Πρόστιμο 15 εκατομμυρίων λιρών επέβαλε στην PwC η βρετανική ρυθμιστική αρχή των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών FCA, επειδή δεν ανέφερε την πεποίθησή της ότι η London Capital & Finance ενδέχεται να είχε εμπλακεί σε δόλια δραστηριότητα.

PwC: To 1 τρισ. δολάρια θα φτάσουν τα διαφημιστικά έσοδα παγκοσμίως το 2026

Αυτή είναι η πρώτη φορά που η ρυθμιστική αρχή FCA επιβάλλει πρόστιμο σε ελεγκτική εταιρεία και έρχεται αφότου η PwC αντιμετώπισε «σημαντικά» ζητήματα κατά τη διάρκεια του ελέγχου της LCF το 2016.

Σύμφωνα με την FCA, ένα ανώτερο στέλεχος της LCF ενήργησε επιθετικά προς τους ελεγκτές με την εταιρεία να παρέχει ανακριβείς και παραπλανητικές πληροφορίες στην PwC.

Η LCF μπήκε στη διοίκηση το 2019 χρωστώντας περισσότερα από 230 εκατομμύρια στερλίνες και θέτοντας σε κίνδυνο τα κεφάλαια περίπου 14.000 κατόχων ομολόγων.

Αυτό έγινε αφότου η ρυθμιστική αρχή έδωσε εντολή στην LCF να αποσύρει το διαφημιστικό της υλικό για μίνι ομόλογα καθώς κρίθηκε «παραπλανητικό, όχι δίκαιο και ασαφές», τον Δεκέμβριο του 2018.

Η FCA σημείωσε ότι η PwC βρήκε τον έλεγχο «πολύ περίπλοκο» που σημαίνει ότι χρειάστηκε πολύ περισσότερος χρόνος για να ολοκληρωθεί σε σχέση με τον αναμενόμενο.

Λόγω των ευρημάτων της εταιρείας ελέγχου, καθώς και των ενεργειών της LCF, η PwC υποπτεύθηκε ότι η LCF εμπλέκεται σε δόλια δραστηριότητα, σύμφωνα με την FCA.

Η ρυθμιστική αρχή θεώρησε ότι η PwC ήταν «υποχρεωμένη» να αναφέρει αυτές τις υποψίες στην FCA το συντομότερο δυνατό, αλλά δεν το έκανε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η PwC βεβαιώθηκε ότι οι λογαριασμοί της LCF για το 2016 ήταν ακριβείς, αλλά η FCA θεώρησε ότι η εταιρεία είχε ακόμη υποχρέωση να της αναφέρει τις προηγούμενες ανησυχίες της.

Οι αστοχίες και το πρόστιμο στην PwC

Η Therese Chambers, κοινή εκτελεστική διευθύντρια επιβολής και εποπτείας της αγοράς στην FCA, δήλωσε: «Οι ελεγκτές έχουν να διαδραματίσουν κεντρικό ρόλο στο να διατηρήσουν τις αγορές μας καθαρές. Έχουν προνομιακή πρόσβαση σε πληροφορίες και υποχρεούνται από το νόμο να αναφέρουν υποψίες απάτης στην FCA».

«Υπήρχε μια σειρά από “κόκκινες” ενδείξεις που οδήγησαν την PwC να υποπτευθεί απάτη. Έπρεπε να είχαν δράσει αμέσως. Η αποτυχία τους να το πράξουν στέρησε από την FCA δυνητικά ζωτικής σημασίας πληροφορίες».

Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους, η FCA επέβαλε πρόστιμο 31.800 λιρών στον πρώην διευθυντή της London Capital & Finance, Floris Jakobus Huisamen και του απαγόρευσε να εργάζεται σε χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, ο Huisamen ήταν υπεύθυνος για τη συμμόρφωση της εταιρείας, αλλά «απερίσκεπτα» υπέγραψε εκατοντάδες οικονομικές προσφορές, οι οποίες συνέβαλαν στην παραπλάνηση χιλιάδων επενδυτών.

Ο χειρισμός της FCA για την κατάρρευση της εταιρείας το 2019 χαρακτηρίστηκε «μία από τις μεγαλύτερες ρυθμιστικές αστοχίες συμπεριφοράς των τελευταίων δεκαετιών» από την επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών, η οποία προέτρεψε την FCA να εφαρμόσει μια αλλαγή στην κουλτούρα για την προστασία των καταναλωτών και των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή