Με τον καλύτερο δυνατό τρόπο έκλεισαν μια καθόλα θετική εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, παρά τη νευρικότητα που εμφάνισαν σήμερα, ευλόγως μετά από τα ισχυρά κέρδη.

Ευρωαγορές: Βρήκαν αμερικανικά στηρίγματα για την άνοδο

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,28%, με τον κλάδο των αυτοκινήτων να κερδίζει 1,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,43% στις 8.311 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε κέρδη 0,80% στις 18.328 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε υψηλότερα κατά 0,29% στις 7.445 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,8%, ενώ τα κέρδη σε DAX και CAC 40 έφτασαν το 3,4% και 2,4% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο τίτλων, η Bayer σημείωσε άλμα άνω του 11,3%, καθώς κέρδισε μια νομική νίκη στον αγώνα της να περιορίσει την ευθύνη από τους ισχυρισμούς ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup προκαλεί καρκίνο, καθώς το εφετείο των ΗΠΑ την Πέμπτη είπε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος προστατεύει τη γερμανική εταιρεία από μήνυση της Πενσυλβάνια.

Η Bayer είπε ότι η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις ομοσπονδιακών εφετείων στο Σαν Φρανσίσκο και την Ατλάντα σε παρόμοιες υποθέσεις, ενώ μπορεί να αυξήσει την προοπτική ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα μπορούσε να παρέμβει για να επιλύσει τη διαμάχη και ενδεχομένως να μειώσει τις υποχρεώσεις της Bayer.

Στα μάκρο της ημέρας, οι όγκοι των λιανικών πωλήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου σημείωσαν ετήσια αύξηση 1,4% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις προσδοκίες. Σε μηνιαία βάση το ποσοστό αυξήθηκε κατά 0,5% όπως αναμενόταν.

Η μεγαλύτερη συνεισφορά σε αυτό προήλθε από πολυκαταστήματα και καταστήματα αθλητικού εξοπλισμού εν μέσω των πολλών αθλητικών εκδηλώσεων που λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.

Το τρίμηνο έως τον Ιούλιο του 2024, οι όγκοι αυξήθηκαν κατά 1,1% σε τριμηνιαία και 0,8% σε ετήσια βάση.

Επίσης, το πλεόνασμα του διεθνούς εμπορίου αγαθών της Ευρωζώνης ανήλθε σε 22,3 δισ. ευρώ τον Ιούνιο, διευρυνόμενο από 18 δισ. ευρώ που είχε καταγραφεί ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Eurostat.

Οι εξαγωγές της Ευρωζώνης προς τον υπόλοιπο κόσμο μειώθηκαν κατά 6,3% σε ετήσια βάση στα 236,7 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 8,6% στα 214,3 δισ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα πέρυσι.

Οι συναλλαγές μεταξύ κρατών εντός της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά 8,5% στα 214,5 δισ. ευρώ τον Ιούνιο και μειώθηκαν κατά 5,9% στα 1.303,8 δισ. ευρώ για τους πρώτους έξι μήνες του έτους. Σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, το εμπορικό πλεόνασμα με τον υπόλοιπο κόσμο τον Ιούνιο διαμορφώθηκε στα 20,9 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές