Οι χρηματιστηριακές αγορές παγκοσμίως οδεύουν να κλείσουν την καλύτερη τους εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2023, καθώς τα οικονομικά στοιχεία λείαναν τους φόβους των επενδυτών για το ενδεχόμενο η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη να διολισθήσει στην ύφεση.

Ο κύριος παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης της MSCI, όπως αναφέρει το Reuters,  καταγράφει σε άνοδο που αγγίζει το 4% σε πέντε ημέρες συναλλαγών, ανακάμπτοντας έντονα από τις βίαιες αναταράξεις που προκλήθηκαν από το φόβο της ύφεσης και το κλείσιμο των θέσεων του carry trade.

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με κεκτημένη ανοδική ταχύτητα – Ξεχωρίζει ο Ελλάκτωρ

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης μετοχών STOXX600 σημείωσε άνοδο 0,5% στις πρωινές συναλλαγές και οδεύει για κλείσιμο εβδομάδας με κέρδη 2,6%, καθώς τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των μετοχών των ΗΠΑ προαναγγέλουν μια επιτυχημένη εβδομάδα για τη Wall Street.

Ο δείκτης VIX , που μετράει τη μεταβλητότητα και είναι ο γνωστός ως δείκτης φόβου της Wall Street παραμένει σε καλοήθη επίπεδα περίπου στο 15 αφού έφτασε στο υψηλό τετραετίας των 65 στις αρχές της περασμένης εβδομάδας. Η απότομη ανάκαμψη του κλίματος της αγοράς ήρθε μετά από μια σειρά στοιχείων στις ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός επιβραδύνεται ενώ οι δαπάνες λιανικής παραμένουν ισχυρές.

Wall Street και Ασία

Το λεγόμενο σενάριο της ήπιας προσγείωσης μπορεί να μην ισχύει, προειδοποίησε ο διαχειριστής χαρτοφυλακίου πολλαπλών περιουσιακών στοιχείων της Aviva Investors, Σωτήριος Νάκος, προσθέτοντας ότι οι αγορές θα μπορούσαν να συνεχίσουν να κινούνται με κάθε νέο οικονομικό σημείο δεδομένων.

«Η αγορά πήγε πολύ γρήγορα για να τιμολογήσει περισσότερα αρνητικά δεδομένα και τώρα αυτό που κυρίως βλέπουμε είναι η ταχεία χαλάρωση», είπε.

«Δεν νομίζω ότι πολλά χρήματα συμμετείχαν σε αυτήν την ανάκαμψη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι ισχνές καλοκαιρινές συναλλαγές τον Αύγουστο θα επιδείνωσαν τις κινήσεις της αγοράς.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του S&P 500 σημείωσαν άνοδο 0,1% για να θέσουν σε τροχιά τον δείκτη μετοχών blue chip με εβδομαδιαίο κέρδος σχεδόν 4%. Τα συμβόλαια που παρακολουθούν τον τεχνολογικά βαρύ Nasdaq 100 προσέθεσαν 0,3%.

Στην Ασία την Παρασκευή, ο Ιαπωνικός Topix α σημείωσε άλμα σχεδόν 3% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ  άνοδο 1,8%.

Οι αγορές συναλλάγματος

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε 0,3% στα 148,63 ανά δολάριο, την Παρασκευή, παραμένοντας κοντά στο χαμηλό δύο εβδομάδων των 149,40 που σημειώθηκε την προηγούμενη συνεδρίαση και τώρα σε κάποια απόσταση από το υψηλό επτάμηνο της περασμένης εβδομάδας.

Γουάν δολάριο

FILE PHOTO: Chinese Yuan and U.S. dollar banknotes are seen in this illustration taken February 10, 2020. REUTERS/Dado Ruvic/Illustration/File Photo

Σε άλλες αγορές συναλλάγματος, το ελβετικό φράγκο, το οποίο επίσης σημείωσε άνοδο την περασμένη εβδομάδα μετά από μια πτήση προς ασφαλή καταφύγια, υποχώρησε 0,5% την ημέρα.

Το ευρώ δυσκολεύτηκε να σπάσει πάνω από το επίπεδο του 1,10 δολ. έναντι ενός σταθερότερου δολαρίου, το οποίο ενισχύθηκε από την έκθεση λιανικών πωλήσεων της Πέμπτης.

Ομόλογα, πετρέλαιο, χρυσός

Εν τω μεταξύ, οι συναλλαγές στα κρατικά ομόλογα είναι ισχνές, καθώς η επιστροφή της εμπιστοσύνης εξασθένισε τη ζήτηση για τα χρεόγραφα που θεωρούνται επενδυτική επιλογή ασφαλείας έναντι του κινδύνου της αγοράς μετοχών.

Η απόδοση του διετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ , η οποία αυξάνεται καθώς πέφτει η τιμή του χρέους και παρακολουθεί τις προσδοκίες για τα επιτόκια, κυμάνθηκε κοντά στο υψηλότερο επίπεδό της τις τελευταίες δέκα ημέρες για να διαμορφωθεί για τελευταία φορά σε περίπου 4,068%. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς , η οποία επηρεάζει την τιμολόγηση του χρέους παγκοσμίως, ήταν 3 μονάδες βάσης (bps) χαμηλότερη στο 3,907%.

Η αντίστοιχη απόδοση του γερμανικού bund υποχώρησε κατά το ίδιο ποσό στο 2,234%.

Οι αγορές πετρελαίου παρέμειναν ασταθείς καθώς οι έμποροι εξισορροπούν την ανανεωμένη αισιοδοξία για τις ΗΠΑ με την επιβράδυνση της κινεζικής ζήτησης.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό τύπου Brent υποχώρησαν κατά 1,3% στα 79,99 δολάρια ανά βαρέλι την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο μόλις 0,4% την εβδομάδα,

Η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε κατά 0,3% στα 2.462 δολάρια η ουγγία

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές