Μεθοδικά και χωρίς τυμπανοκρουσίες, η ιστορική σοκολατοβιομηχανία ΙΟΝ ισχυροποιεί το παραγωγικό της αποτύπωμα, προσβλέποντας στις διεθνείς αγορές.

ΙΟΝ: Back to the future στις καραμέλες με την εξαγορά της Λάβδας

Άλλωστε ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings, κατέχουσας το 66,1% του μετοχικού κεφαλαίου της ΙΟΝ και προσφάτως εκλεχθείς στη θέση του προέδρου του ΣΕΒ, ανέκαθεν υποστήριζε – και υποστηρίζει – ότι η μεγαλύτερη επένδυση που πρέπει να γίνει στην Ελλάδα είναι η αλλαγή της νοοτροπίας, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή.

Νέο εργοστάσιο της ΙΟΝ στην Άρτα

Όπως αναφέρει λοιπόν στον ΟΤ ο κος Θεοδωρόπουλος «βρίσκεται σε εξέλιξη η κατασκευή νέου εργοστασίου γκοφρέτας στην Άρτα, η ολοκλήρωση του οποίου αναμένεται τον Σεπτέμβριο του 2025».

Σπύρος Θεοδωρόπουλος

O Σπύρος Θεοδωρόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Bespoke SGA Holdings

Η νέα μονάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα λειτουργήσει παράλληλα με το υφιστάμενο εργοστάσιο της ΙΟΝ στην Άρτα, αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική δυναμικότητα της σοκολατοβιομηχανίας, ενώ στόχος είναι η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων, στη βάση των μεταβαλλόμενων απαιτήσεων και προτιμήσεων των καταναλωτών.

Το ύψος της επένδυσης θα φθάσει τα 20 εκατ. ευρώ λέει ο επικεφαλής της Bespoke, ενώ πέρσι η ΙΟΝ στις τρεις παραγωγικές της μονάδες στο Νέο Φάληρο, στο Μαρκόπουλο και στην Άρτα πραγματοποίησε επενδύσεις ύψους 16,8 εκατ. ευρώ σε μηχανολογικό εξοπλισμό και σε υποδομές που θα αποτελέσουν το θεμέλιο για την επίτευξη του μακρόπνοου στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης της εταιρείας.

Κωδικός εξωστρέφεια

Όντας αυτή τη στιγμή το «πετράδι του στέμματος» της Bespoke SGA Holdings, η στρατηγική της ΙΟΝ επικεντρώνεται στην εξωστρέφεια, όπως άλλωστε και ολόκληρος ο όμιλος τροφίμων που οραματίστηκε και δημιούργησε ο κος Θεοδωρόπουλος.

Ας σημειωθεί ότι οι πωλήσεις στις αγορές του εξωτερικού κυμαίνονται σε ποσοστό άνω του 10% του συνολικού κύκλου εργασιών της εταιρείας, που έφτασε το 2023 –ακόμη μια χρονιά θετικών επιδόσεων για την εταιρεία- στα 114,38 εκατ. ευρώ από 112,95 εκατ. ευρώ το 2022.

Το comeback στις καραμέλες

Ταυτόχρονα η σοκολατοβιομηχανία επεκτείνεται περαιτέρω στον κλάδο των γλυκών σνακ. Έτσι δύο εβδομάδες πριν ο πολυσχιδής επιχειρηματίας εκλεγεί πρόεδρος του μεγαλύτερου εργοδοτικού φορέα της χώρας και συγκεκριμένα στις 5 Ιουνίου 2024 εγκρίθηκε ομόφωνα η υπογραφή προσυμφώνου για την εξαγορά ποσοστού 74,99% των μετοχών των εταιρειών καραμελοποιίας «Λάβδας Ανώνυμη Εταιρεία Ζαχαρώδη» και «Olympic Hermes Α.Ε.». Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του τρέχοντος έτους.

Η εν λόγω εξαγορά επαναφέρει την ιστορική βιομηχανία σε γνώριμα «μονοπάτια», σηματοδοτώντας ένα δυναμικό come back στον κλάδο των ζαχαρωδών.

Μάλιστα σύμφωνα με τον κο Θεοδωρόπουλο έχουν δρομολογηθεί ισχυρά επαναλανσαρίσματα κωδικών, τους οποίους διέθετε η ΙΟΝ μέχρι το 2016, όπως οι εμβληματικές καραμέλες baloo.

Η απορρόφηση της Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι και η πληρωμή του ομολογιακού

Παράλληλα, στο πλαίσιο εσωτερικής αναδιοργάνωσης, το 2023, η ΙΟΝ προχώρησε στην απορρόφηση της εταιρείας Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι Α.Ε.

Η εταιρεία Αφοί Ι. Κωτσιόπουλοι Α.Ε. από την ίδρυσή της, είχε ως πρωταρχικό σκοπό την αποκλειστική διανομή και διάθεση των προϊόντων της εταιρείας ΙΟΝ Α.Ε., διαθέτοντας στόλο επιβατικών και φορτηγών οχημάτων που δραστηριοποιούνται σε ολόκληρο τον ελλαδικό χώρο.

Επιπλέον τον Μάρτιο εφέτος η εταιρεία προχώρησε σε αποπληρωμή τραπεζικού δανεισμού ύψους 27,5 εκατ. ευρώ με ισόποσο μακροπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο, το οποίο καλύφθηκε από την μητρική εταιρεία Bespoke με λήξη τον Αύγουστο του 2031.

Οι προκλήσεις του 2024

«Η διατήρηση της τιμής του κακάο σε υψηλά επίπεδα και η ανθεκτικότητα του πληθωρισμού , που πιθανόν να περιορίσει το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, προδιαγράφουν τις προκλήσεις που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η εταιρεία κατά τη διάρκεια του 2024», αναφέρεται από τη διοίκηση της ΙΟΝ στη χρηματοοικονομική έκθεσή της για την προηγούμενη χρήση.

Όπως σημειώνει πάντως ο κος Θεοδωρόπουλος φέτος θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά στις επιδόσεις της ΙΟΝ τόσο σε όρους εσόδων όσο και δεικτών κερδοφορίας.

Το ταμείο του 2023

Αν και τα οικονομικά αποτελέσματα του 2023 δεν είναι συγκρίσιμα με το 2022, αφού από τον περσινό ισολογισμό λείπουν οι πωλήσεις της σοκοπάστας, ο κύκλος εργασιών της εταιρείας αυξήθηκε πέρσι κατά 12.132.001 ευρώ, ή 12,1%, ενώ η προ φόρων κερδοφορία διαμορφώθηκε στα 7,4 εκατ. ευρώ.

Τα κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 5.698.103 ευρώ από 9.985.290 ευρώ το 2022, ενώ εάν εξαιρεθεί η συναλλαγή από την πώληση της συμμετοχής θα ανέρχονταν το 2022 στα 4.279.888 ευρώ.

Θυμίζουμε ότι από τη συμφωνία της εξαγοράς της ΙΟΝ από τον Σπ. Θεοδωρόπουλο είχε εξαιρεθεί η δραστηριότητα που σχετίζεται με την παραγωγή, διάθεση και διανομή προϊόντων σοκοπάστας (π.χ. «Nucrema», «Σοκοφρέτα-cream», «Νoisette cream» κ.λπ.), το σύνολο της οποίας μεταβιβάστηκε στην εταιρεία Interion που ανήκει στους παλιούς βασικούς μετόχους της ΙΟΝ κ.κ. Κωνσταντίνα Κωτσιοπούλου, Βασίλειο Βυτογιάννη, Ευστάθιο Λοΐζο και Νικόλαο Καρκαζή και η παραγωγή της έχει μεταφερθεί στη Βουλγαρία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις