Την αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας της χώρας έναντι της αύξησης των μισθολογικών εισφορών προκειμένου να  χρηματοδότησει την αύξηση των συντάξεων -που αποφασίστηκε πρόσφατα- , επιλέγει η κυβέρνηση της Ελβετίας.

Πλούτος: H Ελβετία εξετάζει να φορολογήσει τους σούπερ πλούσιους

Δεδομένου ενός λάθους υπολογισμού στον προσδιορισμό του ελλείμματος του εθνικού συνταξιοδοτικού ταμείου, επιπλέον 3 δισεκατομμύρια φράγκα (3,5 δισεκατομμύρια δολάρια) είναι διαθέσιμα το 2033.

Αυτό σημαίνει ότι η ενίσχυση του ΦΠΑ είναι επαρκής, ενώ οι κρατήσεις από τους μισθούς των εργαζομένων μπορούν να παραμείνουν αμετάβλητες, ανέφερε η εκτελεστική εξουσία σε ανακοίνωσή της την Τετάρτη, σύμφωνα με το Bloomberg. Ένα ανταγωνιστικό σχέδιο προέβλεπε την αύξηση και των δύο.

«Η 13η πληρωμή της σύνταξης θα γίνει για πρώτη φορά το 2026», δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών Ελίζαμπεθ Μπάουμε-Σνάιντερ στη Βέρνη. «Πρέπει να χρηματοδοτηθεί με βιώσιμο τρόπο από την αρχή. Το σχέδιο της κυβέρνησης διασφαλίζει ότι αυτό θα συμβεί».

Δημοψήφισμα

Ο φόρος επί των πωλήσεων στην Ελβετία είναι σήμερα στο 8,1%, από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη. Η κυβέρνηση θέλει να καθορίσει την τελική αύξηση του συντελεστή το φθινόπωρο, με βάση τους επικαιροποιημένους υπολογισμούς των συνταξιοδοτικών ταμείων.

Οι Ελβετοί ψηφοφόροι θα πρέπει να αποφασίσουν για την αύξηση του ΦΠΑ σε δημοψήφισμα. Οι αντίπαλοι μπορούν επίσης να αμφισβητήσουν άλλα στοιχεία του σχεδίου της κυβέρνησης μέσω δημοψηφίσματος.

Δεδομένου ότι η Ελβετία δεν αποτελεί μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθορίζει τους δικούς της συντελεστές ΦΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι οι προμηθευτές αγαθών ή υπηρεσιών που είναι εγγεγραμμένοι στη χώρα πρέπει να χρεώνουν τον κατάλληλο φορολογικό συντελεστή.

Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι απαλλάσσονται από τον φόρο προστιθέμενης αξίας. Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι ασφάλειες, οι χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες, η εκπαίδευση και η υγειονομική περίθαλψη.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή