Πτωτικά κινείται σήμερα Παρασκευή το πετρέλαιο, ωστόσο ο μαύρος χρυσός οδεύει προς δεύτερη διαδοχική εβδομαδιαία άνοδο, αφού τα αισιόδοξα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ χαλάρωσαν τις ανησυχίες των επενδυτών για πιθανή ύφεση στην κορυφαία χώρα κατανάλωσης πετρελαίου.

Ειδικότερα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent υποχώρησαν 16 σεντς, ή 0,2%, στα 80,88 δολάρια. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate υποχώρησαν 23 σεντς, ή 0,3%, στα 77,93 δολάρια το βαρέλι.

Αν η τάση αυτή συνεχιστεί, το Brent θα κλείσει την εβδομάδα με κέρδη 1,6% και το WTI με άνοδο περίπου 1,5%.

Πού θα φτάσουν οι τιμές σε πετρέλαιο και χρυσό – Ο «χρησμός» της UBS

Μια σειρά από στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες αναθέρμαναν την αισιοδοξία των επενδυτών αναφορικά με την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ .

Το πετρέλαιο και αμερικανικά macro

Την Πέμπτη, μια κυβερνητική έκθεση έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ αυξήθηκαν 1% τον περασμένο μήνα, πολύ πάνω από τις προβλέψεις της αγοράς για άνοδο 0,3%. Επίσης την Πέμπτη, τα στοιχεία έδειξαν ότι λιγότεροι Αμερικανοί υπέβαλαν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας την περασμένη εβδομάδα.

«Τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκαν αυτή την εβδομάδα βοήθησαν να μετριαστούν οι φόβοι για απότομη επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας», σχολιάζουν αναλυτές της εταιρείας συμβούλων ενέργειας FGE. Σημειώνουν μάλιστα ότι οι αγορές πετρελαίου θα εστιάσουν πλέον πλήρως την προσοχή τους στα θεμελιώδη μεγέθη και τη γεωπολιτική, με τους traders να αναμένουν αντίποινα από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ για τη δολοφονία ενός ηγέτη της Χαμάς στην Τεχεράνη.

Ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε την Πέμπτη στην περιοχή, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο της Γάζας, παρόλο που τα ισραηλινά στρατεύματα συνέχισαν την επίθεσή τους στον παλαιστινιακό θύλακα.

Οι συνομιλίες, τις οποίες έχει μποϊκοτάρει η Χαμάς, παρατάθηκαν και θα επαναληφθούν την Παρασκευή στην πρωτεύουσα του Κατάρ Ντόχα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities