Οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ διατηρήθηκαν σε υψηλότερο επίπεδο από το αναμενόμενο τον Ιούλιο, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις έδειξαν περισσότερα σημάδια χαλάρωσης, σύμφωνα με εκτιμήσεις του αμερικανικού υπουργείου Εμπορίου.

FED: Το μεγάλο στοίχημα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ για τα χρηματιστήρια

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 1% τον εν λόγω μήνα, σύμφωνα με δεδομένα που προσαρμόζονται για την εποχικότητα αλλά όχι για τον πληθωρισμό. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones εκτιμούσαν αύξηση 0,3%. Οι πωλήσεις Ιουνίου αναθεωρήθηκαν πτωτικά κατά 0,2% αφού αρχικά είχαν αναφερθεί ως σταθερές.

Εξαιρουμένων των ειδών που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4%, επίσης καλύτερα από την πρόβλεψη για 0,1%.

Υπήρχαν επίσης καλά νέα στο μέτωπο της αγοράς εργασίας: Οι αρχικές αιτήσεις στις ΗΠΑ για επίδομα ανεργίας για την εβδομάδα που έληξε στις 10 Αυγούστου ανήλθαν συνολικά σε 227.000, μειωμένες κατά 7.000 από την προηγούμενη εβδομάδα και χαμηλότερα από την εκτίμηση για 235.000.

Εξαιρουμένων των ειδών που σχετίζονται με τα αυτοκίνητα, οι πωλήσεις αυξήθηκαν 0,4%, επίσης καλύτερα από την πρόβλεψη για 0,1%

Τα κέρδη στις πωλήσεις προήλθαν από τις αυξήσεις στο εμπόριο αυτοκινήτων και ανταλλακτικών (3,6%), σε καταστήματα ηλεκτρονικών ειδών και συσκευών (1,6%) και σε καταστήματα τροφίμων και ποτών (0,9%). Οι διάφοροι λιανοπωλητές σημείωσαν πτώση 2,5%, ενώ τα πρατήρια βενζίνης είδαν τις εισπράξεις τους να αυξάνονται μόλις 0,1% και τα καταστήματα ένδυσης να μειώνονται κατά 0,1%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο χρηματιστήριο αυξήθηκαν απότομα μετά τις ανακοινώσεις των στοιχείων την Πέμπτη το πρωί, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν επίσης.

Η έκθεση έρχεται την ίδια εβδομάδα με τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε ελαφρά τον Ιούλιο.

Οι τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για αγαθά και υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 0,2% τον μήνα και ο ετήσιος πληθωρισμού μειώθηκε στο 2,9%, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021. Ταυτόχρονα, οι τιμές χονδρικής αυξήθηκαν μόλις 0,1% τον μήνα και 2,2% το έτος.

Ενώ οι αριθμοί του πληθωρισμού παραμένουν πάνω από τον στόχο του 2% της Federal Reserve, τα στοιχεία δείχνουν συνεχιζόμενη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές που είχαν κορυφωθεί πριν από δύο χρόνια. Οι χρηματοπιστωτικές αγορές αναμένουν ότι η Fed θα ανταποκριθεί με την πρώτη της μείωση επιτοκίων σε περισσότερα από τέσσερα χρόνια κατά την επόμενη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο.

Νωρίτερα την Πέμπτη η Walmart ανέφερε ισχυρά κέρδη και πωλήσεις για το προηγούμενο τρίμηνο και αύξησε τις προοπτικές της, αν και επισημάνθηκαν κάποιες προειδοποιητικές επισημάνσεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2024.

Εκτός από την αναζήτηση χαμηλότερων επιτοκίων, οι επενδυτές στις ΗΠΑ περιμένουν επίσης όλο και περισσότερο η Fed να στρέψει την προσοχή της από την εστίαση στον πληθωρισμό σε μια ευρύτερη ματιά σε πιθανές αποδυναμωτικές συνθήκες στην αγορά εργασίας και αλλού.

Οι αριθμοί των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας από το Υπουργείο Εργασίας έδειξαν επίσης ότι οι συνεχιζόμενες αποζημιώσεις, που τρέχουν μια εβδομάδα πίσω, μειώθηκαν ελαφρά στα 1,864 εκατομμύρια. Μια πιο αδύναμη από την αναμενόμενη έκθεση μισθοδοσίας του Ιουλίου είχε προκαλέσει ανησυχία ότι η αγορά εργασίας θα μπορούσε να αποδυναμωθεί.

Άλλα στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη έδειξαν ότι η εικόνα της μεταποίησης κλονίζεται.

Ο δείκτης Empire State Manufacturing της Fed της Νέας Υόρκης σημείωσε άνοδο, αλλά παρέμεινε σε αρνητικό έδαφος στο -4,7, ελαφρώς καλύτερο από την εκτίμηση για -6. Ταυτόχρονα, το μέτρο μεταποίησης της Fed της Φιλαδέλφειας υποχώρησε στο -7, η πρώτη αρνητική ένδειξη από τον Ιανουάριο και πολύ κάτω από την πρόβλεψη για 7,9.

Και οι δύο δείκτες μετρούν το ποσοστό των εταιρειών που αναφέρουν ανάπτυξη έναντι της συρρίκνωσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή