Ο Νουριέλ Ρουμπινί, έχει χτίσει τη φήμη του, πάνω στις ζοφερές του προβλέψεις για την οικονομία και τις αγορές, που του έδωσε και το παρατσούκλι Dr Doom.

Πλέον οι επενδυτές θα έχουν επιτέλους την ευκαιρία να δουν πώς οι ζοφερές του εκτιμήσεις, μπορούν να μεταφραστούν σε σε οικονομικές αποδόσεις καθώς ο Ρουμπινί στρέφεται στη διαχείριση χρημάτων για πρώτη φορά σε ηλικία 66 ετών.

Εκτός απροόπτου (τυχόν καθυστερήσεις από τις ρυθμιστικές αρχές) fund Atlas America θα εισαχθεί στις ΗΠΑ το φθινόπωρο με τον Ρουμπινί, να είναι ένας από τος τρεις διαχειριστές χαρτοφυλακίου. «Συμβουλεύω τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων μέσω των οικονομικών συμβούλων μου εδώ και δεκαετίες», είπε ο ίδιος στους Financial Times.

«Αφού δημοσίευσα το Megathreats πριν από δύο χρόνια, συνειδητοποίησα ότι υπάρχει μια ποικιλία κινδύνων που αναδύονται, οι οποίοι είναι νέοι και διαφορετικοί και για τους οποίους πρέπει να ανησυχούμε», είπε σχετικά με το σκεπτικό του ταμείου.

Ρουμπινί: Πού επενδύει τώρα ο Dr. Doom

Κατά τον τυπικό τρόπο του Ρουμπινί , αυτοί οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί για να απαριθμηθούν. Αρκεί να πούμε ότι περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται σε αυτούς, τον υψηλότερο πληθωρισμό, την υποβάθμιση του δολαρίου, την παγκόσμια αποδολαριοποίηση, τη σπανιότητα τροφίμων και πόρων, την κλιματική αλλαγή, τις πανδημίες, την πολιτική πόλωση, τους θερμούς πολέμους, τους ψυχρούς πολέμους, τις επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και την τεχνητή νοημοσύνη.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί αμφισβητεί το χαρτοφυλάκιo 60/40

Αυτή η νοοτροπία οδήγησε τον Ρουμπινί να αμφισβητήσει την παραδοσιακή επενδυτική προσέγγιση του χαρτοφυλακίου μετοχών/ομολόγων, 60/40.

«Αν υποθέσουμε ότι οι τιμές των ομολόγων και των μετοχών συσχετίζονται αρνητικά, λειτουργεί, εφόσον ο πληθωρισμός είναι χαμηλός και σταθερός και δεν υπάρχουν άλλοι κίνδυνοι», είπε ο Ρουμπίνι.

«Όμως το 2022 ο S&P υποχώρησε 15% και τα 10ετή ομόλογα μειώθηκαν κατά 20%. Τα παραδοσιακά αμυντικά μέσα δεν ήταν καθόλου αμυντικά», είπε.

Η «συνταγή» της Atlas Capital είναι να δημιουργήσει ένα χαρτοφυλάκιο που αποτελείται από βραχυπρόθεσμα ομόλογα (έως δύο χρόνια), τα οποία είναι λιγότερο εκτεθειμένα στον αυξανόμενο πληθωρισμό, παράλληλα με ένα «βελτιστοποιημένο καλάθι χαμηλών ή αρνητικά συσχετισμένων περιουσιακών στοιχείων», όπως ο χρυσός, «ανθεκτικά στο κλίμα» καταπιστεύματα επενδύσεων σε ακίνητα (Reits), τίτλους που προστατεύονται από τον πληθωρισμό και γεωργικά προϊόντα, τα οποία θεωρούνται στρατηγικά σημαντικά «όταν η προσφορά τροφίμων απειλείται από το κλίμα και τις γεωπολιτικές συγκρούσεις».

Οι υποσχέσεις των αποδόσεων

Η αίτηση για την εισαγωγή στη Νέα Υόρκη αναφέρεται σε «μέτριες» αποδόσεις, τις οποίες ο Ρουμπίνι εκθέτει ως «πολύ καλύτερες από τις αποδόσεις σταθερού εισοδήματος» με «πολύ λιγότερη αστάθεια» από τις μετοχές, χωρίς απώλεια χρημάτων κατά τη διάρκεια εκδηλώσεων του μαύρου κύκνου.

Ωστόσο, ο Ρουμπινί και οι συνάδελφοί του δεν αρκούνται στο να το προωθήσουν ως απλώς ένα επενδυτικό όχημα. Το βλέπουν επίσης ως πρωτοβουλία δημόσιας πολιτικής, παρόμοια με το Σχέδιο Μάρσαλ, που έχει σχεδιαστεί για να «ενισχύει την αμερικανική οικονομική σταθερότητα και να διασφαλίζει τη μελλοντική ευημερία».

«Θέλουμε να επενδύσουμε στην ανοικοδόμηση των υποδομών των ΗΠΑ. Θέλουμε να διασφαλίσουμε την επισιτιστική ασφάλεια, να ανανεώσουμε την παραγωγή πράσινων μετάλλων και σπάνιων γαιών», υπογράμμισε στους FT.

Εκτιμά επίσης, ότι η κλιματική αλλαγή θα καταστήσει μέρη όπως η παράκτια Φλόριντα και το Τέξας σχεδόν μη κατοικήσιμα, ιδιαίτερα καθώς οι ασφαλιστικές εταιρείες αποσύρουν την κάλυψη και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον τη δυνατότητα να καλύψει το κενό.

«Πιστεύουμε ότι θα υπάρξει μαζική μετανάστευση στη Βόρεια Αμερική και ότι η μαζική μετανάστευση θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων».

Αν αναρωτιέστε γιατί ο Ρουμπινί εστιάζει στις ΗΠΑ όταν προβλέπει τέτοια προβλήματα στο μέλλον, η απάντηση είναι απλή — πιστεύει ότι τα πράγματα θα είναι πολύ χειρότερα παντού αλλού. «Θα υπάρξουν πολλές αναταραχές στον κόσμο τις επόμενες δεκαετίες», υποστηρίζει. «Είμαστε πολύ πιο ασφαλείς από την Ευρώπη και την Ασία. Έχουμε χιλιάδες μίλια ωκεανών που μας χωρίζουν από πιθανούς εχθρούς και είμαστε αυτάρκεις σε τρόφιμα και πόρους».

Ο σκεπτικιστής Ρουμπινί

Αφού έγινε γνωστός για την προνοητικότητά του σχετικά με τη φούσκα των ακινήτων που πυροδότησε την κρίση του 2008, ο Ρουμπινί υπήρξε τακτικός σκεπτικιστής της παρατεταμένης ανόδου των αμερικανικών μετοχών και έχει συχνά αμφισβητήσει την υγεία της αμερικανικής οικονομίας.

Πρόσφατα, συνέγραψε ένα έγγραφο στο οποίο κατηγόρησε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών ότι χειραγωγεί την έκδοση χρέους με τρόπο που μειώνει το πραγματικό κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την οικονομία, μια κατηγορία που η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen απέρριψε κατηγορηματικά.

Ο Νουριέλ Ρουμπινί είναι συνιδρυτής της Atlas Capital Team Inc., όπου συμβάλλει στην ανάπτυξη επενδυτικών στρατηγικών που προστατεύουν από καθεστώτα υψηλού κινδύνου, όπως ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός, η κλιματική αλλαγή και οι εμφύλιες ταραχές. Ο ιστότοπος της εταιρείας σημειώνει ότι η ηγετική της ομάδα περιλαμβάνει άτομα που έχουν εργαστεί στο παρελθόν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, την Παγκόσμια Τράπεζα, την Goldman Sachs Group Inc., την Binance Holdings Ltd. και την BlackRock Inc.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές