Οι παγκόσμιες δαπάνες για τεχνητή νοημοσύνη, ενίσχυσαν τις πωλήσεις και βοηθούν στη σταδιακή ανάκαμψη της βιομηχανίας πληροφορικής, γεγονός που ωφελεί και τη  Lenovo Group Ltd. η οποία ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα τριμηνιαία κέρδη.

Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 38% στα 243 εκατ. δολάρια το τρίμηνο που έληξε τον Ιούνιο, όπως ανέφερε η εταιρεια την Πέμπτη και η ανακοινωση της Lenovo συγκρίνεται με τη μέση εκτίμηση για 231 εκατ. δολάρια. Τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 20% στα 15,4 δισ. δολάρια.

Κίνα: Πώς οι κινεζικές εταιρείες «μπαίνουν» στα σπίτια Αμερικανών και Ευρωπαίων

Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν πώς η αυξανόμενη ζήτηση για τους διακομιστές που είναι απαραίτητοι για την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης ανυψώνει την αγορά υπολογιστικού υλικού από την ύφεση που είχε μετά την πανδημια του Covid 19. Από την Amazon.com Inc. έως την Google και την Baidu Inc., οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αυξάνουν τις δαπάνες για κέντρα δεδομένων με ταχείς ρυθμούς, προετοιμάζοντας την προβλεπόμενη έκρηξη των υπηρεσιών τεχνητής νοημοσύνης.

Η Lenovo διεύρυνε το προβάδισμά της έναντι της HP Inc. και της Dell Technologies Inc. με 14,7 εκατομμύρια PCs που διατέθηκαν κατά τη διάρκεια του τριμήνου του Ιουνίου, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών IDC. Αλλά η μετοχή της κινεζικής εταιρείας έχει μείνει πίσω από τους αντιπάλους της φέτος, εν μέρει λόγω των ανησυχιών για τη Νο 2 οικονομία του κόσμου και την έκθεση στις γεωπολιτικές εντάσεις.

Ο διευθύνων σύμβουλος Yang Yuanqing ποντάρει στις συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη για να ενισχύσει τις παγκόσμιες επιχειρήσεις της Lenovo τα επόμενα χρόνια, αν και η αγορά αυτή παραμένει αδοκίμαστη.

Η ανάπτυξη της παγκόσμιας αγοράς υπολογιστών θα επιταχυνθεί κάπου μεταξύ 5% και 10% το επόμενο έτος, «με το νέο κύκλο ανανέωσης να καθοδηγείται τόσο από τα AI-PC όσο και από την αντικατάσταση των Windows 11», δήλωσε ο Yang στο Bloomberg σε συνέντευξή του την Πέμπτη.

Τι λέει η Bloomberg Intelligence

Παρά το γεγονός ότι τα κέρδη της Lenovo το 1ο τρίμηνο ξεπέρασαν τη συναίνεση με αύξηση των εσόδων κατά 20%, η αυξανόμενη εμπορική ένταση θα μπορούσε να περιορίσει τη σύσφιξη των ομολόγων της σε δολάρια, δεδομένου του ήδη περιορισμένου χώρου για τις αξιολογήσεις.

Εκτιμούμε ότι η αύξηση του λειτουργικού κόστους κατά 650 εκατ. δολάρια θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση της μόχλευσης σε πάνω από 1x το 2024, ενεργοποιώντας την αρνητική κατευθυντήρια γραμμή αξιολόγησης.

Οι συσκευές με τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταλύτη το επόμενο έτος.

Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι, συμπεριλαμβανομένων πιθανών νέων δασμών για PC ή περιορισμών στις εξαγωγές τσιπ από αμερικανικές ή ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές, παραμένουν ένα ερωτηματικό για την 40χρονη εταιρεία.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει ήδη επιβάλει μια σειρά από περιορισμούς στις εξαγωγές στην Κίνα προηγμένων τεχνολογιών και επεξεργαστών κατασκευής τσιπ, συμπεριλαμβανομένων των πιο ικανών τσιπ εκπαίδευσης τεχνητής νοημοσύνης της Nvidia Corp. Η Lenovo είναι μακράν ο κορυφαίος πωλητής διακομιστών στη χώρα.

Ορισμένες από τις GPU της Nvidia, οι οποίες έχουν μεγάλη ζήτηση για την εκπαίδευση μοντέλων AI, εξακολουθούν να είναι περιορισμένες στην προμήθεια, «αλλά συνολικά η κατάσταση βελτιώνεται», δήλωσε ο Γιανγκ.

Οι μετοχές της Lenovo υποχώρησαν έως και 2,9% στο Χονγκ Κονγκ στις απογευματινές συναλλαγές μετά τη δημοσίευση των οικονομικών αποτελεσμάτων της εταιρείας, πριν ανακτήσουν κάποιες απώλειες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή