Σύμπτωση ή καλά συντονισμένο σχέδιο; Ο Γουόρεν Μπάφετ κατέχει τώρα τον ίδιο ακριβώς αριθμό μετοχών της Apple όπως και της Coca-Cola, αφού μείωσε στο μισό τη θέση του στον τεχνολογικό κολοσσό.

Πολλοί ακόλουθοι του Μπάφετ έκαναν την παρατήρηση αυτή, μετά από μια ρυθμιστική κατάθεση «13-F» την Τετάρτη το βράδυ, η οποία έδειξε ότι πλέον η Berkshire Hathaway,  έχει 400 εκατομμύρια μετοχές τόσο της Apple όσο και της Coca-Cola, η οποία αποτελεί την παλαιότερη και μεγαλύτερη μετοχική θέση του Μπάφετ.

Μάλιστα, αυτό έχει ωθήσει ορισμένους να πιστέψουν ότι ο «Μάντης της Ομάχα» έχει ολοκληρώσει με την πώληση του μερίδιού του στον κατασκευαστή iPhone.

«Εάν στον Μπάφετ αρέσουν οι στρογγυλοί αριθμοί, μπορεί να μην σχεδιάζει να πουλήσει επιπλέον μετοχές της Apple» σχολιάζει στο CNBC, ο David Kass, καθηγητής οικονομικών στο Robert H. Smith School of Business του Πανεπιστημίου του Maryland. «Όπως η Coca-Cola είναι μια «μόνιμη» εκμετάλλευση για τον Μπάφετ, έτσι μπορεί να είναι και η Apple».

Ξεφορτώνεται μετοχές η Berkshire- Γιατί ο Μπάφετ «εγκαταλείπει» τη Wall Street

Η σχέση του Γουόρεν Μπάφετ με την Coca Cola

Ο 93χρονος θρυλικός επενδυτής αγόρασε για πρώτη φορά 14.172.500 μετοχές της Coca-Cola το 1988 και αύξησε το μερίδιό του τα επόμενα χρόνια σε 100 εκατομμύρια μετοχές μέχρι το 1994. Έτσι ο επενδυτής κράτησε σταθερό το μερίδιό του στην Coca-Cola για 30 χρόνια. Ωστόσο, εξαιτίας δύο split των μετοχών 2 προς 1 το 2006 και το 2012, η ​​συμμετοχή της Berkshire στην Coca Cola ανέβηκε σε 400 εκατομμύρια μετοχές.

Ο Μπάφετ έχει αποκαλύψει ότι ανακάλυψε το εμβληματικό αναψυκτικό όταν ήταν μόλις 6 ετών. Το 1936, ο Μπάφετ άρχισε να αγοράζει έξι αναψυκτικά κάθε φορά, προς 25 σεντς το καθένα από το οικογενειακό του παντοπωλείο, και στη συνέχεια τους πουλούσε στη γειτονιά για πέντε σεντς επιπλέον. Τότε ήταν που συνειδητοποίησε -όπως έχει ομολογήσει ο ίδιος- την «εξαιρετική ελκυστικότητα των καταναλωτών και τις εμπορικές δυνατότητες του προϊόντος».

Μειώνοντας το μερίδιο στην Apple

Η επένδυση σε εταιρείες υψηλής τεχνολογίας όπως η Apple φαίνεται να αψηφά τις μακροχρόνιες αρχές επενδύσεων αξίας του Μπάφετ, αλλά ο διάσημος επενδυτής την αντιμετώπισε ως εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων όπως η Coca-Cola και όχι ως επένδυση τεχνολογίας.

Ο Μπάφετ έχει τονίσει αρκετές φορές την πιστή βάση πελατών του iPhone, λέγοντας ότι οι άνθρωποι θα εγκατέλειπαν τα αυτοκίνητά τους προτού εγκαταλείψουν τα smartphone τους. Ονόμασε μάλιστα την Apple τη δεύτερη πιο σημαντική επιχείρηση μετά το σύμπλεγμα ασφαλιστικών εταιρειών της Berkshire.

Έτσι, ήταν σοκαριστικό για κάποιους όταν αποκαλύφθηκε ότι η Berkshire πέταξε πάνω από το 49% του μεριδίου της στον κατασκευαστή iPhone το δεύτερο τρίμηνο.

Σύμφωνα με το CNBC, πολλοί υποψιάζονταν ότι ήταν μέρος της διαχείρισης χαρτοφυλακίου ή μιας ευρύτερης συνολικής άποψης της αγοράς και όχι μια κρίση για τις μελλοντικές προοπτικές της Apple. Η πώληση μείωσε τη στάθμιση της Apple στο χαρτοφυλάκιο της Berkshire σε περίπου 30% από σχεδόν 50% στο τέλος του περασμένου έτους.

Και καθώς πλέον η επένδυση διαμορφώθηκε σε αυτόν τον στρογγυλό αριθμό, φαίνεται ότι έφτασε στο σημείο, το οποίο ο Μπάφετ θεωρεί ως το κατάλληλο για τις πιο αγαπημένες και μακροχρόνιες μετοχές του. Ωστόσο, κάποιοι είπαν ότι θα μπορούσε να είναι απλώς μια καθαρή σύμπτωση.

«Δεν νομίζω ότι ο Μπάφετ σκέφτεται έτσι», είπε ο Μπιλ Στόουν, επικεφαλής επενδύσεων στην Glenview Trust Co. και μέτοχος της Berkshire.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές