Κατά 0,6% αναπτύχθηκε η οικονομία στη Βρετανία το δεύτερο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, με τη χώρα να συνεχίζει τη σταδιακή ανάκαμψή της από την ύφεση. Το ποσοστό ήταν σύμφωνο  με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και ακολουθεί μία ανάπτυξη κατά 0,7% το πρώτο τρίμηνο.

Η οικονομική ανάπτυξη παρέμεινε σταθερή τον Ιούνιο, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters, καθώς η δραστηριότητα στον κυρίαρχο τομέα υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου μειώθηκε κατά 0,1%. Η παραγωγή κατασκευών και παραγωγής αυξήθηκε κατά 0,5% και 0,8% αντίστοιχα τον μήνα.

«Τσίμπησε» ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Ιούλιο – Ο ρόλος της Τέιλορ Σουίφτ

Σταθερή ανάκαμψη στη Βρετανία

Η βρετανική οικονομία έχει σημειώσει ελαφρά αλλά σταθερή ανάπτυξη σχεδόν κάθε μήνα μέχρι στιγμής φέτος, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο βγαίνει από μια ρηχή ύφεση.

Το ΑΕΠ παρέμεινε επίσης σταθερό τον Απρίλιο, όταν ο υγρός καιρός κατέπνιξε τις λιανικές πωλήσεις και τις κατασκευές.

Σε ετήσια βάση η οικονομία ήταν 0,9% μεγαλύτερη το β′ τρίμηνο, έναντι πρόβλεψης 0,8%.

«Αυτά τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη του Ηνωμένου Βασιλείου από την ύφεση ενισχύθηκε το δεύτερο τρίμηνο, παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τον υγρό καιρό που οδήγησαν τη δραστηριότητα να μειωθεί ομαλά τον Ιούνιο», δήλωσε ο Suren Thiru, οικονομικός διευθυντής στο Institute of Chartered Accountants.

«Το ισχυρό δεύτερο τρίμηνο του Ηνωμένου Βασιλείου οφείλεται περισσότερο στην προσωρινή δυναμική από τις μεγάλες πρόσφατες μειώσεις του πληθωρισμού και στην ώθηση των καταναλωτικών δαπανών από γεγονότα όπως το Euro 2024 παρά σε μια σημαντική βελτίωση στην υποκείμενη αναπτυξιακή τροχιά του Ηνωμένου Βασιλείου», συνέχισε ο Thiru.

Ο ρυθμός ανάπτυξης είναι απίθανο να συνεχιστεί στο δεύτερο εξάμηνο εν μέσω ασθενέστερης αύξησης των μισθών, υψηλών επιτοκίων και προκλήσεων προσφοράς, πρόσθεσε ο Thiru .

Ανάκαμψη της στερλίνας

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το βρετανικό ΑΕΠ η στερλίνα σημείωσε άνοδο, 0,2% έναντι του δολαρίου στα 1,285 δολάρια.

Οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν επίσης, με την απόδοση του ευαίσθητου στα επιτόκια διετούς gilt, που κινείται αντιστρόφως στις τιμές, να υποχωρεί 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 3,54%.

Οι προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων της Τράπεζας της Αγγλίας παρέμειναν σταθερές. Οι τιμές της αγοράς υποδεικνύουν πιθανότητα 59% η BoE να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στη συνεδρίασή της τον Σεπτέμβριο. Οι επενδυτές συνεχίζουν να αναμένουν δύο μειώσεις επιτοκίων μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή