Nέα χρηματιστηριακά μονοπάτια, εκτός ελληνικών συνόρων, θα διαβούν εντός του 2025 δύο εμβληματικές ελληνικές επιχειρήσεις, με ισχυρό διεθνές αποτύπωμα, ανοίγοντας νέους αναπτυξιακούς ορίζοντες.

Bloomberg για Metlen: Στοχεύει σε εισαγωγή στο LSE το πρώτο τρίμηνο του 2025

Η πρόσβαση σε μεγαλύτερες αγορές τονώνει την εξωστρέφεια των επιχειρήσεων, παρέχει την ευχέρεια για πρόσβαση σε διευρυμένες πηγές χρηματοδότησης, βελτιώνει την εμπορευσιμότητα ενώ λειτουργεί και σαν μαγνήτης για επενδυτικά κεφάλαια.

Φορτσάρει η Metlen

Με χρονικό ορόσημο το πρώτο μισό του 2025, η Metlen με μεθοδικά βήματα και προσεκτική στρατηγική με έμφαση και στην παραμικρή λεπτομέρεια, προετοιμάζει την εισαγωγή της στο χρηματιστήριο του Λονδίνου.

Σύμφωνα μάλιστα με πρόσφατο δημοσίευμα του Bloomberg, η Metlen σκοπεύει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου το συντομότερο δυνατόν εντός του πρώτου τριμήνου του επόμενου έτους, επιταχύνοντας το χρονοδιάγραμμα.

Για να περάσει τις πύλες του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου, όπως είχε επισημανθεί σε πρόσφατη παρουσίαση του ομίλου, θα δημιουργηθεί μια νέα εταιρεία (για την ώρα ονομάζεται ListCo) με τη Metlen να έχει ένα ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο και θα αιτηθεί είσοδο στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου και της Αθήνας. Στη συνέχεια η νέα εταιρεία θα υποβάλλει προσφορά ώστε να  γίνει 100% μέτοχος της Metlen (minimum όριο 90%).

Η ListCo θα αιτηθεί την εισαγωγή στο Λονδίνο και την Αθήνα – υπό προϋποθέσεις. Δηλαδή να αποκτήσει κατά 100% τη Metlen που διαπραγματεύεται στο ΧΑ. Αφού λάβει την έγκριση για το χρηματιστήριο του Λονδίνου, στη συνέχεια θα προχωρήσει σε δημόσια πρόταση για τη Metlen προσφέροντας 1 μετοχή της ListCo για κάθε μία μετοχή της εισηγμένης στο ΧΑ. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία η ListCo θα κάνει το dual listing.

Δύναμη πυρός 10 δισ. ευρώ

Οι μέτοχοι θα είναι ακριβώς οι ίδιοι όπως και τώρα. Το 78% στη διασπορά και το 22% στον Ευάγγελο Μυτιληναίο.

H κεφαλαιοποίηση της Metlen αγγίζει τα 4,8 δισ. ευρώ (λίγο πάνω από 5 δισ. δολάρια). Η μετοχή της Metlen είναι μία από τις εννέα μετοχές που συμμετέχουν στον δείκτη MSCI Standard Greece Ο δείκτης μετρά την απόδοση 9 εισηγμένων ελληνικών μετοχών μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Η εταιρεία δε, με βάση την κεφαλαιοποίηση αν ήταν στον FTSE 100 θα βρισκόταν στην 80η θέση, ενώ αν ληφθεί υπόψη η κερδοφορία κατατάσσεται στην 50η. Η Metlen διαθέτει μία δύναμη πυρός περίπου 10 δισ. ευρώ (χρηματοδοτικές γραμμές) που της επιτρέπουν να ξεδιπλώσει με άνεση το επιχειρησιακό και επενδυτικό της πρόγραμμα.

Aξίζει να σημειωθεί πως η Metlen πέτυχε ιστορικό ρεκόρ καθαρής κερδοφορίας κατά τη διάρκεια του Α’ εξαμήνου του 2024 καθώς τα Κέρδη προ Φόρων, Τόκων και Αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν στα €474 εκατ. έναντι €437 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, με παράλληλη αύξηση του λειτουργικού περιθωρίου κατά 169 μονάδες βάσης.

Ο πρόεδρος και CEO του ομίλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο υπέρβασης των στόχων που έχουν τεθεί για λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) 1-1,2 δισ. και καθαρά κέρδη 600-700 εκατ. για το 2024.

Tιτάν

Η Titan Cement International SA προτίθεται να προχωρήσει σε εισαγωγή σε χρηματιστήριο των ΗΠΑ της θυγατρικής του ομίλου, Titan America, αντλώντας κεφάλαια που θα διευκολύνουν την χρηματοδότηση της μελλοντικής ανάπτυξης του ομίλου Τιτάν και της Titan America.

Στόχος είναι η είσοδος στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2025, με τον όμιλο να είναι έτοιμος να γράψει νέες χρυσές σελίδες στην πλούσια ιστορία του.

Η Titan America, με πωλήσεις 1,6 δισ. δολάρια, είναι μια δυναμική και πλήρως καθετοποιημένη εταιρεία, που δραστηριοποιείται στις ισχυρά αναπτυσσόμενες μεγάλες οικονομικές περιοχές της Ανατολικής ακτής των ΗΠΑ, με παρουσία και πρωταγωνιστική θέση στις αγορές της Φλόριντα, τις Μέσο-Ατλαντικές πολιτείες και στη Μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης/New Jersey.

Γιατί ο όμιλος επιλέγει να κάνει το μεγάλο βήμα μπαίνοντας στην Μέκκα των Χρηματιστηρίων;

1)O Τιτάνας που διαθέτει παραγωγικές μονάδες σε Ελλάδα, ΗΠΑ, Νοτιοανατολική Ευρώπη, Αίγυπτο, Τουρκία, Βραζιλία και διαπραγματεύεται στο Χρηματιστήριο της Αθήνας προς 2,4 δισ. ευρώ, με τον συνολικό του καθαρό δανεισμό (και της Titan American) να διαμορφώνεται στα τέλη του 2023 στα 660 εκατ. ευρώ, με την εισαγωγή του στην… χρηματιστηριακή Μέκκα (ΗΠΑ) θα αυξήσει την ελκυστικότητα της μετοχής και στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

2)Παράλληλα, θα αντλήσει κεφάλαια που θα συμβάλλουν στην χρηματοδότηση του επενδυτικού του πλάνου, περί τα 250 εκατ. ευρώ για το 2024. Βέβαια οι θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές του ομίλου αρκούν για να τρέξουν οι επενδύσεις αλλά σε κάθε περίπτωση νέα κεφάλαια είναι ευπρόσδεκτα.

3)Η εισαγωγή στο χρηματιστήριο των ΗΠΑ ανοίγει τον δρόμο και για εξαγορές, απορροφήσεις και συγχωνεύσεις εταιρειών του βιομηχανικού κλάδου.

Δεν τις χωρούν τα ελληνικά σύνορα

Τον δρόμο της… ξενιτιάς για μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια είχαν πάρει και άλλες εμβληματικές ελληνικές εταιρείες τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος τους ήταν η είσοδος σε χρηματιστηριακές αγορές με μεγαλύτερη εμβέλεια μετριάζοντας και το ρίσκο που κουβαλούσε η Ελλάδα των μνημονιακών χρόνων.

Tην αρχή έκανε η Coca Cola HBC που χτύπησε το καμπανάκι του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου τον Απρίλιο του 2013. Η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας αγγίζει τα 12 δισ. ευρώ, με συνολικά κέρδη άνω του 50% μέσα σ’ αυτά τα 11 χρόνια.

Το 2019 ήταν η σειρά της Titan Cement να απλώσει τα δίχτυα της στο εξωτερικό, ξεκινώντας την τριπλή διαπραγμάτευση σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Παρίσι. Σήμερα, η μετοχή φιγουράρει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, έχοντας καταγράψει μια σωρευτική μεταβολή της τάξης του 50%.

Εντός του 2023 ξεκίνησε η διπλή διαπραγμάτευση για την μετοχή της Austriacard, η οποία μετά την απορρόφηση της Inform Λύκος εισήχθη τόσο στην Αθήνα, όσο και στη Βιέννη. Αυτήν την στιγμή, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας υπολογίζεται κοντά στα 250 εκατ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές