Οι εργαζόμενοι στο Εσκοντίδα, το μεγαλύτερο μεταλλείο χαλκού σε όλο τον κόσμο, στη βόρεια Χιλή, ανέστειλαν σήμερα την απεργία τους που είχε ξεκινήσει χθες, Τρίτη, μετά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων με τον αυστραλιανό όμιλο BHP, όπως ανακοίνωσε ο τελευταίος.

Χαλκός – Απειλή για την παγκόσμια παραγωγή οι απεργίες στα ορυχεία στη Χιλή

“Συμφωνήθηκε να ανασταλεί η νόμιμη απεργία που είναι σε εξέλιξη”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση ο BHP και επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Πατρίσιο Τάπια, πρόεδρος του μεγαλύτερου συνδικάτου του Εσκοντίδα.

Στο μεταλλείο της Εσκοντίδα εξορύσσεται το 5,4% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού

Η απόφαση ελήφθη μετά την επανάληψη των διαπραγματεύσεων στη διάρκεια των οποίων τα μέρη “κατέληξαν σε ομοφωνία για μία πρόταση (επιχειρησιακής) συλλογικής σύμβασης (εργασίας)”, σύμφωνα με την ανακοίνωση της μεταλλευτικής εταιρίας.

Τι διεκδικούν οι μεταλλωρύχοι στη Χιλή

Τα συνδικάτα του Εσκοντίδα, τα οποία είχαν υπερψηφίσει το κάλεσμα σε απεργία την 1η Αυγούστου, ζητούν για καιρό το 1% των μερισμάτων που λαμβάνουν ξένοι επενδυτές στο μεταλλείο, στο οποίο εξορύσσεται το 5,4% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού, να διανεμηθεί στους εργαζόμενους.

Διεκδικούν επίσης βελτίωση των συνθηκών εργασίας, κυρίως αύξηση του χρόνου ανάπαυσης.

Το μεταλλείο Εσκοντίδα, στην έρημο Ατακάμα, έχει βασικό μέτοχο την BHP (57,5%). Στο μετοχικό κεφάλαιο συμμετέχουν επίσης η αυστραλιανή Rio Tinto (30%) και η ιαπωνική Jeco (12,5%). Το 2023 παρήγαγε 1,1 εκατομμύριο τόνους χαλκού, δηλ, το 5,4% της παγκόσμιας παραγωγής και το 21% της παραγωγής της Χιλής.

Το 2017, οι εργαζόμενοι στο Εσκοντίδα απέργησαν για 44 ημέρες — επρόκειτο για την πιο μακρά τέτοια κινητοποίηση στην ιστορία του τομέα των μεταλλείων στη Χιλή, που υπολογίστηκε πως προκάλεσε ζημία 740 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ιστορικό των διεκδικήσεων 

To 2017 συνδικάτο πραγματοποίησε απεργία 44 ημερών. Oι τιμές του χαλκού εκτοξεύτηκαν παγκοσμίως καθώς η BHP κήρυξε «ανωτέρα βία» δύο ημέρες μετά την απεργία, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορούσε να εκπληρώσει τα συμβόλαιά της.

Το συνδικάτο  διαθέτει ισχυρά οικονομικά αποθέματα για τη φροντίδα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια μιας απεργίας

Η εταιρεία κήρυξε ανωτέρα βία το 2006 μετά από απεργία 26 ημερών και το 2011 το σωματείο διέκοψε τη λειτουργία για 14 ημέρες. Το σωματείο προχώρησε σε απεργία πείνας το 2015.

Τρία στοιχεία κάνουν το συνδικάτο ιδιαίτερα ισχυρό, σημειώνει ο Γκονζάλες. Το σωματείο αριθμεί περίπου 2.400 μέλη, περίπου το 61% του εργατικού δυναμικού της Escondida. 

Διαθέτει ισχυρά οικονομικά αποθέματα για τη φροντίδα των εργαζομένων κατά τη διάρκεια μιας απεργίας. Τρίτον, η νομοθεσία της Χιλής δεν επιτρέπει στην εταιρεία να αντικαταστήσει τους απεργούς.

«Η εταιρεία θα αναγκαστεί να διακόψει ένα σημαντικό μέρος των εργασιών της, κάτι που προφανώς δίνει στο συνδικάτο τεράστια διαπραγματευτική δύναμη», πρόσθεσε ο Γκονζάλες.

Η ατελείωτη… απεργία

Εκτός από το ότι αποτελεί την πλειοψηφία του συνολικού εργατικού δυναμικού, το Sindicato Nro. 1 (Union No. 1)  έχει μέλη το 98% των εργαζομένων πρώτης γραμμής της Escondida, ήτοι χειριστές μηχανών, οδηγούς, τεχνικούς και εργάτες συντήρησης.

Ο Patricio Tapia, πρόεδρος του συνδικάτου Escondida από το 2016 και μέλος της ηγεσίας του συνδικάτου από το 2008, είπε στο Reuters  ότι το συνδικάτο έχει τέσσερις φορές περισσότερα κεφάλαια από το 2017 καθώς και πίστωση για να καλύψει τις ανάγκες των εργαζομένων κατά τη διάρκεια της απεργίας.

Η απεργία έληξε μετά από 18 μήνες διαπραγματεύσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities