Κατώτερη των προσδοκιών της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν η παραγωγικότητα στην ζώνη του ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του έτους, περιπλέκοντας τις  προσπάθειες για επιστροφή του πληθωρισμού στο 2%, και ως εκ τούτου τις αποφάσεις για τα επιτόκια.

Σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσίευσε η ΕΚΤ, η παραγωγικότητα της εργασίας ανά άτομο μειώθηκε κατά 0,4%, μετά από μείωση 0,5% τους πρώτους τρεις μήνες του 2024 και σε σύγκριση με το μείον 0,3% που προβλέπεται στις προβλέψεις του προσωπικού της ΕΚΤ τον Ιούνιο.

Ενώ ένα πιο παραγωγικό εργατικό δυναμικό είναι απαραίτητο για την οικονομική ανάπτυξη, αποτελεί επίσης βασικό στοιχείο στην περίπτωση της ΕΚΤ για την επιστροφή του πληθωρισμού στον στόχο. Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, αυτό βασίζεται σε έναν συνδυασμό συγκρατημένης αύξησης των μισθών, κερδών των εταιρειών που απορροφούν μέρος των αυξήσεων μισθών και υψηλότερης παραγωγικότητας για μείωση του κόστους ανά μονάδα παραγωγής.

Σε πόσες μειώσεις επιτοκίων θα προχωρήσει η ΕΚΤ μέχρι το τέλος του 2025;

Αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένης της προέδρου Κριστίν Λαγκάρντ, έχουν τονίσει τη σημασία της «σύνδεσης κερδών, μισθών και παραγωγικότητας». Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί επαρκής βελτίωση, οι συνεχείς μειώσεις των επιτοκίων μπορεί να αποδειχθούν δύσκολες.

Για την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής «υπάρχει ένα νέο πρόβλημα για την ΕΚΤ που αργά αλλά σταθερά βράζει κάτω από την επιφάνεια»

Αισιόδοξες προβλέψεις

Ορισμένοι αναλυτές λένε ότι η άποψη της ΕΚΤ ότι η παραγωγικότητα θα αυξηθεί κατά περίπου 1% το 2025 και το 2026 – ταχύτερα από το 0,6% που είχε κατά μέσο όρο τις δύο δεκαετίες πριν από την πανδημία – είναι πολύ ρόδινη, ακόμη και μετά από μια αναθεώρηση προς τα κάτω στις προβλέψεις του Ιουνίου.

Τα νέα δεδομένα ενδέχεται να προσθέσουν σε αυτόν τον αυξανόμενο σκεπτικισμό και να τροφοδοτήσουν τη συζήτηση για περαιτέρω μειώσεις στο κόστος δανεισμού.

«Με την περαιτέρω πτώση της παραγωγικότητας, ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα αυξάνεται σαφώς», δήλωσε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας στην ING.

Οι αποφάσεις για τα επιτόκια

Για την επόμενη συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής τον Σεπτέμβριο «υπάρχει ένα νέο πρόβλημα για την ΕΚΤ που αργά αλλά σταθερά βράζει κάτω από την επιφάνεια: πώς θα μπορέσει να πουλήσει μια μείωση στα επιτόκια όταν οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό αναθεωρηθούν ξανά προς τα πάνω», είπε ο Brzeski.

«Γενικά μιλώντας, με αυτούς τους αριθμούς παραγωγικότητας, το επιχείρημα για μείωση των επιτοκίων θα έπρεπε να είναι η αδύναμη ανάπτυξη της ευρωζώνης και όχι η ανακούφιση του πληθωρισμού», τόνισε.

Από την πλευρά του ο Piet Haines Christiansen, οικονομολόγος στην Danske Bank, χαρακτήρισε τα νέα δεδομένα «ανησυχητικά».

«Η πρώτη βασική ανακοίνωση στο τρίπτυχο της ΕΚΤ δείχνει ότι η αύξηση της παραγωγικότητας το δεύτερο τρίμηνο είναι χειρότερη από την πρόβλεψη του προσωπικού τον Ιούνιο», είπε. «Εάν η αύξηση των μισθών αποτύχει να επιβραδυνθεί επαρκώς, η ΕΚΤ μπορεί να μην λάβει αρκετά παρήγορα νέα για να επιτύχει μια ακόμη μείωση των επιτοκίων και, επομένως, θα τα διατηρήσει αμετάβλητα τον Σεπτέμβριο».

Οι αγορές τιμολογούν πλήρως δύο ακόμη μειώσεις επιτοκίων φέτος και έχουν πιθανότητα 80% για μια τρίτη – παρά την έκπληξη της ανόδου του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ τον Ιούλιο στο 2,6%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή