Μεγάλες επιπτώσεις και τεράστια οικολογική καταστροφή φέρνει η επόμενη μέρα των καταστροφικών πυρκαγιών στη βορειοανατολική Αττική, με επιστήμονες να κάνουν λόγο ακόμη και για ερημοποίηση περιοχών.

Μιλώντας στο MEGA ο υπεύθυνος δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές της WWF Hellas, Ηλίας Τζηρίτης, υπογράμμισε πως τα τελευταία 8 χρόνια έχουν καεί περίπου 700.000 στρέμματα στην Αττική.

«Τείνουν κάποιες περιοχές να ερημοποιηθούν»

«Η Αττική χάνει με πολύ μεγάλο ρυθμό τα δάση της και το οξύμωρο είναι ότι φιλοξενεί τις μεγαλύτερες δασοπυροσβεστικές δυνάμεις στη χώρα. Και επαγγελματικές και εθελοντικές, άρα κάνουμε κάτι λάθος. Το βλέπουμε με εμφατικό τρόπο, και στην περίπτωση της βορειοανατολικής Αττικής που καίγεται εμφατικά από το 1981», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στιγμιότυπο από τη φωτιά στην Αττική

Ο Ηλίας Τζηρίτης επισήμανε πως η φύση για να αποκατασταθεί έχει συγκεκριμένα όρια και ειδικότερα στη βορειοανατολική Αττική πολλές από τις εκτάσεις που κάηκαν είχαν ξανακαεί το 2008-09. «Σημαίνει ότι κάποια δεν έχουν πια τη δυνατότητα φυσικής αναγέννησης. Τείνουν κάποιες περιοχές να ερημοποιηθούν. Κάποια κομμάτια βλάστησης θα τα χάσουμε για πάντα. Αυτό γίνεται σε Χίο, Αχαΐα, Λαύριο. Βλέπουμε ότι οι φωτιές ξαναμπήκαν σε σημεία που έχουν ξανακαεί. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Πεντέλη γενικότερα. Μετά θα έχουμε πρόβλημα με βροχοπτώσεις, διάβρωση, χάνουμε χώμα που είναι σημαντικό όχι μόνο για την απορρόφηση των υδάτων αλλά και για την τεχνητή αναδάσωση».

Για την Πεντέλη ανέφερε επίσης ο υπεύθυνος δράσεων για τις δασικές πυρκαγιές της WWF Hellas ότι έχουν γίνει άπειρες αναδασώσεις και όλο αυτό χάνεται μέσα σε δύο μέρες

Για τα ζώα υποστήριξε ότι σε πολλές περιπτώσεις προσαρμόζονται. «Το πρόβλημα είναι κυρίως στα ερπετά που δεν μπορούν να μετακινηθούν εύκολα, και εκεί εντοπίζονται και οι μεγαλύτερες απώλειες. Τα πτηνά ή τα θηλαστικά μπορούν να μετακινηθούν. Το θέμα είναι πως κανείς δεν ασχολείται με το πώς προσαρμόζονται τα είδη μετά από μία πυρκαγιά και πώς αυτό βοηθά τα οικοσυστήματα να ανακάμψουν», τόνισε.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA:

«Τα φαινόμενα που βιώσαμε δεν θα γίνουν μία φορά»

Από την πλευρά του, για «σενάριο εφιάλτης» αλλά και αναμενόμενο, θα είναι οι φωτιές που εισέρχονται στις πόλεις όταν επικρατούν καιρικές συνθήκες σαν αυτές που βιώνουμε αυτό το καλοκαίρι έκανε λόγο ο καθηγητής Πολυτεχνείου της Λωζάνης Αθανάσιος Νένες, επιστήμονας με εξιδείκευση σε θέματα Κλιματικής Αλλαγής και Ρύπανσης.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο Αθανάσιος Νένες, σημείωσε πως «Περιβαλλόμαστε από ένα δάσος. Η πόλη ουσιαστικά έχει εισέλθει μέσα στο δάσος. Και δυστυχώς επειδή έχουμε πολλαπλά κύματα καύσωνα παρέα με πολύ λίγη βροχόπτωση όλη τη χρονιά, προφανώς η όλη περιοχή είναι ουσιαστικά μία πυριτιδαποθήκη και μία παραμικρή φωτιά μπορεί όντως να ξεκινήσει ένα τέτοιο φαινόμενο, ειδικά όταν παρουσιάστηκε σε περίοδο που έχουμε προφανώς και τα μελτέμια. Δηλαδή, όλα τα αστέρια ουσιαστικά μπήκαν στην ίδια ευθεία και δημιούργησαν αυτό το φαινόμενο που είδαμε».

Πρόσθεσε πως η αλήθεια από την άλλη είναι ότι αυτά τα φαινόμενα που βιώσαμε δεν θα γίνουν μία. «Θα είναι ουσιαστικά κάτι που θα περιμένουμε κάθε καλοκαίρι πια. Ο κίνδυνος θα υπάρχει, οπότε θα πρέπει ουσιαστικά να προετοιμαζόμαστε κάθε χρόνο για τέτοια ενδεχόμενα. Και επειδή η Αθήνα έχει πάρα πολύ μεγάλο πληθυσμό, προφανώς όταν συμβαίνει μία πυρκαγιά τέτοια, οι επιπτώσεις μπορεί να είναι πολύ σημαντικές. Δηλαδή εδώ, την τελευταία στιγμή κόπασε ο άνεμος και κάπως μπορούσε να αντιμετωπιστεί», είπε και συνέχισε: «Αλλά αν υπήρχαν αυτά τα μελτέμια για μερικές μέρες ακόμα, θα μπορούσαν να είχαν γίνει πολύ μεγαλύτερες ζημιές».

Στιγμιότυπο από τη φωτιά στην Αττική

Θα υπάρξουν ανθρώπινα θύματα με αυτό το σενάριο;

Ερωτηθείς αν συμπεριλαμβάνει και ανθρώπινα θύματα σε αυτό το σενάριο δήλωσε «σίγουρα, διότι όταν εισέλθει η πυρκαγιά μέσα στον αστικό ιστό, επειδή τουλάχιστον σε πολλά μέρη της Αθήνας υπάρχουν δέντρα, υπάρχουν τα πάρκα, υπάρχει το πράσινο, προφανώς είναι πολύ δύσκολο μετά να αντιμετωπιστεί διότι χρειάζεται ουσιαστικά σε κάθε γειτονιά να υπάρχουν και είκοσι πυροσβέστες».

Ο κ. Νενές επισήμανε ότι «ακριβώς επειδή περιμένουμε να συμβαίνουν αυτές οι συνθήκες όχι μία φορά τη 10ετία ή μία φορά τον αιώνα, αλλά μπορεί και μία φορά κάθε χρόνο ή κάθε δύο χρόνια, ε, θα πρέπει λίγο να προνοήσουμε έτσι ώστε και να καθαρίσουμε τις αυλές μας, αλλά και κάπως να φύγουμε από το δάσος μέσα, δηλαδή αυτό που έγινε παλιά στο Μάτι, αυτό που έγινε τώρα φέτος εδώ πέρα είναι αφενός επειδή υπάρχουν συνοικίες μέσα, πολύ κοντά στα δέντρα», είπε προτείνοντας πως ίσως πιο μακροπρόθεσμα, «θα πρέπει σιγά σιγά κάπου να πάει αυτός ο κόσμος και να μην υπάρχει καθόλου κόσμος μες στο δάσος».

Καταληκτικά ανέφερε ότι δεν είναι θέμα μόνο Ελλάδος. «Δηλαδή αυτά τα φαινόμενα τα βλέπει κάποιος και στην Καλιφόρνια, τα βλέπει παγκόσμια. Μας αρέσει να είμαστε κοντά στο δάσος. Υπάρχει λόγος γι’ αυτό, αλλά δυστυχώς στα μέρη που υπάρχουν δάση πολλές φορές τώρα λόγω κλιματικής αλλαγής είναι σε κατάσταση υψηλού στρες, οπότε όταν υπάρξει μία φωτιά, υπάρχουν αυτά τα φαινόμενα που βλέπουμε», υπογράμμισε.

Τουλάχιστον 78 σπίτια κάηκαν στην Αττική

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, διενεργήθηκαν 130 αυτοψίες σε κτίρια, εκ των οποίων 112 σε κατοικίες, 13 σε αποθήκες, 2 σε δημόσια κτίρια και 3 σε επαγγελματικούς χώρους.

Από αυτές τις αυτοψίες έχει προκύψει πως 78 κατοικίες χαρακτηρίζονται ως ακατάλληλες προς χρήση και κατεδαφιστέες («κόκκινες») και προσωρινά ακατάλληλες προς χρήση που απαιτούν επισκευαστικές εργασίες («κίτρινες»), με την κατανομή στις δύο κατηγορίες να είναι 34 και 44 αντίστοιχα.

Το σύνολο των κτιρίων σε αυτές τις δύο κατηγορίες ανέρχεται σε 92 κτίρια, περιλαμβάνοντας, πέραν των κατοικιών, αποθήκες και λοιπούς χώρους.

Ακόμη 38 κτίρια με ελαφριές ζημιές

Επίσης, 38 κτίρια, κατοικίες και αποθήκες, χαρακτηρίζονται ως κατάλληλα για χρήση («πράσινα») με κάποιες – ενδεχομένως – ελαφριές ζημιές.

Οι αυτοψίες θα συνεχιστούν από τα κλιμάκια της ΓΔΑΕΦΚ και τις επόμενες ημέρες στην Αττική, σε ένα πλαίσιο στενής συνεργασίας με τους Δήμους, οι οποίοι συγκεντρώνουν τα αιτήματα των πολιτών.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί πως από την Τετάρτη, 14 Αυγούστου 2024, οι Επιτροπές Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής είναι στο πεδίο και πραγματοποιούν αυτοψίες σε επιχειρήσεις, έχοντας καταγράψει, μέχρι τώρα, 22 περιπτώσεις επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά. Το έργο των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής της Περιφέρειας Αττικής θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες με τους ίδιους εντατικούς ρυθμούς.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα