Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η υποψήφια πρόεδρος των Δημοκρατικών στις επικείμενες εκλογές του Νοεμβρίου, Κάμαλα Χάρις, χαιρέτισαν τις μειώσεις των τιμών των φαρμάκων του συστήματος ασφάλισης Medicare που αναμένεται να εξοικονομήσουν δισεκατομμύρια δολάρια για το αμερικανικό Δημόσιο.

Κάμαλα Χάρις: Ξοδεύει 10 φορές περισσότερα από τον Τραμπ σε ψηφιακές διαφημίσεις

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν διαπραγματευτεί μείωση των τιμών των 10 κορυφαίων συνταγογραφούμενων φαρμάκων που χρησιμοποιούνται από το Medicare σε ποσοστό έως και 79%, ελπίζοντας να εξοικονομήσουν 6 δισεκατομμύρια δολάρια τον πρώτο χρόνο ως μέρος ενός σχεδίου που χαιρέτισε την Πέμπτη ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν με στόχο να μετριάσει την οργή για τις υψηλές τιμές ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου.

Οι ΗΠΑ έχουν διαπραγματευτεί μείωση τιμών σε ποσοστό έως και 79% για 10 κορυφαία συνταγογραφούμενα φάρμακα του Medicare

Ο νόμος του Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος υπεγράφη το 2022, ήταν ο πρώτος που επέτρεψε στο Medicare να διαπραγματευτεί τις τιμές για μερικά από τα πιο δαπανηρά φάρμακα που καλύπτει το πρόγραμμα για 66 εκατομμύρια άτομα. Οι νέες τιμές θα τεθούν σε ισχύ το 2026.

Μπάιντεν – Χάρις: «Νικήσαμε τη Big Pharma»

«Επιτέλους νικήσαμε τη Big Pharma», είπε ο Μπάιντεν σε εκδήλωση στο Λάργκο του Μέριλαντ, μαζί με την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι η εξοικονόμηση αυτή θα αμβλύνει τον θυμό των Αμερικανών για τις υψηλές τιμές, ένα θέμα που συχνά λένε ότι είναι η κύρια ανησυχία τους ενόψει των αμφιλεγόμενων προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου μεταξύ της Χάρις και του Ρεπουμπλικανό πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

«Σε όλη μου την καριέρα, δούλεψα για να αντιμετωπίσω τους κακούς παράγοντες και να μειώσω το κόστος των συνταγογραφούμενων φαρμάκων», είπε η Χάρις. «Το Medicare μπορεί να χρησιμοποιήσει αυτή τη δύναμη (συλλογικών διαπραγματεύσεων) για να αντιμετωπίσει τη Big Pharma και να διαπραγματευτεί χαμηλότερες τιμές φαρμάκων».

Οι νέες τιμές αντιπροσωπεύουν περικοπές σε μεμονωμένες τιμές καταλόγου που δεν αντικατοπτρίζουν οποιεσδήποτε εκπτώσεις που μπορεί να έχει ήδη η κυβέρνηση για τα φάρμακα, αν και η εκτιμώμενη δαπάνη που θα εξοικονομήσει η κυβέρνηση από τις διαπραγματεύσεις λαμβάνει υπόψη αυτές τις εκπτώσεις.

Η Χάρις κατάφερε να περάσει από τη Γερουσία τον νόμο που επιτρέπει τις διαπραγματεύσεις για την τιμή των φαρμάκων, τον οποίο κανένας Ρεπουμπλικανός δεν υποστήριξε. Σε δήλωσή της, επεσήμανε επίσης τη δουλειά της ως γενική εισαγγελέας της Καλιφόρνια, η οποία θεωρεί τη λεγόμενη «Big Pharma» (σ.σ. τις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες) υπεύθυνη για τις παραπλανητικές και παράνομες πρακτικές».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή