
Στη Σερβία συνεχίζονται σε πολλές πόλεις οι μαζικές κινητοποιήσεις κατά της σχεδιαζόμενης εξόρυξης λιθίου στην κοιλάδα Γιαντάρ, στην οποία βρίσκεται το μεγαλύτερο κοίτασμα λιθίου της Ευρώπης.
Το περασμένο Σαββατοκύριακο διαδηλωτές έκαναν κατάληψη σε δύο σιδηροδρομικούς σταθμούς στο Βελιγράδι, με την αστυνομία να προχωρά σε συλλήψεις τουλάχιστον 19 ατόμων. Περιβαλλοντολόγοι και ακτιβιστές κατηγορούν τη σερβική κυβέρνηση ότι με την εξόρυξη δίνει, στην ουσία, πράσινο φως σε μια οικολογική καταστροφή.
Σερβία: Δίνει το πράσινο φως στη Rio Tinto για το ορυχείο λιθίου
Από την πλευρά τους οι αρχές της χώρας ελπίζουν σε εισροή πολλών δις στα δημόσια ταμεία και υπόσχονται ότι θα κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να προστατεύσουν τη χλωρίδα και την πανίδα της κοιλάδας.
Οι διαδηλωτές ωστόσο επιμένουν. Ανάμεσά τους ο Μίλος Κομαντίνιτς, ο οποίος δηλώνει στο APTN: «Είμαστε εδώ για να υποστηρίξουμε την κοιλάδα Γιαντάρ και να αντισταθούμε στην εξόρυξη λιθίου».
Το λίθιο έχει καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων. Στην προσπάθεια απεξάρτησης από τις εξαγωγές λιθίου και τη στήριξη της ευρωπαϊκής αυτοκινητοβιομηχανίας, πριν από περίπου έναν μήνα ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς υπέγραψε στο Βελιγράδι από κοινού με τη σερβική κυβέρνηση, παρουσία του γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, διακήρυξη προθέσεων για μια φιλική προς το περιβάλλον εξόρυξη στην κοιλάδα Γιαντάρ.
Βούτσιτς: «Η τρομοκρατία της μειονότητας έναντι της πλειοψηφίας»
Οι διαδηλωτές όμως, όπως ο Βλάνταν Σίμιτς, δεν πείθονται και δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους: «Νομίζω ότι τα σχέδια εξόρυξης πρέπει να σταματήσουν. Έχουν ειπωθεί πάρα πολλά ψέματα. Όποιος έχει λίγο μυαλό καταλαβαίνει ότι όλα αυτά δεν έχουν νόημα. Τα κακώς κείμενα ήταν ήδη πολλά, αλλά τα τωρινά σχέδια εξόρυξης και εκμετάλλευσης έχουν ξεπεράσει κάθε όριο».
Απαντώντας στους διαδηλωτές ο πρόεδρος Αλεξάνταρ Βούτσιτς εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει με την εξόρυξη και καταδίκασε τις καταλήψεις στη σερβική πρωτεύουσα. Εξέφρασε ωστόσο προθυμία για διάλογο, αφήνοντας ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος για τα σχέδια εξόρυξης: «Η κατάληψη μιας διεθνούς σιδηροδρομικής γραμμής στο Βελιγράδι και η διακοπή της κυκλοφορίας στον αυτοκινητόδρομο δεν αποτελούν συμβολή στη δημοκρατία.
Στην πραγματικότητα, καθιστούν εμπαιγμό της δημοκρατίας ως πολιτικού συστήματος. Είναι η βία της μειονότητας, η τρομοκρατία της μειονότητας έναντι της πλειοψηφίας».
Οι ακτιβιστές εμφανίζονται αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες ανακοινώνοντας νέους αποκλεισμούς συγκοινωνιακών κόμβων, χωρίς να δώσουν λεπτομέρειες.
Περιβαλλοντολόγοι επισημαίνουν ότι η εξόρυξη που σχεδιάζει o αυστραλιανός κολοσσός Rio Tinto θα επιβαρύνει τα υπόγεια ύδατα με βαρέα μέταλλα θέτοντας σε κίνδυνο την ποιότητα πόσιμου νερού για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Πηγή: DW , Στέφανος Γεωργακόπουλος,


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς