Αύξηση μεγαλύτερη απο τις εκτιμήσεις και τις προσδοκίες των αναλυτών παρουσίασε  το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της Ιαπωνίας για το δεύτερο τρίμηνο τόσο σε τριμηνιαία όσο και σε ετήσια βάση.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,8% σε τριμηνιαία βάση έναντι των εκτιμήσεων της δημοσκόπησης του Reuters για αύξηση 0,5%. Πρόκειται επίσης για αντιστροφή σε σχέση με την αναθεωρημένη πτώση 0,6% που είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο.

Ιαπωνία: Τι δείχνει η γερακίσια μεταστροφή της Τράπεζας της Ιαπωνίας

Σε ετήσια βάση επεκτάθηκε κατά 3,1%, ξεπερνώντας επίσης τις εκτιμήσεις για αύξηση 2,1%.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, ο δείκτης αναφοράς Nikkei 225 σημείωσε άνοδο 0,16%, ενώ ο ευρείας βάσης Topix σημείωσε άνοδο 0,44%.

Το ιαπωνικό γεν ενισχύθηκε οριακά έναντι του αμερικανικού δολαρίου, διαπραγματευόμενο στα 147,18.

Μιλώντας στην εκπομπή «Squawk Box Asia» του CNBC, ο Jun Saito, ανώτερος ερευνητής του Ιαπωνικού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών, χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του ΑΕΠ «πολύ θετικό» και πως θα ενθαρρύνει την Τράπεζα της Ιαπωνίας να συνεχίσει να αυξάνει τα επιτόκια.

Ωστόσο, ο Saito δήλωσε ότι η ιαπωνική οικονομία θα αναπτυχθεί μόνο «μέτρια» για ολόκληρο το 2024, λόγω της συρρίκνωσης που παρατηρήθηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Εξαγωγές

Με τη μείωση της διαφοράς των επιτοκίων μεταξύ Ιαπωνίας και ΗΠΑ -όπου η Ιαπωνία αυξάνει τα επιτόκια και οι ΗΠΑ μειώνουν τα επιτόκια- το γεν είναι πιθανό να ενισχυθεί έναντι του δολαρίου, γεγονός που θα επηρεάσει την αξία των εξαγωγών της χώρας, πρόσθεσε ο Saito.

«Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, νομίζω ότι η προοπτική ανάπτυξης της ιαπωνικής οικονομίας δεν είναι τόσο μεγάλη, λόγω της αρνητικής επιρροής που προέρχεται από τις εξαγωγές, ενώ η εγχώρια [ανάπτυξη] δεν είναι τόσο ισχυρή», δήλωσε.

Ο Saito, ο οποίος αναμένει ότι η Τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan -BOJ) θα παρακολουθεί την αντίδραση της αγοράς καθώς θα προχωρά σε νομισματικούς περιορισμούς, τόνισε ότι η τράπεζα επικεντρώνεται στην ομαλοποίηση της νομισματικής της πολιτικής ώστε να είναι «πιο ευέλικτη» στο μέλλον.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή