι για το μεγαλύτερο μέρος του κόσμου και ο χειμώνας εκεί είναι ήπιος.

Πηγή: CNN (Οι θερμοκρασίες είναι σε βαθμούς Φάρεναϊτ)

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, περισσότερες από 10 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη διοργάνωση των θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2036, αλλά μόνο έξι έχουν δημοσιοποιήσει ή επισημοποιήσει τις προσφορές τους: η Ινδία διεκδικεί τη δυτική πόλη της Αχμενταμπάντ και η Ινδονησία την υπό κατασκευή νέα πρωτεύουσά της, Νουσαντάρα. Το Κατάρ προτείνει τη Ντόχα, ενώ η Τουρκία την Κωνσταντινούπολη. Η Πολωνία και η Χιλή προτείνουν τις πρωτεύουσές τους, τη Βαρσοβία και το Σαντιάγο.

Σχεδόν όλα αυτά, κάποια στιγμή, θα υπερβούν το όριο θερμικής καταπόνησης, όπως δείχνουν τα στοιχεία του CarbonPlan. Μόνο το Σαντιάγο βρίσκεται κάτω από το όριο όλο το χρόνο, συμπεριλαμβανομένου του θερμότερου μέρους του καλοκαιριού. Το Αχμενταμπάντ και η Ντόχα θα είναι πολύ πάνω από το όριο κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά θα μπορούσαν ενδεχομένως να φιλοξενήσουν αγώνες στις ψυχρότερες εποχές τους.

Ορισμένες από τις πόλεις που έχουν ήδη φιλοξενήσει θερινούς αγώνες θα ξεπεράσουν κατά πολύ τις ασφαλείς θερμοκρασίες μέχρι το 2050. Το Πεκίνο, το οποίο φιλοξένησε το 2008, θα είναι πολύ ζεστό και υγρό, με το θερμικό στρες να προβλέπεται ότι θα ξεπεράσει τα επιτρεπόμενα όρια. Η Αθήνα, η Ρώμη, η Ατλάντα, το Τόκιο και η Σεούλ θα είναι επίσης πολύ ζεστές, όπως και η Βαρκελώνη, αναφέρει το CNN.

Οι πόλεις του νότιου ημισφαιρίου όπως το Σίδνεϊ και το Μπρίσμπεϊν στην Αυστραλία, καθώς και το Ρίο ντε Τζανέιρο βρίσκονται στη λίστα με τις πολύ ζεστές πόλεις, αλλά θα μπορούσαν ακόμη να φιλοξενήσουν τους αγώνες κατά τις πιο δροσερές εποχές τους.

Πάντως, οι πρόσφατοι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Τόκιο το 2021 ήταν οι πιο θερμοί που έχουν καταγραφεί ποτέ, με τη θερμική καταπόνηση να εκτοξεύεται πολύ πάνω από το όριο ασφαλείας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή