Η SoftBank είχε συνομιλίες με την Intel σχετικά με την παραγωγή ενός τσιπ τεχνητής νοημοσύνης προκειμένου να ανταγωνιστούν την Nvidia, ωστόσο το σχέδιο ναυάγησε  καθώς η αμερικανική εταιρεία κατασκευής τσιπ δεν κατάφερε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του ιαπωνικού ομίλου.

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Finncial Times, οι διαπραγματεύσεις για συνεργασία με την Intel θα είχαν επιταχύνει τις προσπάθειες της SoftBank να συνδυάσει τα σχέδια τσιπ του βραχίονα με την τεχνογνωσία παραγωγής της τελευταίας εξαγοράς της, Graphcore, ώστε να δημιουργήσει ένα αντίπαλο δέος για τα κορυφαία τσιπ AI της Nvidia.

Ο διευθύνων σύμβουλος της SoftBank Masayoshi Son σχεδιάζει να επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε μια προσπάθεια να βάλει τον ιαπωνικό όμιλο στο επίκεντρο της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης. Το φιλόδοξο σχέδιο του, το οποίο έχει προωθήσει σε εταιρείες Big Tech, περιλαμβάνει την παραγωγή τσιπ και το λογισμικό μέχρι την παροχή ενέργειας στα κέντρα δεδομένων που θα στεγάζουν τους επεξεργαστές του.

SoftBank: «Ρίχνει» 9 δισ. σε επενδύσεις ΑΙ – Κυνηγά μεγάλα deals

Το φιλόδοξο σχέδιο της SoftBank

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι συνομιλίες με την Intel απέτυχαν τους τελευταίους μήνες, πριν από την ανακοίνωση της αμερικανικής κατασκευάστριας τσιπ για δραστικά σχέδια μείωσης του κόστους, συμπεριλαμβανομένων χιλιάδων απολύσεων, στις αρχές Αυγούστου. Η SoftBank εστιάζει τώρα στις συζητήσεις με την Taiwan Semiconductor Manufacturing Co, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής chip στον κόσμο.

O διευθύνων σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, προσπαθεί να επαναφέρει την εταιρεία της Silicon Valley στην πρωτοπορία της παγκόσμιας παραγωγής chip

Η χρήση του αμερικανικού χυτηρίου της Intel για την κατασκευή τσιπ τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να επιτρέψει στη SoftBank να αξιοποιήσει τη χρηματοδότηση του νόμου για τα τσιπ της κυβέρνησης Μπάιντεν για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή ημιαγωγών.

Όπως γράφουν οι FT, ο διευθύνων σύμβουλος της Intel, Pat Gelsinger, προσπαθεί να επαναφέρει την εταιρεία της Silicon Valley στην πρωτοπορία της παγκόσμιας παραγωγής chip. Μετά τη λήψη σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε χρηματοδότηση και δάνεια από την κυβέρνηση των ΗΠΑ τον Μάρτιο, η Intel επενδύει μεγάλα ποσά σε μια προσπάθεια να καλύψει τη διαφορά των ανταγωνιστών TSMC και Samsung στην κατασκευή τσιπ και να προσελκύσει νέους σημαντικούς πελάτες για την επιχείρηση χυτηρίων της εταιρείας.

Η SoftBank κατηγόρησε την Intel για την κατάρρευση των συνομιλιών, είπαν αυτοί οι πηγές, υποστηρίζοντας ότι ο κατασκευαστής chip δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του για όγκο και ταχύτητα. Προειδοποίησαν επίσης ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ξανά δεδομένου του περιορισμένου αριθμού κατασκευαστών τσιπ με τις δυνατότητες που απαιτούνται για την παραγωγή επεξεργαστών τεχνητής νοημοσύνης αιχμής.

Η Intel αρνήθηκε να σχολιάσει τις «συζητήσεις που μπορεί να έχουμε ή να μην έχουμε με πελάτες». Η SoftBank και η Arm αρνήθηκαν να σχολιάσουν.

Χωρίς να πτοείται από την αβεβαιότητα γύρω από τα σχέδια παραγωγής του, ο Son έχει προσεγγίσει μερικούς από τους μεγαλύτερους τεχνολογικούς ομίλους στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Google και της Meta, καθώς προσπαθεί να βρει υποστήριξη και χρηματοδότηση για το τελευταίο του εγχείρημα. Ορισμένες από τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται για την οικοδόμηση μιας νέας επιχείρησης παραγωγής τσιπ θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν από προκαταβολικές παραγγελίες από εταιρείες μεγάλης τεχνολογίας με βαθιά τσέπη, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τη σκέψη του.

Ο Μέτα αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Google δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό.

Ένα στοιχείο της προσφοράς του Son είναι ότι η SoftBank θα μπορούσε να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της ισχύος της Nvidia στην αγορά, η οποία για λίγο έγινε η πολυτιμότερη εταιρεία στον κόσμο νωρίτερα φέτος. Τα τσιπ κέντρων δεδομένων AI της Nvidia είναι μακράν τα πιο δημοφιλή στην αγορά, με την ευρεία πλατφόρμα λογισμικού της, Cuda, να στηρίζει την κυριαρχία της.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία