Κατακόρυφα αυξάνονται τα αποθέματα μετάλλων στη Σιγκαπούρη και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης είναι μόνο ένας από τους λόγους.

Ο εξευγενισμένος ψευδάργυρος και ο μόλυβδος εισρέουν στη Σιγκαπούρη από τα μέσα του περασμένου έτους, καθιστώντας μια από τις μικρότερες χώρες του κόσμου ένα κρίσιμο θησαυροφυλάκιο για εταιρείες κολοσσούς των μετάλλων όπως η Trafigura Group και η Glencore.

Κρίσιμα ορυκτά: Η Κίνα θέλει να κυριαρχήσει στις αλυσίδες εφοδιασμού

Τα συνδυασμένα αποθέματα των δύο βασικών μετάλλων στις αποθήκες του Χρηματιστηριου Μετάλλων του Λονδίνου -London Metal Exchange (LME) που είναι εγγεγραμμένες στη Σιγκαπούρη έχουν υπερδεκαπλασιαστεί από τον Μάιο του 2023 σε ένα ρεκόρ σχεδόν 430.000 τόνων τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία του χρηματιστηρίου.

Πίσω από αυτό κρύβεται, εν μέρει, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Ενώ τα στοιχήματα για μια ύφεση στις ΗΠΑ αυξάνονται, ο μεγαλύτερος «ένοχος» είναι η Κίνα, όπου μια πολυετής κρίση ακινήτων και η έλλειψη καταναλωτικών δαπανών έχει μεταδοθεί σε ολόκληρο τον κόσμο, αναφερουν οι businesstimes.

«Η ήπια ζήτηση στην Κίνα είναι ο απώτερος λόγος», δήλωσε ο Ζία Ζένγκ , επικεφαλής των συναλλαγών της Shanghai Soochow Jiuying Investment Management, “Οι έμποροι περιμένουν την ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης, ώστε να μπορούν να στείλουν αυτές τις προμήθειες στη μεγαλύτερη αγορά του κόσμου γρήγορα”.

Η αποθήκευση κοστίζει ακριβά

Η Σιγκαπούρη αποτελεί σημαντικό κέντρο διανομής βασικών μετάλλων εδώ και δεκαετίες. Στο νησί Jurong στη νοτιοδυτική ακτή της Σιγκαπούρης και στο Sembawang στα βόρεια, στοίβες μετάλλων μπορούν να παραμείνουν για χρόνια ή να μεταφερθούν γρήγορα σε ποντοπόρα πλοία όταν χρειαστεί.

Στα σημερινά επίπεδα, τα αποθέματα που συσσωρεύονται στη Σιγκαπούρη απαιτούν περίπου 140.000 τετραγωνικά μέτρα αποθηκευτικού χώρου. Αυτή είναι μια μεγάλη έκταση για τη Σιγκαπούρη με περιορισμένη έκταση, όπου το κόστος αποθήκευσης, καθώς και το κόστος μεταφοράς και εργασίας, είναι σχετικά υψηλό.

Η συσσώρευση στην ακριβή Σιγκαπούρη, όταν φθηνότερες αποθήκες του LME είναι διαθέσιμες στη Μαλαισία και τη Νότια Κορέα – μπορεί να έχει να κάνει περισσότερο με μια στρατηγική συναλλαγών που επιτρέπει σε ορισμένες εταιρείες να επωφεληθούν από το υψηλότερο κόστος αποθήκευσης που συνδέεται με την πόλη-κράτος παρά με οποιεσδήποτε διακυμάνσεις στη ζήτηση.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή