Βελτιώθηκε το καταναλωτικό κλίμα στις ΗΠΑ τον Αύγουστο, λόγω των εξελίξεων στον προεκλογικό αγώνα για την προεδρία στον Λευκό Οίκο, ενώ οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό παρέμειναν αμετάβλητες για το επόμενο έτος και μετά, σύμφωνα με έρευνα την Παρασκευή.

ΗΠΑ: Στο 2,9% ο πληθωρισμός – Κινήθηκε εντός των προβλέψεων

Η προκαταρκτική ανάγνωση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν για τον συνολικό δείκτη που μετρά το καταναλωτικό κλίμα έφτασε στις 67,8 μονάδες αυτόν τον μήνα, σε σύγκριση με την τελική μέτρηση 66,4 μονάδων τον Ιούλιο. Οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει μια προκαταρκτική μέτρηση στις 66,9 μονάδες.

Η έρευνα έδειξε ότι το 41% ​​των καταναλωτών θεωρούν την Χάρις ως την καλύτερη υποψήφια για την οικονομία έναντι του Τραμπ που απέσπασε 38%

Όσον αφορά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ της 5ης Νοεμβρίου, η έρευνα σημείωσε ότι το συναίσθημα για όσους προσδιορίστηκαν ως Δημοκρατικοί αυξήθηκε κατά 6% μετά την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εγκαταλείψει την κούρσα και την ανάδειξη της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις ως υποψήφια του κόμματος για την προεδρία, καταγράφοντας για πρώτη φορά άνοδο από τον Μάρτιο.

Για τους Ρεπουμπλικάνους, το κλίμα υποχώρησε 5% τον Αύγουστο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Νοέμβριο. Το συναίσθημα μεταξύ εκείνων που αυτοπροσδιορίστηκαν ως ανεξάρτητοι ψηφοφόροι, των οποίων οι απόψεις για την οικονομία μέχρι στιγμής φέτος ήταν πιο στενά ευθυγραμμισμένες με την αρνητική άποψη των Ρεπουμπλικανών, αυξήθηκε 3%, η πρώτη αύξηση από τον Ιανουάριο.

Η έρευνα, η πρώτη που διεξήχθη μετά την παραίτηση του Μπάιντεν από την διεκδίκηση της προεδρίας, στις 21 Ιουλίου, έδειξε επίσης ότι το 41% ​​των καταναλωτών θεωρούν την Χάρις ως την καλύτερη υποψήφια για την οικονομία, ενώ το 38% επέλεξε τον Ρεπουμπλικανό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ. Μεταξύ Μαΐου και Ιουλίου, ο Τραμπ είχε πλεονέκτημα πέντε μονάδων έναντι του Μπάιντεν για την οικονομία.

Καναλωτικό κλίμα και προσδοκίες για πληθωρισμό

«Συνολικά, οι προσδοκίες ενισχύθηκαν τόσο για τα προσωπικά οικονομικά όσο και για τις πενταετείς οικονομικές προοπτικές, οι οποίες έφθασαν στην υψηλότερη τιμή των τελευταίων τεσσάρων μηνών, σύμφωνα με το γεγονός ότι οι εκλογικές εξελίξεις μπορούν να επηρεάσουν τις μελλοντικές προσδοκίες, αλλά είναι απίθανο να αλλάξουν τις τρέχουσες εκτιμήσεις», δήλωσε η Joanne Hsu. διευθύντρια της Έρευνας Καταναλωτών του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, ανέφερε σε δήλωση.

Η εκτίμηση της έρευνας για το καταναλωτικό κλίμα και τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό ενός έτους παρέμεινε αμετάβλητη στο 2,9% τον Αύγουστο, αντίστοιχη με την ένδειξη του Ιουλίου. Η πενταετής προοπτική του πληθωρισμού παρέμεινε στο 3,0% για πέμπτο συνεχόμενο μήνα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, μια έρευνα εναλλακτικού κλίματος που διεξήχθη από την Fed της Νέας Υόρκης έδειξε ότι οι μεσοπρόθεσμες προσδοκίες για τον πληθωρισμό μειώθηκαν σημαντικά μεταξύ των καταναλωτών τον Ιούλιο, παρόλο που οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες προοπτικές τους για πιέσεις τιμών παρέμειναν σταθερές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή