Η φυγή ενός πρωθυπουργού από τη χώρα του με ελικόπτερο, όσο και αν συνιστά μια εντυπωσιακή κινηματογραφική εικόνα, είναι σχεδόν πάντα αποτέλεσμα πολιτικού χάους και δεν προοιωνίζεται άμεσα θετικές εξελίξεις. Η φυγή της πρωθυπουργού του Μπανγκλαντές Σεΐκ Χασίνα με ελικόπτερο από την Ντάκα, την περασμένη Δευτέρα, επιβεβαιώνει τη διαπίστωση ως προς το πρώτο σκέλος της.
Μπαγκλαντές: Για… φόνο ερευνάται η πρώην πρωθυπουργός
Η Χασίνα, που διέφυγε στην Ινδία αρχικώς, με κατεύθυνση πιθανώς την «εξορία» του Λονδίνου, εγκατέλειψε τη χώρα ύστερα από ογκώδεις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στις οποίες έχασαν τη ζωή τους περισσότεροι από 400 άνθρωποι από τις αρχές Ιουλίου. Ωστόσο, μία μέρα αργότερα, και ενώ η χώρα των 170 εκατομμυρίων κατοίκων τελεί σε χάος, σημειώθηκε μια ανέλπιστα θετική εξέλιξη: ο στρατός ανακοίνωσε ότι ο Μοχάμεντ Γιουνούς, 84 ετών, τιμηθείς με βραβείο Νομπέλ Ειρήνης το 2006, ο επονομαζόμενος και «τραπεζίτης των φτωχών», θα τεθεί επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης της χώρας.
Η πρόσκληση από τον στρατό
Δεν είναι σύνηθες ο στρατός, ο οποίος στο Μπανγκλαντές έχει ιστορία πραξικοπημάτων, να απευθύνει έκκληση για τη σωτηρία της χώρας σε έναν τραπεζίτη. Η πρωτοβουλία όμως είναι η καλύτερη επιλογή στη συγκεκριμένη συγκυρία. Ο Γιουνούς είναι πολύ αγαπητός στη γενέτειρά του. Και δικαίως: χάρη στο σύστημα των μικροδανείων της τράπεζάς του (Grameen Bank) προς τους μη έχοντες, εκατομμύρια άνθρωποι εξήλθαν από την ακραία φτώχεια. Για τη Χασίνα, ο Γιουνούς «έπινε το αίμα των φτωχών». Ο ίδιος είχε αποπειραθεί να ιδρύσει κόμμα στη χώρα του το 2007, όμως ήταν τόσο σκληρός ο πόλεμος του κυβερνητικού στρατοπέδου (της Χασίνα) εναντίον του ώστε εγκατέλειψε την προσπάθεια.
Η μεταστροφή της Χασίνα
Η Χασίνα διήνυε την τέταρτη θητεία στην ηγεσία του Μπανγκλαντές. Παρότι τα πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής της εισέπραττε τα εύσημα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας, στη συνέχεια ελεξίχθηκε σε αυταρχική ηγέτιδα, η οποία κατέστειλε τις αντιπολιτευτικές φωνές και διέλυσε την οικονομία. Ως κόρη του δολοφονηθέντος πρώτου προέδρου του Μπανγκλαντές Σεΐκ Μουτζιμπούρ Ραχμάν, η Χασίνα απολάμβανε για χρόνια τον σεβασμό των πολιτών που έβλεπαν στο πρόσωπό της τη συνέχεια για την εδραίωση της ισχύος του ανεξάρτητου Μπανγκλαντές.
Ο πατέρας της θεωρείται μεταξύ των ιδρυτών του κράτους και κήρυξε την ανεξαρτησία της χώρας από το Πακιστάν τον Μάρτιο του 1971. Η στρατιωτική δικτατορία του Πακιστάν εξαπέλυσε επίθεση εναντίον του Ανατολικού Πακιστάν, όπως αποκαλούνταν τότε το Μπανγκλαντές. Ακολούθησε γενοκτονία και το 1972, ύστερα και από μεσολάβηση της Ινδίας, το Μπανγκλαντές αναγνωρίστηκε ως ανεξάρτητη χώρα από 86 χώρες του ΟΗΕ. Το Πακιστάν αναγνώρισε την ανεξαρτησία του Μπανγκλαντές το 1974. O Ραχμάν, ο πρώτος πρόεδρος του Μπανγκλαντές, δολοφονήθηκε στις 15 Αυγούστου 1975 μαζί με τη σύζυγο και τους τρεις γιους του από στρατιώτες. Εκ των πραγμάτων, η κόρη του ανέλαβε τη συνέχιση της πολιτικής δυναστείας.
Πίεση από την αντιπολίτευση
Τον περασμένο χρόνο, λίγο πριν από τις εκλογές τις οποίες η Χασίνα ξανακέρδισε, η αντιπολίτευση, παρά την επί χρόνια καταστολή που υφίστατο, άρχισε να ανασυντάσσεται με κύριο επιχείρημα την κακή κατάσταση της οικονομίας. Η εικόνα της πρωθυπουργού ως αρχιτέκτονος της οικονομικής ανάκαμψης προ δεκαπενταετίας είχε πλέον προ πολλού φθαρεί. Η οικονομική της πολιτική είχε βασιστεί σε μεγάλο βαθμό στη βιομηχανία ενδυμάτων του Μπανγκλαντές χωρίς να αξιοποιούνται άλλες πηγές πλούτου και ανάπτυξης, με αποτέλεσμα οι κοινωνικές ανισότητες στη χώρα να διευρύνονται. Οι τιμές των βασικών αγαθών εκτοξεύτηκαν και τα αποθέματα συναλλάγματος της χώρας μειώθηκαν σημαντικά. Η κυβέρνηση ωστόσο κατόρθωσε να διατηρηθεί στην εξουσία και η Χασίνα ζήτησε από την Κίνα και την Ινδία να συνδράμουν την καθημαγμένη οικονομία. Εξακολούθησε να ασκεί καταστολή, να φυλακίζει τους αντιπάλους της και να παραπέμπει καθημερινά σε δίκες χιλιάδες πολίτες.
Οταν στις αρχές Ιουλίου ξέσπασαν διαδηλώσεις στις οποίες πρωτοστατούσαν φοιτητές, με αφορμή την ποσόστωση (30%) στις θέσεις εργασίας του δημοσίου υπέρ των απογόνων του πολέμου της ανεξαρτησίας του Μπανγκλαντές, η κυβέρνηση της Χασίνα απάντησε με σκληρή καταστολή. Ο στρατός προσπάθησε να πείσει την πρωθυπουργό να παραιτηθεί και δεν συντάχθηκε μαζί της. Η τοποθέτηση του Γιουνούς ως επικεφαλής της μεταβατικής κυβέρνησης δίνει ελπίδες για να επανέλθει η όγδοη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, η οποία προμηθεύει με 15 εκατομμύρια ανθρώπινου εργατικού δυναμικού 176 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, σε δημοκρατική κανονικότητα.
Πηγή:tovima.gr
Latest News
Φοροελαφρύνσεις ως το 2027 στη μεσαία τάξη - Τι είπε ο Μητσοτάκης
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι το 2027 το οικονομικό αποτέλεσμα της κυβερνητικής πολιτικής θα είναι ορατό σε όλους
Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Ο Πούτιν είπε ότι η Δύση κλιμακώνει τη σύρραξη στην Ουκρανία, επιτρέποντας στο Κίεβο να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, και ότι ο εκεί πόλεμος μετατρέπεται σε παγκόσμιο
Σαμποτάζ στη Βαλτική: Ενδείξεις για κινεζική εμπλοκή
ΜΜΕ από τη Σουηδία, τη Φινλανδία, τη Δανία και τη Γερμανία βλέπουν την Κίνα πίσω από τη νέα υπόθεση δολιοφθοράς στο δίκτυο υποθαλάσσιων καλωδίων στη Βαλτική. Σε εξέλιξη οι έρευνες.
Ο νέος πολιτικός «χάρτης» στη Βουλή - Ο νέος «δικομματισμός» αι η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Τι φέρνει το σημερινό διαζύγιο της Θεοδώρας Τζάκρη και της Γιώτας Πούλου με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Χαΐτογλου - Ο άνθρωπος πίσω από τον «Μακεδονικό Χαλβα»
Ήταν πρόεδρος της βιομηχανίας τροφίμων Αφοί Χαΐτογλου ΑΒΕΕ - Ιδρύθηκε το 1924 στη Θεσσαλονίκη και είχε την μορφή οικοτεχνίας στο κέντρο της πόλης
Εντάλματα σύλληψης για εγκλήματα πολέμου για Νετανιάχου και Γκάλαντ από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο
Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης και για τον Μοχάμεντ Ντέιφ της Χαμάς - Η απόφαση
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Αλλαγές με βαριά πρόστιμα φέρνει ο ΚΟΚ για τα ηλεκτρικά πατίνια
Αυστηρές είναι πλέον οι ποινές του ΚΟΚ για όσους έχουν ηλεκτρικά πατίνια και καταφεύγουν σε παραβάσεις
Πέθανε ο Μανούσος Μανουσάκης
Έφυγε από τη ζωή ο γνωστός σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης
Τον πιστό συνεργάτη του, Μάθιου Γουίτακερ, διόρισε ο Τραμπ πρεσβευτή στο ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει απειλήσει ότι δεν θα εγγυάται την προστασία των χωρών μελών που δεν αφιερώνουν επαρκείς πόρους στον αμυντικό προϋπολογισμό τους