Ένα από τα μεγαλύτερα «πακέτα» αποδοχών  στην εταιρική ιστορία των ΗΠΑ και τέσσερις φορές μεγαλύτερο από αυτό που προσφέρθηκε στον εκδιωχθέντα προκάτοχό του, προσφέρει η Starbucks στον νέο της διευθύνοντα σύμβουλο Μπράιαν Νίκολ σε μετρητά και μετοχές.

Όπως αναφέρουν οι Financial Times, το πακέτο, που αποκαλύφθηκε σε ρυθμιστική κατάθεση την Τετάρτη, θα καταστήσει τον Νίκολ έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους CEO της Αμερικής, με αποδοχές του να φτάνουν τα 113 εκατ. δολάρια, εάν πετύχει τους στόχους που του έχουν θέσει.

Η Starbucks όρισε τον Νίκολ ως το τέταρτο αφεντικό της σε λιγότερο από τρία χρόνια την Τρίτη μετά την αιφνιδιαστική απομάκρυνση του CEO Λάξμαν Ναρασιμχάν, του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της Reckitt Benckiser.

Starbucks: Γιατί έδιωξαν κακήν κακώς τον νέο CEO

Ο Νίκολ θα φτάσει στα Starbucks τον επόμενο μήνα από την αλυσίδα burrito Chipotle Mexican Grill, όπου από το 2018 ηγήθηκε μιας αναγέννησης των επιχειρήσεων και της φήμης της μετά από μια σειρά ανησυχιών για την ασφάλεια των τροφίμων. Οι μετοχές της Chipotle κέρδισαν σχεδόν 800% κατά τη διάρκεια της θητείας του.

Η επόμενη ημέρα στη Starbucks

Αρχικά, ο Νίκολ Niccol θα λάβει ένα μπόνους μετρητών 10 εκατομμυρίων δολαρίων προκαταβολικά και άλλα 75 εκατομμύρια δολάρια σε επιχορηγήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έχουν σχεδιαστεί για να πληρωθούν με την πάροδο του χρόνου, ώστε να τον αποζημιώσουν για τα μπόνους και τις μη επενδυμένες μετοχές που άφησε πίσω στη Chipotle.

Ετησίως, ο Νίλος θα κερδίζει μισθό 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων συν ένα μπόνους μετρητών-στόχου αξίας περίπου 3,6 εκατομμυρίων δολαρίων, ανάλογα με την απόδοση των Starbucks. Αυτό είναι επιπλέον της μακροπρόθεσμης επιχορήγησης μετοχικού κεφαλαίου με ετήσια αξία στόχο 23 εκατομμυρίων δολαρίων, που θα καταβληθεί σε πολλά χρόνια.

«Η προθυμία του διοικητικού συμβουλίου (Starbucks) να πληρώσει τόσο υψηλό τίμημα είναι απόδειξη της πίστης που έχουν στον Νίκολ», σχολίαζει στους FT, ο Μπεν Σίλβερμαν, αντιπρόεδρος έρευνας στην εταιρεία αναλύεων Verity.  «Αλλά θα πρέπει να αποδείξει ότι αξίζει, γιατί η ετήσια αποζημίωσή του είναι περίπου 75% υψηλότερη από αυτή του προκατόχου του».

Τα Starbucks ελπίζουν ότι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα φέρει τα συστατικά της επιτυχίας της Chipotle

Πέρυσι η συνολική αμοιβή του Νίκολ στην Chipotle ήταν 22,5 εκατομμύρια δολάρια , ενώ η αξία των μη πραγματοποιηθέντων κερδών του από προηγούμενες επιχορηγήσεις κινήτρων μετοχικού κεφαλαίου ήταν πάνω από 82 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Το δεύτερο γραφείο

Το πακέτο από τη Starbucks συνοδεύεται από ένα ασυνήθιστο πλεονέκτημα: ο Νίκολ δεν θα χρειαστεί να μετακομίσει στα κεντρικά της γραφεία στο Σιάτλ. Αντίθετα, η εταιρεία θα δημιουργήσει ένα «μικρό απομακρυσμένο γραφείο» στο Newport Beach, στην Καλιφόρνια – την πόλη στην οποία ο Νίκολ είχε μεταφέρει τα κεντρικά γραφεία της Chipotle από το Ντένβερ – συν να πληρώσει για έναν βοηθό της επιλογής του.

Μόνο πέντε άλλα στελέχη έλαβαν πακέτα αμοιβών αξίας άνω των 100 εκατομμυρίων δολαρίων το 2023, σύμφωνα με έκθεση της Equilar, μιας εταιρείας δεδομένων αμοιβών. Τέτοιες συμβάσεις είναι ιδιαίτερα ασυνήθιστες εκτός του χρηματοπιστωτικού και τεχνολογικού τομέα.

Η ετήσια αμοιβή-στόχος του Νίκολ θα είναι 83% πάνω από τον μέσο στόχο σε άλλους ομίλους εστίασης των S&P 500, όπως τα Chipotle, Darden, Yum Brands και McDonald’s, δήλωσε η Courtney Yu, διευθύντρια έρευνας στην Equilar.

«Ο Μπράιαν Νίκολ έχει αποδείξει ότι είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς ηγέτες στον κλάδο μας, δημιουργώντας σημαντικές οικονομικές αποδόσεις για πολλά χρόνια», είπε η Starbucks, προσθέτοντας ότι η αμοιβή του «συνδέθηκε άμεσα με την απόδοση της εταιρείας και την κοινή επιτυχία όλων των ενδιαφερομένων».

Τα συστατικά της επιτυχίας

Τα Starbucks ελπίζουν ότι ο νέος Διευθύνων Σύμβουλος θα φέρει τα συστατικά της επιτυχίας της Chipotle

Όταν η Starbucks προσέλαβε τον Ναρασιμχάν από τον όμιλο καταναλωτικών προϊόντων Reckitt με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο το 2022, του προσφέρθηκε ένα πακέτο αξίας άνω των 28 εκατομμυρίων δολαρίων. Αυτό περιελάμβανε βασικό μισθό 1,3 εκατ. $, ετήσια μπόνους μετρητών αξίας έως 2,6 εκατ. $ και ετήσια μπόνους μετοχικού κεφαλαίου με αξία στόχο 13,6 εκατ. $.

Επιπλέον, συμφώνησαν να του πληρώσουν ένα μπόνους 1,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά και 9,25 εκατομμύρια δολάρια σε ίδια κεφάλαια για να τον αποζημιώσει για τα κίνητρα που εγκατέλειψε φεύγοντας από τη Reckitt.

Τα Starbucks δεν αναφέρουν λεπτομερώς τους όρους της αποζημίωσής του.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή