Η OpenAI έκλεισε ένα δίκτυο ιρανικών λογαριασμών που χρησιμοποιούσε το chatbot ChatGPT για να προσπαθήσει να διεξάγει μια εκστρατεία επιρροής από το εξωτερικό με στόχο τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ, δημιουργώντας μακροσκελή άρθρα και σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, δήλωσε η εταιρεία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Οι λογαριασμοί δημιούργησαν περιεχόμενο που φαινόταν να προέρχεται από φιλελεύθερους και συντηρητικούς χρήστες, συμπεριλαμβανομένων αναρτήσεων που υπονοούσαν ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ λογοκρίθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ήταν έτοιμος να αυτοανακηρυχθεί βασιλιάς των ΗΠΑ. Ένας άλλος περιέγραψε την επιλογή της αντιπροέδρου Καμάλα Χάρις για υποψήφιο αντιπρόεδρο Τιμ Γουόλτς ως «υπολογισμένη επιλογή για την ενότητα».

Πού βρίσκονται σήμερα οι ιδρυτές της OpenAI; – Μόλις 2 από τους 11 παραμένουν

Η εκστρατεία επιρροής, η οποία περιλάμβανε επίσης αναρτήσεις σχετικά με τον πόλεμο του Ισραήλ στη Γάζα, τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και θέματα μόδας και ομορφιάς, δεν φαίνεται να έχει λάβει σημαντική εμπλοκή του κοινού, δήλωσε ο Μπεν Νίμο, επικεφαλής ερευνητής στην ομάδα Intelligence and Investigations της OpenAI.

«Η επιχείρηση προσπάθησε να παίξει και με τις δύο πλευρές, αλλά δεν φάνηκε να έχει εμπλοκή από καμία», είπε.

Η ιρανική επιχείρηση σηματοδοτεί την τελευταία ύποπτη προσπάθεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποίησε τεχνητή νοημοσύνη αποτυγχάνοντας όμως να αποκτήσει μεγάλη έλξη, μια πιθανή ένδειξη ότι οι ξένοι πράκτορες εξακολουθούν να εξερευνούν πώς μπορούν να επωφεληθούν από μια νέα σοδειά εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που μπορούν να βγάλουν γρήγορα πειστικά κείμενα και εικόνες με ελάχιστο ή καθόλου κόστος.

Η Microsoft Corp. δήλωσε τον Ιούνιο ότι εντόπισε φιλορωσικούς λογαριασμούς που προσπαθούσαν να ενισχύσουν ένα κατασκευασμένο βίντεο που έδειχνε βία στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Και η Meta Platforms Inc. νωρίτερα φέτος δήλωσε ότι είχε αφαιρέσει εκατοντάδες λογαριασμούς στο Facebook που σχετίζονταν με επιχειρήσεις επιρροής από το Ιράν, την Κίνα και τη Ρωσία, ορισμένες από τις οποίες βασίζονταν σε εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης για τη διάδοση της παραπληροφόρησης.

Η OpenAI δεν διευκρίνισε τον ακριβή αριθμό των λογαριασμών που αφαίρεσε. Η startup δήλωσε ότι εντόπισε επίσης δώδεκα λογαριασμούς στο X, πρώην Twitter, και έναν στο Instagram που εμπλέκονται στην προσπάθεια.

Η αποκάλυψη έρχεται μετά την υποψία ότι Ιρανοί χάκερς έθεσαν σε κίνδυνο την πολιτική εκστρατεία του Τραμπ, προκαλώντας ομοσπονδιακή έρευνα για πιθανή ξένη ανάμειξη ενόψει των αμερικανικών εκλογών του Νοεμβρίου. Οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες προειδοποιούν συχνά για τις ξένες κυβερνήσεις που προσπαθούν να διαμορφώσουν τις απόψεις των Αμερικανών. Το Γραφείο του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών δήλωσε τον Ιούλιο ότι το Ιράν, η Ρωσία και η Κίνα στρατολογούσαν ανθρώπους στις ΗΠΑ για να προσπαθήσουν να διαδώσουν την προπαγάνδα τους.

Η OpenAI δήλωσε τον Μάιο ότι δίκτυα από τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και το Ισραήλ προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας για να ενισχύσουν τις προσπάθειες προπαγάνδας τους. Εκείνη την εποχή, η OpenAI δήλωσε ότι τα δίκτυα που έκλεισε είχαν χρησιμοποιήσει την τεχνητή νοημοσύνη για να δημιουργήσουν κείμενο και εικόνες σε μεγαλύτερο όγκο από ό,τι θα ήταν διαφορετικά δυνατό από τους ανθρώπους, βοηθώντας το περιεχόμενο να φαίνεται πιο αυθεντικό. Ωστόσο, οι εκστρατείες απέτυχαν ακόμα να δημιουργήσουν σημαντικά μεγαλύτερη εμπλοκή, σύμφωνα με την startup.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή