Εάν επισκεφθήκατε πρόσφατα τη Βαρκελώνη, τη Μαγιόρκα ή τη Βενετία, κακώς το πράξατε.Τουλάχιστον αυτό θα σας έκαναν να πιστέψετε οι αντιτουριστικές διαμαρτυρίες αυτό το καλοκαίρι σε ορισμένα μέρη της Ευρώπης, σημειώνει το Bloomberg.

Υπερτουρισμός: Ποιες πόλεις θα πληγούν – Τι αναζητούν οι ταξιδιώτες

Ήδη φέτος, 142 χώρες αναμένεται να υπερβούν τις επιδόσεις τους στον τουρισμό πριν από την πανδημία, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ταξιδιών και Τουρισμού. (Αυτό είναι από ένα σύνολο 185 χωρών που παρακολουθεί ο οργανισμός.)

Χρυσωρυχείο 16 τρισ. δολαρίων

Την επόμενη δεκαετία, ο τουρισμός προβλέπεται να εξελιχθεί σε μια βιομηχανία 16 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα δημιουργήσει το 12,2% των παγκόσμιων θέσεων εργασίας. Αλλά τα πλήθη που συρρέουν κάνουν τους ντόπιους σε πολλές πόλεις να αισθάνονται κουρασμένοι.

«Δεν είναι ότι ο τουρισμός ήταν κάποτε μια δύναμη για το καλό και τώρα έχει γίνει μια δύναμη για το κακό», εξηγεί ο Ondrej Mitas, ανώτερος λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Εφαρμοσμένων Επιστημών της Breda στην Ολλανδία.

Το αγκάθι του υπερτουρισμού

Ο Mitas, ο οποίος ειδικεύεται στον υπερτουρισμό, λέει ότι η ειδησεογραφική κάλυψη συχνά περιγράφει το φαινόμενο ως ένα ενιαίο, μη διαχειρίσιμο ζήτημα. Αν το διαχωρίσετε σε μικρότερα εξαρτήματα, υποστηρίζει, είναι ευκολότερο να βρείτε λύσεις.

Στο μυαλό του, ο υπερτουρισμός είναι στην πραγματικότητα τέσσερα ξεχωριστά προβλήματα. Υπάρχει ο κλασικός υπερπληθυσμός δημοφιλών τοποθεσιών. Οι επισκέπτες που δεν σέβονται τους πολιτιστικούς κανόνες – ας πούμε, κουνώντας selfie sticks ή αφήνοντας γυμούς τους ώμους τους σε μια ορθόδοξη εκκλησία – είναι ένα άλλο. Στη συνέχεια, έχουμε τους συμμετέχοντες που παίρνουν άσεμνες πόζες ή καταστρέφουν δημόσια περιουσία.

Η τελευταία είναι μία κρυφή διάσταση του υπερτουρισμού: όταν οι ντόπιοι δεν επωφελούνται επαρκώς από τον τουρισμό στις κοινότητές τους, λόγω της άνισης κατανομής των κερδών. Αυτό είναι που οδηγεί συχνότερα σε αντίσταση σε επίπεδο κατοίκων, όπως φαίνεται στην Ισπανία αυτό το καλοκαίρι. «Αυτό είναι ένα πολιτικό πρόβλημα», λέει ο Mitas. «Είναι πολύ πιο δύσκολο να λυθεί».

Οι λύσεις για κάθε ένα από αυτά τα ζητήματα δοκιμάζονται σε διαφορετικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο, από την Κοπεγχάγη έως την Ταϊλάνδη και τη Χαβάη.

Επαναπροσδιορίζοντας τα «must-see» ενός προορισμού

Σε ένα πείραμα του 2021 που πραγματοποιήθηκε από τον Mitas και την ομάδα του στο Πανεπιστήμιο Breda, 155 επισκέπτες στην ολλανδική επαρχία Overijssel έλαβαν ένα από τα δύο εργαλεία ψηφιακού σχεδιασμού για να οργανώσουν τα ταξίδια τους.

Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι προορισμοί έχουν λιγότερο επισκέψιμα σημεία ενδιαφέροντος που είναι έτοιμα και άξια να δεχτούν περισσότερους τουρίστες. Αλλά όσο οι περισσότεροι ταξιδιώτες χρησιμοποιούν τις ίδιες πηγές για να βρουν πού θα πάμε- ας πούμε, τους Χάρτες Google της Alphabet ή το TripAdvisor – θα κατευθύνονται προς τα ίδια σημεία.

Φυσικά, τίποτα δεν εμποδίζει τους ταξιδιώτες να γκουγκλάρουν τα ταξίδια τους. Αλλά η μελέτη μπορεί να πείσει τους τουρίστες και τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ότι υπάρχει καλός λόγος να απομακρυνθούν από τις επικρατούσες συστάσεις.

Στροφή σε νέες εμπειρίες

Τα τελευταία επτά χρόνια, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Tourism Cares έχει δημιουργήσει έναν «ουσιαστικό τουριστικό χάρτη», γεμάτο με επιλεγμένους παρόχους βιώσιμων εμπειριών σε όλο τον κόσμο.

Μέχρι στιγμής, ο χάρτης περιλαμβάνει 321 συνεργάτες σε 22 χώρες σε όλο τον κόσμο, αν και προορίζεται κυρίως ως εργαλείο μεταξύ επιχειρήσεων για ταξιδιωτικούς πράκτορες που μπορούν να δημιουργήσουν ολόκληρα ταξίδια γύρω από τις εμπειρίες.

Για να δημιουργήσει τον χάρτη του, ο οργανισμός συνεργάζεται απευθείας με τουριστικά συμβούλια, όπως αυτά από την Κολομβία και την Ταϊλάνδη, τα οποία πρέπει να εντοπίσουν τουλάχιστον 10 υπεύθυνες τουριστικές επιχειρήσεις που είναι έτοιμες να δεχτούν μεγάλη εισροή επισκεπτών.

Η ιδέα ξεκίνησε στην Ιορδανία, η οποία ήθελε να δει τον τουρισμό να εξαπλώνεται πέρα από την Πέτρα, το φημισμένο μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Από τότε, εταιρείες όπως η Insight Vacations, η Intrepid Travel και η G Adventures έχουν ενισχύσει τα δρομολόγιά τους με εργαστήρια κεραμικής, μαγειρικής και ύφανσης – όλα οδηγούν τις επιχειρήσεις σε αγροτικούς συνεταιρισμούς σε μικρές κοινότητες όπως το Bani Hamida, 90 λεπτά νότια του Αμμάν.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tourism Cares, Greg Takehara, λέει ότι βλέπει δυναμική, με έναν αριθμό ρεκόρ προορισμών όπως ο Παναμάς, η Σκωτία, η Ιρλανδία, η Χαβάη και το San Luis Obispo να προσθέτουν περίπου 200 συνεργάτες αντίκτυπου το 2024.

Δημιουργία κινήτρων συμπεριφοράς

Τι χρειάζεται για να πειστούν οι τουρίστες να κάνουν βιώσιμες επιλογές; Το συμβούλιο τουρισμού της Κοπεγχάγης πιστεύει ότι τα διασκεδαστικά freebies μπορεί να κάνουν την διαφορά. Τον Ιούλιο άρχισε να επιβραβεύει τους επισκέπτες για την ανάληψη απλών, φιλικών προς το κλίμα δράσεων μέσω ενός καινοτόμου, μηνιαίου πιλοτικού προγράμματος σε συνεργασία με 20 τοπικούς ιστότοπους.

Επιλέγοντας να κάνετε ποδήλατο ή να πάρετε τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ένα συγκεκριμένο σημείο ενδιαφέροντος, για παράδειγμα, θα σας δώσει μια δωρεάν περιήγηση στο μουσείο, ενοικίαση καγιάκ ή τοπικό γεύμα λαχανικών.

Όποιος φέρνει πλαστικά απορρίμματα στην Εθνική Πινακοθήκη της Δανίας μπορεί να συμμετάσχει σε ένα δωρεάν εργαστήριο για την ανακύκλωσή τους σε ένα έργο τέχνης.

Το πιλοτικό πρόγραμμα έληξε στις 11 Αυγούστου και το Visit Denmark αναμένει να δημοσιεύσει αποτελέσματα αργότερα μέσα στον μήνα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή