Το carry trade, μπήκε στην επικαιρότητα πριν από περίπου δύο εβδομάδες, όταν η επενδυτική αυτή τακτική κλυδώνισε τις αγορές. Και τώρα φαίνεται ότι επανέρχεται.

Το νόμισμα της Ιαπωνίας έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από 5% έναντι του δολαρίου από τις 5 Αυγούστου, όταν ένα κοκτέιλ γερακίσιας νομισματικής πολιτικής της Ιαπωνίας, προβληματισμοί για την κερδοφορία στις ΗΠΑ και μια απογοητευτική έκθεση για τις θέσεις εργασίας εκτόξευσαν το γεν σε υψηλό επτά μηνών.

Τα carry trades αναφέρονται σε πράξεις όπου ένας επενδυτής δανείζεται σε ένα νόμισμα με χαμηλά επιτόκια, όπως το γιεν Ιαπωνίας, και επανεπενδύει τα έσοδα σε περιουσιακά στοιχεία νομίσματος με υψηλότερη απόδοση.

Carry trade: Δεν έχει τελειώσει ο κύκλος του- Τι υποστηρίζουν και προτείνουν στρατηγικοί αναλυτές

Η στρατηγική ήταν εξαιρετικά δημοφιλής τα τελευταία χρόνια, καθώς οι επενδυτές εκτιμούσαν  ότι το ιαπωνικό γεν θα παραμείνει φθηνό και τα ιαπωνικά επιτόκια θα παραμείνουν χαμηλά.

Ωστόσο, αυτή η συναλλαγή άρχισε επιθετικά να χαλαρώνει την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Ιαπωνίας ενίσχυσαν το γεν  και οδήγησαν σε δραματικό ξεπούλημα στις παγκόσμιες αγορές.

Ένα από τα βασικά ερωτήματα για τους επενδυτές που εξακολουθούν να βρίσκονται στο περιθώριο των συναλλαγών είναι αν η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά φέτος

Επιστροφή στο carry trade

Τελευταία, η Nomura International Plc έχει εντοπίσει αρκετούς επενδυτές να αρχίζουν να δανείζονται ξανά το γεν για να επενδύσουν τα έσοδα αλλού σε περιουσιακά στοιχεία υψηλότερης απόδοσης. Κάτι που υποδηλώνει ότι οι εταιρικοί πελάτες και τα αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου, που υπήρξαν ενθουσιώδεις traders, επανέρχονται σε αυτές τις συμφωνίες.

«Υπήρξε μια αξιοσημείωτη επιστροφή στην τακτική του carry trade», αφού τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων στις ΗΠΑ ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις, αναφέρει στο Bloomberg, ο Antony Foster, επικεφαλής του Group-of-10 spot trading στη Nomura στο Λονδίνο. Πολλοί λογαριασμοί έχουν πουλήσει γιεν για να αγοράσουν το δολάριο Αυστραλίας και τη στερλίνα, υπογράμμισε.

Η ATFX Global Markets σημείωσε άνοδο περίπου 30% έως 40% σε σορταρίσματα στο γιεν την περασμένη εβδομάδα, με ένα μεγάλο μέρος των στοιχημάτων να αποδίδεται σε αμοιβαία κεφάλαια κινδύνου και επενδυτές υψηλής καθαρής αξίας.

Σύντομη μνήμη

«Οι άνθρωποι έχουν πολύ σύντομη μνήμη», είπε ο William Vaughan, συνεργάτης διαχειριστής χαρτοφυλακίου στη Brandywine Global Investment Management, σχετικά με τις συναλλαγές και τους επενδυτές που τις διαχειρίζονται. ”

Ένα από τα βασικά ερωτήματα για τους επενδυτές που εξακολουθούν να βρίσκονται στο περιθώριο των συναλλαγών είναι αν η Τράπεζα της Ιαπωνίας θα αυξήσει τα επιτόκια ξανά φέτος. Ο υποδιοικητής της BOJ, Shinichi Uchida έχει ήδη επισημάνει ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα αυξήσουν περαιτέρω τα επιτόκια εάν οι χρηματοπιστωτικές αγορές είναι ασταθείς.

Εάν η BOJ διατηρήσει την θέση αυτή, τότε το carry trade ενδέχεται να ξεδιπλωθεί και πάλι. Όπως υπογραμμίζει το Bloomberg, οι traders ενδέχεται να αποκτήσουν περαιτέρω σαφήνεια σχετικά τις τάσεις στην αγορά, όταν ο επικεφαλής της BOJ, Kazuo Ueda μιλήσει ενώπιον του κοινοβουλίου στις 23 Αυγούστου. Πολλά θα κριθούν επίσης και από την ομιλία του προέδρου της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ στο Jackson Hole που αναμένεται την ίδια ημέρα, ο οποίος θα κληθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με το πότε η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα χαλαρώσει τη νομισματική της πολιτική..

Το γιεν έχει υποχωρήσει σε περίπου 149 ανά δολάριο από τότε που έφτασε στα 141,70 στις 5 Αυγούστου, αλλά οι επενδυτές εξακολουθούν να παραμένουν επιφυλακτικοί σχετικά με την πώληση του ιαπωνικού νομίσματος, δεδομένης της ξαφνικής ανόδου του στις αρχές του μήνα. «Η μεγάλη over-hang θέση short yen έχει εξαλειφθεί, αλλά αυτή η αγορά είναι εξαιρετικά εύθραυστη», λέει ο Foster της Nomura.

Το βλέμμα σε Fed και BoJ

Η ευθραυστότητα ήταν εμφανής στα πιο πρόσφατα στοιχεία της Επιτροπής Συναλλαγών Εμπορευμάτων, τα οποία έδειξαν ότι οι κερδοσκοπικοί επενδυτές υποχώρησαν απότομα σε πτωτικά στοιχήματα γιεν κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως τις 6 Αυγούστου.

Ακόμα κι αν τα σχόλια από τον Ueda και τον Πάουελ ανοίξουν και πάλι τον δρόμο στους επενδυτές να αγοράσουν δολάρια για γιεν, αυτό δεν σημαίνει ότι όλοι θα βιαστούν να το κάνουν.

Η M&G Investment Management, η οποία έχει ισοπεδώσει ορισμένες ανοδικές θέσεις για το γιεν, λέει ότι ενώ το νόμισμα είναι υποτιμημένο, μπορεί να παραμείνει έτσι για λίγο ακόμη.

Το νόμισμα της Ιαπωνίας «είναι πραγματικά φθηνό, αλλά δεν είμαστε αρκετά ανόητοι για να πιστεύουμε ότι θα επιστρέψει στην εύλογη αξία σύντομα», δήλωσε ο Jim Leaviss, ένας από τους πιο γνωστούς επενδυτές ομολόγων της Βρετανίας και επικεφαλής σταθερού εισοδήματος στο M&G.

Για τον Nick Twidale από την ATFX, υπάρχουν ήδη στοιχεία ότι οι επενδυτές ετοιμάζονται και πάλι για σορταρίσματα στο γιεν ως μέρος της στρατηγικής τους για την αγορά περιουσιακών στοιχείων υψηλότερης απόδοσης. «Το carry trade εξακολουθεί να είναι πολύ σημαντικό», υπογράμμισε ο επικεφαλής αναλυτής στο Σίδνεϊ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές