Κορυφαία διεθνή brand μόδας μετατοπίζουν τις παραγγελίες τους από το Μπαγκλαντές, λόγω της αναταραχής που προκάλεσε η πτώση της αυταρχικής πρωθυπουργού Σεΐχ Χασίνα, σύμφωνα με παραγωγούς στο δεύτερο μεγαλύτερο εξαγωγέα ενδυμάτων στον κόσμο.

Τα εργοστάσια παρέμειναν κλειστά για ημέρες μετά τη βίαιη καταστολή της κυβέρνησης της Σεΐχ Χασίνα κατά των διαδηλωτών φοιτητών, προκαλώντας μια εξέγερση που ανέτρεψε το καθεστώς της την περασμένη εβδομάδα.

Μπαγκλαντές: Ο νομπελίστας που ανέλαβε την εξουσία σε μία χώρα στο χείλος του γκρεμού

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα των FT, πολλά εργοστάσια που ανήκουν σε πιστούς του καθεστώτος, συμπεριλαμβανομένων προμηθευτών παγκόσμιων εμπορικών σημάτων όπως η σουηδική εταιρεία λιανικής πώλησης H&M και η ισπανική αλυσίδα Zara, πυρπολήθηκαν σε επιθέσεις αντιποίνων.

Οι εβδομάδες βίας, κατά τις οποίες εκτιμάται ότι έχασαν τη ζωή τους 500 άνθρωποι, καθυστέρησαν τις παραδόσεις ρούχων και παπουτσιών για τη χειμερινή περίοδο λιανικής πώλησης στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.

Τα εργοστάσια κατέφυγαν σε υπερωρίες και σε αεροπορικές μεταφορές προϊόντων, μια δαπανηρή επιλογή που εξανεμίζει τα κέρδη από τις παραδόσεις, προκειμένου να καλύψουν την καθυστέρηση που φτάνει τον ένα μήνα.

Οι εβδομάδες βίας καθυστέρησαν τις παραδόσεις ρούχων και παπουτσιών για τη χειμερινή περίοδο λιανικής πώλησης σε Ευρώπη και Β. Αμερική

Αλλάζουν προμηθευτές

Οι εξαγωγείς του Μπαγκλαντές δήλωσαν ότι ορισμένες μεγάλες μάρκες είχαν μεταφέρει τις παραγγελίες για τις επόμενες σεζόν σε ανταγωνιστές προμηθευτές της νοτιοανατολικής Ασίας, διαταράσσοντας τις υπάρχουσες παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και απειλώντας την οικονομική ραχοκοκαλιά της χώρας των 170 εκατ. κατοίκων.

Τα εργοστάσια «έλαβαν τηλεφωνήματα από Ισπανούς αγοραστές, Γερμανούς αγοραστές: «Προς το παρόν, εκτρέπουμε το 40% των παραγγελιών μας στην Καμπότζη ή την Ινδονησία»», δήλωσε ο Mamun Rashid, σύμβουλος κατασκευαστών ενδυμάτων στο Μπαγκλαντές. «Δεν ήξεραν για πόσο καιρό θα συνεχιζόταν αυτή η αναταραχή».

Ο Syed Nasim Manzur, διευθύνων σύμβουλος της Apex Footwear, η οποία προμηθεύει τη γαλλική εταιρεία αθλητικών ειδών Decathlon και την ιαπωνική μητρική εταιρεία Fast Retailing της Uniqlo, δήλωσε ότι η αναταραχή «οδήγησε σε πραγματικό κλονισμό της εμπιστοσύνης» των διεθνών εμπορικών σημάτων στο Μπαγκλαντές.

«Οι μεγάλοι όμιλοι λένε ότι θα μειώσουν τις προμήθειές τους κατά 30% για την επόμενη σεζόν», δήλωσε ο Manzur, ο οποίος είναι επίσης πρόεδρος της ένωσης εξαγωγέων δερμάτινων ειδών και υποδημάτων του Μπαγκλαντές. «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η εμπιστοσύνη θα αποκατασταθεί».

Φύλαξη εργοστασίων

Ο Μοχάμεντ Γιουνούς, ο νομπελίστας οικονομολόγος που ανέλαβε την προσωρινή ηγεσία της χώρας την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ότι η πρώτη του προτεραιότητα είναι η αποκατάσταση του νόμου και της τάξης.

Οι αρχές δημιούργησαν μια νέα ειδική ομάδα βιομηχανικής ασφάλειας και ανέπτυξαν τον στρατό για τη φύλαξη των εργοστασίων. Η αστυνομία, η οποία κρύφτηκε μετά την κατάρρευση της προηγούμενης κυβέρνησης, άρχισε να επιστρέφει στα καθήκοντά της αυτή την εβδομάδα.

Πρωθυπουργός από το 2009, η Sheikh Hasina έδωσε προτεραιότητα στη διευκόλυνση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, επενδύοντας σε δρόμους, λιμάνια και ψηφιοποίηση.

Στενές σχέσεις

Πολλές παγκόσμιες μάρκες βασίζονται στο Μπαγκλαντές. Η H&M, για παράδειγμα, έχει περισσότερες από 1.000 καταχωρίσεις για προμηθευτές με έδρα το Μπαγκλαντές στον ιστότοπό της.

Η χώρα εξήγαγε πέρυσι ενδύματα αξίας 47 δισ. δολαρίων και είναι επίσης μεγάλος παραγωγός υποδημάτων και δερμάτινων ειδών. Αλλά οι εξαγωγικές βιομηχανίες συνδέθηκαν βαθιά με το κυβερνών κόμμα Awami League της Sheikh Hasina.

Οι εμπορικές ενώσεις κυριαρχούνταν από πιστούς και οι μεγιστάνες της βιομηχανίας κατείχαν υψηλόβαθμες θέσεις στην κυβέρνησή της, γεγονός που, σύμφωνα με τους επικριτές, τους επέτρεπε να ενεργούν ατιμώρητα – μεταξύ άλλων με την αθέτηση τραπεζικών δανείων.

«Πολλοί από αυτούς χρησιμοποίησαν το αξίωμά τους για να την εξευμενίσουν και να μπουν στα καλά της βιβλία, ώστε να μπορέσουν αργότερα να γίνουν υπουργοί, δήμαρχοι και επίσης να κατέχουν θέσεις σε επιτροπές της Awami League», δήλωσε ένας ιδιοκτήτης εργοστασίου που προμηθεύει την H&M και τη Zara.

Πρόσθεσε ότι η εξασφάλιση τελωνειακών αδειών και εκτελωνισμών απαιτούσε την καταβολή «τεράστιων χρηματικών ποσών» σε δωροδοκίες.

Φθηνό εργατικό δυναμικό

«Όσο γρηγορότερα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε την εικόνα, τόσο γρηγορότερα μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις παραγγελίες», δήλωσε ο Md Nasrullah, επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων της Apex. «Υπάρχουν πολλά παραδείγματα όπου έχουμε τηρήσει αδύνατες προθεσμίες για τους αγοραστές».

Στελέχη δήλωσαν ότι ακόμη και αν οι επιχειρήσεις είχαν χαθεί προσωρινά για άλλες χώρες, το άφθονο και χαμηλού κόστους εργατικό δυναμικό του Μπαγκλαντές σήμαινε ότι η χώρα θα ήταν δύσκολο να αντικατασταθεί μακροπρόθεσμα.

«Όλοι προσπαθούμε να ανακάμψουμε», δήλωσε ο Nowshin Islam, επικεφαλής παραγωγής στην αθλητική μονάδα της Apex. Αναγνώρισε ότι η κατάσταση στη χώρα ήταν αβέβαιη, αλλά πρόσθεσε: «Νομίζω ότι θα το ξεπεράσουμε πολύ σύντομα. Είμαι πολύ θετικός για το μέλλον».

Ελληνική αγορά

Απο την κατάσταση αυτή δεν έχει παρατηρηθεί αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα των καταστημάτων στη χώρα μας.

Στην ελληνική αγορά δεν παρατηρούνται ελλείψεις όπως λένε  παράγοντες του εμπορίου που μίλησαν στον ΟΤ.

Δεν πρόκειται να υπάρξουν ούτε και στο μέλλον ελλείψεις τονίζουν καθώς υπάρχουν και εργοστάσια σε άλλες χώρες της Ασιας που μπορούν να καλύψουν ενδεχομένως τα κενά που δημιουργούν οι ταραχές στο Μπαγκλαντές και το κλείσιμο για ημέρες, ακόμα και η πυρπόληση, αρκετών εργοστασίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή