Νομική νίκη στον αγώνα της για τον περιορισμό της ευθύνης από τους ισχυρισμούς ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup της προκαλεί καρκίνο κατήγαγε η Bayer, καθώς το εφετείο των ΗΠΑ την Πέμπτη δήλωσε ότι ο ομοσπονδιακός νόμος προστατεύει τη γερμανική εταιρεία από μήνυση ενός κηπουρού από την Πενσυλβάνια

Το 3ο Περιφερειακό Εφετείο των ΗΠΑ στη Φιλαδέλφεια απέρριψε τον ισχυρισμό του ενάγοντα Ντέιβιντ Σάφνερ ότι η μονάδα Monsanto της Bayer παραβίασε τον κρατικό νόμο μη έχοντας τοποθετήσει προειδοποίηση για τον καρκίνο στην ετικέτα για το Roundup.

Bayer: Η δεινή θέση της βαυαρικής εταιρείας και οι προτεινόμενες λύσεις

Η αγωγή των Σνάφερς

Ο Σνάφερ διαγνώστηκε το 2006 με καρκίνο που ονομάζεται λέμφωμα non-Hodgkins, ένας κοινός ισχυρισμός για τους ενάγοντες του Roundup.
Αυτός και η σύζυγός του Τερέζα μήνυσαν την Bayer το 2019,  για το πώς η ασθένειά του επηρέασε τη σχέση τους.

Ο επικεφαλής δικαστής Michael Chagares έγραψε για μια ομόφωνη τριμελή ομάδα δικαστών ότι ο ομοσπονδιακός νόμος περί εντομοκτόνων, μυκητοκτόνων και τρωκτικοκτόνων απαιτεί εθνική ομοιομορφία στις ετικέτες των φυτοφαρμάκων και εμπόδισε την Πενσυλβάνια να προσθέσει προειδοποίηση για τον καρκίνο.

Η Bayer είπε ότι η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με αποφάσεις ομοσπονδιακών εφετείων στο Σαν Φρανσίσκο και την Ατλάντα σε παρόμοιες υποθέσεις.

Σε αυτή την περίπτωση ενισχύεται  προοπτική ότι το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ θα μπορούσε να παρέμβει για να επιλύσει τη διάσπαση και ενδεχομένως να μειώσει τις υποχρεώσεις της Bayer.

Οι μετοχές της Bayer, οι οποίες έχουν επιβαρυνθεί εδώ και χρόνια από τον δικαστικό κίνδυνο, σημείωσαν αύξηση 2,6% στην προκαταρκτική διαπραγμάτευση της Παρασκευής.

Ο Chip Becker, δικηγόρος των Schaffners, είπε ότι ήταν απογοητευμένος με την απόφαση και ότι ο ομοσπονδιακός νόμος δεν πρέπει να προλαμβάνει την αξίωση των πελατών του να μην προειδοποιήσουν. Είπε ότι οι Σάφνερ επανεξετάζουν τις νομικές επιλογές τους.

Το Roundup είναι από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Bayer είπε ότι ήταν ικανοποιημένη με την απόφαση και το Ανώτατο Δικαστήριο θα πρέπει να «επιλύσει αυτό το σημαντικό νομικό ζήτημα».
Υποστήριξε ότι το Roundup και το δραστικό συστατικό του, η γλυφοσάτη, είναι ασφαλή και δήλωσε ότι «συνεχίζει να υποστηρίζει πλήρως» το εμπορικό σήμα.

Οι ατελείωτες… δικαστικές διαμάχες

Η Bayer έχει αντιμετωπίσει εκτεταμένες δικαστικές διαμάχες σχετικά με το Roundup και έχει δει την τιμή της μετοχής της να πέφτει περισσότερο από 73% από τότε που εξαγόρασε τη Monsanto για 63 δισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούνιο του 2018.

Η εταιρεία διευθέτησε μεγάλο μέρος της δικαστικής διαμάχης για το Roundup έναντι 10,9 δισ. δολαρίων το 2020, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει περίπου 58.000 αξιώσεις Άλλες 114.000 αξιώσεις έχουν διακανονιστεί ή έχουν κριθεί μη επιλέξιμες.

Αν και η Bayer κέρδισε 14 από τις 23 δίκες για το Roundup μέχρι τις 23 Ιουλίου, μία νίκη ανατράπηκε με έφεση και οι απώλειες την επιβάρυναν με αποζημιώσεις δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το Roundup είναι από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα ζιζανιοκτόνα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Bayer σταμάτησε σταδιακά τις πωλήσεις για οικιακή χρήση πέρυσι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή