Το «κέντρο» της IKEA δεν βρίσκεται στη Σουηδία, όπως θα ήταν εύκολο να υποθέσει κανείς αλλά στη… γειτονική Ολλανδία.  Το πιο σημαντικό μέρος της μεγάλης αυτοκρατορίας Ikea που δημιουργήθηκε απο τον Ingvar Kamprad, έχει έδρα το Ντέλφτ κοντά σε έναν πολυσύχναστο κόμβο αυτοκινητόδρομου στην Ολλανδία, αυτον που ενώνει το Ρότερνταμ με τη Χάγη.

Εκεί, εδρεύει η Inter IKEA, η οποία κατέχει τη μάρκα και το concept καθώς και την ευθύνη για το σχεδιασμό και την  κατασκευή των προϊόντων του ομίλου.

IKEA: Αποκτά ακίνητο στην 5η Λεωφόρο

Η θέση του είναι το κλειδί για μια αμφιλεγόμενη δομή. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ερευνά τη φορολογική μεταχείριση της Inter Ikea από την Ολλανδία τα τελευταία επτά χρόνια σε μια υπόθεση που δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Η ΙΚΕΑ διαλύθηκε από τον θρυλικό ιδρυτή της Ingvar Kamprad τη δεκαετία του 1980 για τους διπλούς λόγους να της χαρίσει «αιώνια ζωή», διασφαλίζοντας ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκτηθεί με εχθρική εξαγορά και ελαχιστοποιώντας τους φόρους.

Το πνευματικό του σπίτι μπορεί να παραμένει στο σουηδικό δάσος στο Älmhult, αλλά τα δύο κύρια μέρη του Ikea βρίσκονται τώρα στις ολλανδικές φοιτητικές πόλεις Ντελφτ και Λέιντεν.

Δικαιόχρηση

Η κατανόηση του πώς συναρμολογείται ολόκληρη η αυτοκρατορία μοιάζει μερικές φορές με την προσπάθεια κατασκευής των επίπλων της χωρίς εγχειρίδιο οδηγιών. Αλλά στην καρδιά του, το set-up έχει σχεδιαστεί ως ένα κλασικό σύστημα franchise, ένα μόνο όπου ο franchiser και ο κύριος δικαιοδόχος ήταν κάποτε η ίδια εταιρεία.

Η Inter Ikea είναι ο δικαιοδόχος, ο αντίστοιχος των Starbucks, McDonald’s ή Burger King. Ο Όμιλος Ingka — με έδρα το Λέιντεν — είναι ο κύριος δικαιοδόχος, αντιπροσωπεύοντας το 90 τοις εκατό των πωλήσεων της Ikea (η Inter Ikea διατηρεί ένα μόνο κατάστημα που βρίσκεται στο Ντελφτ).

Οι δεσμοί μεταξύ των δύο είναι βαθιές – τα στελέχη συχνά μετακινούνται από τη μια πλευρά στην άλλη.

Ο Jon Abrahamsson Ring είναι ο χαμηλών τόνων διευθύνων σύμβουλος της Inter Ikea και πρώην βοηθός του Kamprad, ο οποίος πέθανε το 2018, 75 χρόνια μετά την ίδρυση της Ikea. Οι δυο τους περνούσαν ώρες στο γερμανικό σούπερ μάρκετ Lidl αφού άνοιξε τα πρώτα του καταστήματα στη Σουηδία, εξερευνώντας τι έκανε καλά.

«Ο Ingvar πάντα μιλούσε για αιώνες, όχι για δεκαετίες ή χρόνια», λέει ο Ring, εξηγώντας την απόφαση να χρησιμοποιήσει ένα σύστημα franchise για να βοηθήσει την Ikea να επιβιώσει περισσότερο από τον επόμενο επιχειρηματικό κύκλο.

Όλα τα καταστήματα Ikea πληρώνουν το 3 τοις εκατό του κύκλου εργασιών τους ως προμήθεια franchise στην Inter Ikea, η οποία με τη σειρά της παρέχει τη μάρκα, τη γκάμα προϊόντων και την κατασκευή.

Υψηλή φορολογία

Οι κυνικοί θα μπορούσαν επίσης να πουν ότι ο Κάμπραντ μίλησε επίσης πολύ για φόρους. Έφυγε από τη Σουηδία τη δεκαετία του 1970 σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα τρομακτικά επίπεδα φορολογίας που ήταν τόσο υψηλά, όπως θεωρούσε, οι τρεις γιοι του θα μπορούσαν να αναγκαστούν να πουλήσουν την Ikea ή να την επιβιβάσουν.

Έτσι, αναζήτησε φορολογικά αποδοτικές δικαιοδοσίες, εγκαταστάθηκε στην Ολλανδία και το Λιχτενστάιν, όπου ίδρυσε ιδρύματα που εξακολουθούν να ελέγχουν την Inter Ikea και την Ingka μέχρι σήμερα. «Πάντα θεωρούσαμε τους φόρους ως κόστος, ίσο με οποιοδήποτε άλλο κόστος επιχειρηματικής δραστηριότητας», είπε το 2011.

Η έρευνα της Κομισιόν

Η φορολογική έρευνα των Βρυξελλών σχετίζεται με τον τρόπο με τον οποίο η Ολλανδία φορολογούσε την Inter Ikea σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποίησε ενδοεταιρικά δάνεια για να αναπτύξει το σύστημα δικαιόχρησης.

Αυτό είναι ένα θέμα μεταξύ της Επιτροπής και της Ολλανδίας, σημείωσε η Inter Ikea, ενώ υπογράμμισε ότι πιστεύει ότι έχει φορολογηθεί σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ.

Όποια και αν είναι η έκβαση της υπόθεσης, δεν υπάρχει αμφιβολία για την κεντρική σημασία της Inter Ikea. Ο Ring επισημαίνει τη δουλειά για την υλοποίηση του κάπως άβολου σλόγκαν της ομάδας: «κάνοντας μια καλύτερη καθημερινότητα για τους πολλούς ανθρώπους».

Για τον σκοπό αυτό, η εστίαση της Inter Ikea φέτος είναι στη μείωση των τιμών μετά τον πόνο που αναγκάστηκε να τις αυξήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 λόγω του πληθωρισμού και των προβλημάτων της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η Inter IΚΕΑ μείωσε το κόστος τυποποιώντας προϊόντα και μειώνοντας τη χρήση υλικών

«Αν υπάρχει μια ευκαιρία, μειώνουμε την τιμή, δεν κάνουμε το περιθώριο μεγαλύτερο. Τα πορτοφόλια των πελατών είναι πιο λεπτά», λέει ο Ring και επισημαίνει ότι η εμβληματική βιβλιοθήκη Billy της IKEA μειώθηκε από 99  σε 79 ευρώ, για παράδειγμα.

Η Inter IΚΕΑ μείωσε το κόστος τυποποιώντας προϊόντα —για παράδειγμα, κάνοντας συρτάρια σε διαφορετικά έπιπλα ίδιου μεγέθους— και μειώνοντας τη χρήση υλικών. Έχει επίσης αναπτύξει τις δραστηριότητες ηλεκτρονικού εμπορίου της.

Η ηγετική θέση της ΙΚΕΑ στα έπιπλα φαινόταν να κινδυνεύει όταν πέθανε ο ιδρυτής της πριν από έξι χρόνια, αλλά αυτή η απειλή φαίνεται να έχει υποχωρήσει, εν μέρει λόγω του πόσο γρήγορα άλλαξε η ΙΚΕΑ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή