![Ντίμον: To σχέδιο του CEO της JP Morgan για να μειώσει το χρέος των 35 τρισ. των ΗΠΑ – Σε ποιους… δεν αρέσει](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/01/dimon.jpg)
Ο διευθύνων σύμβουλος της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον, έχει ένα σχέδιο για τη μείωση του εθνικού χρέους της Αμερικής ύψους 35 τρισ. δολαρίων – αλλά μπορεί να μην είναι ευπρόσδεκτο από τους πλουσιότερους της χώρας, σύμφωνα με το Fortune.
Τζέιμι Ντίμον: Τα 5 πράγματα που πρέπει να κάνει ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ
Το δημόσιο χρέος της Αμερικής προσελκύει όλο και περισσότερο την προσοχή των οικονομικών εμπειρογνωμόνων που προειδοποιούν ότι οι δαπάνες δεν είναι βιώσιμες και η οικονομία απλά δεν αναπτύσσεται αρκετά γρήγορα για να συμβαδίσει με τα μελλοντικά ποσοστά αποπληρωμής.
Ομολογουμένως, οι κυβερνήσεις τα τελευταία πέντε περίπου χρόνια χρειάστηκε να παράσχουν τεράστια δημοσιονομικά κίνητρα ενόψει της πανδημίας και των συνεπειών της, αλλά το γεγονός παραμένει ότι υπάρχει ένας λογαριασμός που πρέπει να πληρωθεί.
Ο βετεράνος της Wall Street Ντίμον έχει μια διπλή πρόταση για να επαναφέρει το έλλειμμα σε ισορροπία: να επικεντρωθεί στην ανάπτυξη της οικονομίας για να ευθυγραμμίσει τον πολύ σημαντικό λόγο χρέους προς ΑΕΠ και να εξισορροπήσει το φορολογικό σύστημα για τις οικογένειες μεσαίου εισοδήματος.
Και στρατιωτικές δαπάνες και μείωση χρέους
Ο Ντίμον δήλωσε στο PBS News σε συνέντευξή του που κυκλοφόρησε χθες ότι ήταν «εφικτό» για την Αμερική να συνεχίσει να δαπανά για τον στρατό, μειώνοντας παράλληλα το συνολικό χρέος της.
«Θα ξόδευα τα χρήματα που βοήθησαν να γίνει [η Αμερική] μια καλύτερη χώρα», είπε ο Ντίμον. «Έτσι, μερικά από αυτά είναι υποδομές, πιστώσεις φόρου εισοδήματος (EITC), στρατιωτικές. Θα είχα ένα ανταγωνιστικό διεθνές φορολογικό σύστημα … και τότε θα μεγιστοποιούσα την ανάπτυξη».
Σε ορισμένα από αυτά τα σημεία, ο Ντίμον ήταν ξεκάθαρος για το τι θέλει να δει.
Αναφέρει τη γεωπολιτική ένταση ως τον μεγαλύτερο κίνδυνο για την παγκόσμια οικονομία και, ως εκ τούτου, πιστεύει ότι υπάρχει «αυξανόμενη ανάγκη» για αύξηση των στρατιωτικών δαπανών.
Σχετικά με το EITC, ο 68χρονος ήταν επίσης σαφής, λέγοντας ότι μια αναδιοργάνωση θα έδινε «το πολύ αναγκαίο εισόδημα στα άτομα και τις κοινότητες που το χρειάζονται περισσότερο».
«Θα το πλήρωνα φορολογώντας περισσότερο τους πλούσιους», δήλωσε στο Bipartisan Policy Center τον Ιανουάριο. Μετά από αυτές τις επενδύσεις στην ανάπτυξη, συνέχισε ο Ντίμον, θα ήταν ένα «το έλλειμμα θα ήταν μικρότερο».
Ο κανόνας Μπάφετ
«Ίσως απλώς να αυξήσετε λίγο τους φόρους», πρόσθεσε ο Ντίμον. «Όπως ο κανόνας τύπου Γουόρεν Μπάφετ».
Ο κανόνας Μπάφετ ορίζει ότι κανένα νοικοκυριό που κερδίζει περισσότερα από 1 εκατομμύριο δολάρια ετησίως δεν πρέπει να πληρώνει μικρότερο μερίδιο του εισοδήματός του από τις οικογένειες της μεσαίας τάξης.
Επινοήθηκε αφού ο διευθύνων σύμβουλος της Berkshire Hathaway επεσήμανε επανειλημμένα ότι πληρώνει το ίδιο ποσοστιαίο μερίδιο του φόρου εισοδήματος με τη γραμματέα του Debbie Bosanek, καθιστώντας την ακούσια το πρόσωπο της φορολογικής ανισότητας στις ΗΠΑ. Bέβαια το σχέδιο του Ντίμον το έχουν πάρει με στραβό μάτι οι υπερπλούσιοι που αντιδρούν στην εφαρμογή του.
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
![ot.gr](/wp-content/themes/whsk_otgr/common/imgs/fav.ico/favicon-32x32.png)
Latest News
![Πάουελ: Σε μη βιώσιμη πορεία το έλλειμμα – Δεν βιαζόμαστε να μειώσουμε τα επιτόκια](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/πγ1-1-600x366.jpg)
Καμπανάκι Πάουελ για το έλλειμμα στις ΗΠΑ - Καμία βιασύνη για τα επιτόκια
Τι είπε ο Πάουελ, για έλλειμμα, χρέος, δασμούς και επιτόκια στην καθιερωμένη κατάθεση του στη Γερουσία
![Πορτογαλία: Εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/01/tap-portugal-600x400.jpg)
Η Πορτογαλία εξετάζει την πώληση του 49% του εθνικού αερομεταφορέα TAP
Υπάρχουν περίπου 12 εταιρείες που ενδιαφέρονται για τον εθνικό αερομεταφορέα της Πορτογαλίας
![Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/06/solomon-600x400.jpg)
Σόλομον: Η Goldman είναι ανοικτή σε εξαγορές στους τομείς της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και πλούτου
Ο πήχης για την πραγματοποίηση μιας συμφωνίας είναι πολύ υψηλός
![Cucci: Η πτώση πωλήσεων στο τέταρτο τρίμηνο προβληματίζει τους αναλυτές](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/gucci-store-600x410.jpg)
Νέο πλήγμα για την Gucci - Συνεχίζεται η πτώση πωλήσεων
Τα έσοδα της Kering, στην οποία ανήκει η Gucci, ολόκληρου του έτους από δραστηριότητες του ομίλου ανήλθαν σε 2,6 δισεκατομμύρια ευρώ
![Βρετανία: Άντλησε 13 δισ. στερλίνες – Οι αγορές της πρόσφεραν 140 δισ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/07/ot_bonds_london11-768x450-1-600x352.png)
Το Λονδίνο ζήτησε 13 δισ. στερλίνες και οι αγορές του πρόσφεραν 140 δισ.
Η έκδοση καταρρίπτει το προηγούμενο ρεκόρ ζήτησης βρετανικών ομολόγων
![Φυσικό αέριο: Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί όλο και περισσότερο για την αποθήκευση](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2022/12/illustration-600x405.jpg)
Γιατί η Ευρώπη ανησυχεί για την αποθήκευση φυσικού αερίου;
Καθώς η Μόσχα πίεζε τη ροή του φυσικού αερίου μέσω των ρωσικών αγωγών, η ΕΕ είχε καταφέρει να αποφύγει μια χειμερινή κρίση εφοδιασμού περιορίζοντας τη συνολική ζήτηση φυσικού αερίου
![Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για δασμούς Τραμπ: Θα απαντήσουμε με αντίμετρα](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/2024-07-18T130711Z_147724729_RC2PX8A4VN9I_RTRMADP_5_EU-VONDERLEYEN-PARLIAMENT-600x400.jpg)
«Σκληραίνει» τη στάση της η ΕΕ για τους δασμούς - Έρχονται αντίμετρα
Η πρόεδρος της Κομισιόν προειδοποίησε: «Οι αδικαιολόγητοι δασμοί στην ΕΕ δεν θα μείνουν αναπάντητοι» για να σημειώσει με νόημα ότι «θα προκαλέσουν αποφασιστικά και αναλογικά αντίμετρα»
![Novartis: Εξαγοράζει την Anthos Therapeutics έναντι 3,1 δισ. δολ.](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2021/09/novartis-600x364.jpg)
Στη Novartis για 3,1 δισ. δολ. η Anthos Therapeutics
Νέο deal στην Υγεία - Τι αναφέρει η Novartis
![Ίλον Μασκ: Κάτω από τα 400 δισ. δολάρια η καθαρή περιουσία του – Για πρώτη φορά το 2025](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/07/Elon-Musk-1024x682-1-600x400.jpg)
Η περιουσία του Μασκ κατρακυλά... έπεσε κάτω από τα 400 δισ. δολάρια
Η περιουσία του Μασκ μειώθηκε από το ιστορικό υψηλό των 486 δισεκατομμυρίων δολαρίων - Οι μετοχές της Tesla έχουν υποχωρήσει 27% από τότε που κορυφώθηκαν τον Δεκέμβριο
![Τραμπ: Δασμοί 25% στις εισαγωγές χάλυβα, αλουμινίου](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/02/trump-2-600x410.jpg)
O Τράμπ τράβηξε τη σκανδάλη - Δασμούς 25% σε αλουμίνιο και χάλυβα, χωρίς εξαιρέσεις
Σε νέα φάση πέρασε ο εμπορικός πόλεμος που είχε προαναγγείλει ότι θα εξαπέλυε ο Τραμπ