Την καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2023 έκλεισε η Wall Street, συντηρώντας και σήμερα τα επίπεδα που σηματοδότησαν ότι έσβησαν οι απώλειες που σημειώθηκαν στις αρχές του Αυγούστου.

Ειδικότερα, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,24% στις 40.659 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε κέρδη 0,20% στις 5.554 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 17.631 μονάδες.

Συντήρησαν τα κέρδη της εβδομάδας οι ευρωαγορές

Όπως ήταν αναμενόμενο, η Wall Street δέχτηκε κάποιες κινήσεις κατοχύρωσης κερδών σήμερα, αλλά τόσο ο S&P 500 όσο και ο Nasdaq κατάφεραν έξι σερί ανοδικές συνεδριάσεις. Με αντίστοιχα κέρδη 3,9% και 5,3% την εβδομάδα, και οι δύο κατάφεραν τα μεγαλύτερα εβδομαδιαία κέρδη τους από τον Νοέμβριο. Ο Dow ενισχύθηκε περισσότερο από 2,9% αυτή την εβδομάδα, ήτοι την καλύτερη επίδοσή του φέτος.

Τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη ήταν πολύ ισχυρότερα από ό,τι περίμεναν οι αναλυτές, ενώ οι εβδομαδιαίες αιτήσεις ανεργίας μειώθηκαν. Και οι δύο προσέφεραν στοιχεία ότι οι φόβοι για ύφεση, που οδήγησαν να πυροδοτηθεί ένα παγκόσμιο ξεπούλημα νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ήταν υπερβολικοί.

Αυτά τα στατιστικά στοιχεία προέκυψαν μετά από μετρήσεις για τον πληθωρισμό που δημοσιεύθηκαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα που ενίσχυσαν τις ελπίδες ότι ένα σενάριο ήπιας προσγείωσης ήταν ακόμα δυνατό. Αυτά τα δεδομένα υποστήριξαν επίσης την προσδοκία ότι η Federal Reserve θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της τον Σεπτέμβριο.

«Οι επενδυτές αναζητούν πρόσθετους λόγους για να συμμετέχουν στο δρόμο προς την ανάκαμψη», δήλωσε ο Sam Stovall, επικεφαλής στρατηγικός επενδύσεων στην CFRA Research. «Με τα πρόσφατα, καλύτερα από τα αναμενόμενα δεδομένα για την οικονομία και την απασχόληση, τώρα οι επενδυτές αυξάνουν την έκθεσή τους».

«Τα στοιχεία που κυκλοφόρησαν αυτή την εβδομάδα έχουν πετύχει τη σωστή ισορροπία, καθώς δεν είναι πολύ ‘ζεστά’, ούτε πολύ ‘κρύα’», έγραψε ο επικεφαλής επενδύσεων της UBS, Mark Haefele. «Αυτό θα βοηθήσει να αμβλυνθούν και οι δύο ανησυχίες για μια επικείμενη ύφεση ή ότι ο επίμονος πληθωρισμός θα εμποδίσει την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εάν απαιτηθούν γρήγορες μειώσεις επιτοκίων για την υπεράσπιση της ανάπτυξης», πρόσθεσε.

Τίτλοι

Σε επίπεδο τίτλων τώρα, η H&R Block έκλεισε με άλμα 12%, καταγράφοντας την καλύτερη μέρα της εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια. Η εταιρεία ανακοίνωσε αύξηση μερίσματος 17% και επαναγορά μετοχών 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, άνοδο 7,3% σημείωσε η JD.com, μετά την αναφορά της πτώσης των εσόδων του δεύτερου τριμήνου, λόγω των περικοπών των τιμών που προσέλκυσαν τους καταναλωτές. Τα κέρδη του δεύτερου τριμήνου της JD.com αυξήθηκαν κατά 73,7% στα 9,36 γιουάν ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της LSEG ανέμεναν 6,07 γιουάν ανά μετοχή.

Στο οικονομικό μέτωπο, μια ανακοίνωση του Υπουργείου Εμπορίου έδειξε ότι οι ενάρξεις κατοικιών έφτασαν τα 1,238 εκατομμύρια και οι οικοδομικές άδειες τα 1,396 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones προέβλεψαν 1,34 εκατομμύρια και οι οικοδομικές άδειες σε 1,42 εκατομμύρια τον Ιούλιο, και οι δύο χαμηλότερες από τον Ιούνιο.

Τέλος, το καταναλωτικό κλίμα βελτιώθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο τον Αύγουστο, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν αμετάβλητες, σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Ο δείκτης κλίματος αυξήθηκε στο 67,8, από 66,4 τον Ιούλιο και ήταν καλύτερος από την εκτίμηση του Dow Jones για 66,6. Ωστόσο, ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών υποχώρησε στο 60,9, το χαμηλότερο από τον Δεκέμβριο του 2022, αν και ο δείκτης προσδοκιών ανέβηκε στο 72,1.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street