Αρχίζουν να ανακτούν το χαμένο έδαφος τα spreads των αμερικανικών εταιρικών ομολόγων, το premium έναντι των κρατικών ομολόγων που πληρώνουν οι εταιρείες για το χρέος, καθώς τα πρόσφατα ισχυρά οικονομικά στοιχεία ενισχύουν το σενάριο της μείωσης των επιτοκίων αμβλύνοντας τους φόβους για ύφεση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.

Τα περιθώρια επενδυτικής διαβάθμισης εταιρικών ομολόγων την Τετάρτη μειώθηκαν κατά 3 μονάδες βάσης στις 105 μονάδες βάσης (bps), σύμφωνα με τον εταιρικό δείκτη ICE BofA Corporate U.S.

Carry trade: Τα σορταρίσματα και τα μηνύματα από Ουέντα και Πάουελ

Τα spreads των junk ομολόγων διαμορφώθηκαν την Τετάρτη στις 346 bps, επίσης 3 bps πιο στενά αυτήν την εβδομάδα, σύμφωνα με τον δείκτη ICE BofA High Yield.

O φόβος της ύφεσης

Τόσο τα spreads των ομολόγων υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης όσο και τα spreads των junk bonds ανέκτησαν μεγάλο μέρος της δραματικής διεύρυνσης των αρχών Αυγούστου, αφού οι αδύναμες εκθέσεις για την απασχόληση και την παραγωγικότητα του Ιουλίου προκάλεσαν ανησυχίες στους επενδυτές για την αμερικανική οικονομία και το ενδεχόμενο ύφεσης.

Τα οικονομικά στοιχεία αυτής της εβδομάδας ωστόσο έχουν κατευνάζουν τους φόβους. Ο πληθωρισμός τον Ιούλιο αυξήθηκε με τον βραδύτερο ρυθμό των τελευταίων σχεδόν 3-1/2 ετών, ενώ το κόστος των υπηρεσιών μειώθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό των τελευταίων σχεδόν 1-1/2 ετών.

Άλλα στοιχεία αυτή την εβδομάδα έδειξαν οικονομική ανάπτυξη, συμπεριλαμβανομένων των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο που αυξήθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο.

«Η κύρια κινητήρια δύναμη της σύσφιγξης των πιστωτικών spreads αυτή την εβδομάδα είναι η αφήγηση Goldilocks της ανάπτυξης χωρίς πληθωρισμό», δήλωσε ο Nelson Jantzen, στρατηγικός αναλυτής που καλύπτει τα ομόλογα υψηλής απόδοσης, τα δάνεια με μόχλευση και τα προβληματικά δάνεια με μόχλευση στην JPMorgan.

Οι traders βλέπουν τώρα μια πιθανότητα 76,5% για μείωση των επιτοκίων της Fed κατά 25 bp τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το FedWatch Tool της CME, από 64% την Τετάρτη.

Τα οικονομικά αποτελέσματα

«Τα πρόσφατα στοιχεία έδωσαν στην αγορά μεγαλύτερη άνεση γύρω από την πιθανότητα μιας πιο διευκολυντικής πολιτικής στην επόμενη συνεδρίαση της FOMC και αυτό έδωσε στους επενδυτές αυξημένη εμπιστοσύνη ότι μια σημαντική αύξηση των επιτοκίων είναι λιγότερο πιθανή» εξηγεί ο Blair Shwedo, επικεφαλής πωλήσεων και συναλλαγών σταθερού εισοδήματος στην U.S. Bank.

Σχεδόν 25 δισ. δολάρια σε νέο χρέος υψηλού βαθμού πωλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα

Η ανανεωμένη αισιοδοξία υποβοηθήθηκε από τη συνολική έλλειψη αρνητικών εκπλήξεων στις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών για το δεύτερο τρίμηνο.

«Πέρα από τις χρηματοοικονομικές εταιρείες, οι εταιρείες καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας και οι βιομηχανικές εταιρείες ήταν μεταξύ των επόμενων ισχυρότερων επιδόσεων κατά τη διάρκεια της περιόδου κερδών του δεύτερου τριμήνου, παρέχοντας πιθανώς κάποια στήριξη στους τομείς των υπηρεσιών και των βασικών υλικών κατά τη διάρκεια της διεύρυνσης» των πιστωτικών περιθωρίων στις αρχές Αυγούστου, σημειώνει ο Dan Krieter, διευθυντής στρατηγικής σταθερού εισοδήματος στην BMO Capital Markets.

Σχεδόν 25 δισ. δολάρια σε νέο χρέος υψηλού βαθμού πωλήθηκαν αυτήν την εβδομάδα, έναντι προβλέψεων για ένα εβδομαδιαίο σύνολο 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εβδομάδα, είπε ο Krieter.

Η έκδοση junk bonds ανέκαμψε αυτή την εβδομάδα μετά την ελαφρύτερη εμφάνισή της από το 2024 την περασμένη εβδομάδα, αν και με βραδύτερο ρυθμό από τις συμφωνίες υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης, δήλωσε ο Jantzen.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές