Με όραμα «να κατακτήσει θέση μεταξύ των κορυφαίων ομίλων στον κλάδο μέσω επενδύσεων σε ελληνικές βιομηχανίες που δραστηριοποιούνται σε βασικούς τομείς τροφίμων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην ετήσια έκθεση διαχείρισης με την υπογραφή του προέδρου και CEO Σπύρου Θεοδωρόπουλου, ο τζίρος της εταιρείας συμμετοχών Bespoke SGA Holdings στο τέλος του 2023, μόλις 21 μήνες από την ίδρυσή της, έφθασε τα 200 εκατ. ευρώ.

ΙΟΝ: Κατασκευάζει νέο εργοστάσιο στην Άρτα – Στα 20 εκατ. ευρώ η επένδυση

Και σύμφωνα με τα λεγόμενα του Σπύρου Θεοδωρόπουλου στον ΟΤ, εφέτος θα κατακτήσει νέες κορυφές, αν και, όπως τονίζει ο ίδιος, η πραγματική δυναμική του ομίλου θα φανεί στο τέλος του 2025.

Να πούμε εδώ ότι τον όμιλο Bespoke αποτελούν η μητρική καθώς και οι θυγατρικές της: ΙΟΝ Α.Ε., Νίκας Α.B.E.E., Αμβροσία Α.Ε., Ελληνικοί Χυμοί Α.Ε.Β.Ε και οι θυγατρικές αυτών.

Κοινό δίκτυο διανομής για τις εταιρείες του ομίλου Bespoke

Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του ομίλου, με κορωνίδα την εμβληματική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ, θα έχει και το κοινό δίκτυο διανομής για το σύνολο των προϊόντων, ήτοι αλλαντικά, σοκολατοειδή και ζαχαροειδή προϊόντα και έτοιμα τρόφιμα.

Εξαίρεση αποτελούν τα μη αλκοολούχα ποτά (χυμοί), καθώς λόγω των διαφορετικών σημείων πώλησης (σ.σ. κυρίως Ho.Re.Ca.) έχουν άλλες ώρες διανομής.

Την ευθύνη του νέου κοινού δικτύου διανομής, που ξεκίνησε να λειτουργεί από την 1η Ιουλίου εφέτος, όπως αναφέρει ο κος Θεοδωρόπουλος, έχει η εταιρεία με την επωνυμία «Βespoke SGA Services Μονοπρόσωπη Ανώνυμη Εταιρεία», η οποία συστάθηκε τον Φεβρουάριο εφέτος με μετοχικό κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ.

Θυγατρική στις ΗΠΑ

Παράλληλα, χτίζεται σταδιακά και η εξωστρεφής εικόνα του ομίλου, ένα πεδίο που ο κος Θεοδωρόπουλος γνωρίζει όσο λίγοι. Το είχε κάνει άλλωστε και με την Chipita, η οποία εξ αυτού του λόγου πέρασε στον έλεγχο της Mondelez με τίμημα 2 δισ. δολαρίων.

Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2023 ο όμιλος συμμετείχε στην ίδρυση της θυγατρικής Bespoke USA LLC, με ποσοστό 51%. Η εταιρεία Bespoke USA LLC εδρεύει στις ΗΠΑ. Η κύρια δραστηριότητά της εταιρείας είναι η εμπορία προϊόντων του ομίλου στις ΗΠΑ.

Το «μπουκέτο» των brands και οι ανακατατάξεις

Από πέρσι ο όμιλος Bespoke προχωρά με ταχείς ρυθμούς στο «νοικοκύρεμα» των θυγατρικών του.

Πιο αναλυτικά, τον Ιούνιο του 2023 η Bespoke προχώρησε στην περαιτέρω απόκτηση μετοχών της ΙΟΝ και Αφοί Κωτσιόπουλοι Α.Ε έχοντας πλέον το 60,98% από κάθε μία εταιρεία ενώ μετά τη συναλλαγή οι δύο έως τότε συγγενείς εταιρείες μετατράπηκαν εντός του 2023, σε θυγατρικές της Bespoke.

Επιπλέον, τον Δεκέμβριο του 2023, εγκρίθηκε η συγχώνευση των εταιρειών ΙΟΝ Α.Ε. και Αφοί Κωτσιόπουλοι Α.Ε δια απορροφήσεως της δεύτερης από την πρώτη.

Πλέον μετά την τελευταία εξαγορά μέρους μετοχών στην οποία προχώρησε τον Φεβρουάριο εφέτος, το ποσοστό που κατέχει στην ΙΟΝ φτάνει σε 66,1%.

Τον Ιούνιο 2023 η Αμβροσία που δραστηριοποιείται στην αγορά έτοιμων φαγητών και σαλατών μετατράπηκε σε ΑΕ ενώ εξοφλήθηκε και το σύνολο των δανειακών της υποχρεώσεων.

Επιπλέον μεταφέρθηκε το σύνολο της παραγωγής αλλαντικών της Έδεσμα στο εργοστάσιο της Νίκας στον Άγιο Στέφανο.

Τον Ιούνιο του 2024, ενεκρίθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Νίκας η πώληση δύο ακινήτων σε Θέρμη και Σίνδο Θεσσαλονίκης

Επίσης, μέσα στο 2023 η εταιρεία Ελληνικοί Χυμοί αποπλήρωσε μέρος του ομολογιακού δανείου συνολικού ποσού 11,5 εκατ. ευρώ μειώνοντας τον δανεισμό από 24,8 εκατ. ευρώ σε 13,3 εκατ. ευρώ, ενώ εφέτος αποπλήρωσε επιπλέον 2 εκατ. ευρώ.

Τον Μάρτιο του εφέτος, η εταιρεία προέβη σε επιπλέον τραπεζικό δανεισμό ποσού 40,704 εκατ. ευρώ για την εξαγορά συμμετοχών και αναχρηματοδότηση του δανεισμού των θυγατρικών.

Παράλληλα, στις 5 Ιουνίου 2024 εγκρίθηκε ομόφωνα η υπογραφή προσυμφώνου για την εξαγορά ποσοστού 74,99% των μετοχών των εταιρειών καραμελοποιίας «Λάβδας Ανώνυμη Εταιρεία Ζαχαρώδη» και «Olympic Hermes Α.Ε.». Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Τέλος, τον Ιούνιο του 2024, ενεκρίθη από το Διοικητικό Συμβούλιο της εταιρείας Νίκας η πώληση δύο ακινήτων σε Θέρμη και Σίνδο Θεσσαλονίκης.

Οι επιπτώσεις του πληθωρισμού και της κλιματικής κρίσης

Σε ότι αφορά τις προοπτικές και την πορεία του ομίλου εφέτος, ο κος Θεοδωρόπουλος τονίζει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης κινείται έντονα ανοδικά και μάλιστα ακόμη και η Νίκας, που ήταν η μόνη εταιρεία του ομίλου, η οποία παρουσίασε ζημιές πέρσι λόγω του ότι επιλέχθηκε στρατηγικά να μην αυξήσει τιμές παρά τη σημαντική ανατίμηση των κρεάτων, θα «γυρίσει» θετικά.

Ωστόσο, στην έκθεση διαχείρισης επισημαίνεται πως οι πληθωριστικές πιέσεις που συνεχίζουν να επικρατούν, εάν και δίνουν δείγματα αποκλιμάκωσης, επηρεάζουν την αγοραστική δύναμη και συμπεριφορά των καταναλωτών αλλά και το κόστος πρώτων υλών.

Επιπλέον, τονίζεται ότι η κλιματική αλλαγή έχει επιφέρει έλλειψη αποθεμάτων σε ορισμένες βασικές κατηγορίες προϊόντων όπως εσπεριδοειδών και κακάο και συνεπώς αύξηση των τιμών τους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο όμιλος παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και εστιάζει στην διαχείριση του κόστους και την ορθολογική τιμολόγηση προκειμένου να αντισταθμίσει όποιες αρνητικές τάσεις.

Ζημιές το 2023

Αναφορικά με τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου το 2023, ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 199,86 εκατ. ευρώ από 54,83 εκατ. ευρώ το 2022, ενώ τα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 39,42 εκατ. ευρώ έναντι 5,84 εκατ. ευρώ το 2022.

Στα προ φόρων αποτελέσματα ο όμιλος κατέγραψε ζημιές -16,872 εκατ. ευρώ και η εταιρεία -10,819 εκατ. ευρώ (για την χρήση 2022: -10,409 εκατ. ευρώ για τον όμιλο και -4,726 εκατ. ευρώ για την εταιρεία).

Κάπως έτσι αρνητικό ήταν και το τελικό αποτέλεσμα με τις ζημιές να διαμορφώνονται στα -16,491 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου και για την εταιρεία στα -10,832 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις