Αποκαταστάθηκε, η ηλεκτροδότηση στα νησιά Ιο, Σίκινο και Φολέγανδρο στο μεγαλύτερο μέρος όπου υπήρχε πρόβλημα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΔΕΔΔΗΕ, στη Σίκινο και στη Φολέγανδρο η ηλεκτροδότηση έχει αποκατασταθεί πλήρως, ενώ στην Ίο αναμένεται η πλήρης αποκατάσταση έως αργά το απόγευμα.

Οι περιοχές της Ίου, που επηρεάζονται με – ανά διαστήματα – διακοπές λόγω της συνέχισης των εργασιών για την αποκατάσταση της βλάβης, είναι η Χώρα, το Λιμάνι, ο Μυλοπότας και το Μαγγανάρι.

Ηλεκτρικό ρεύμα: Μπλακ άουτ σε Φολέγανδρο, Ίο και Σίκινο

Να σημειωθεί ότι η βλάβη προέκυψε στο χερσαίο κομμάτι των δύο υποβρύχιων καλωδίων της Πάρου, που ηλεκτροδοτούν τα τρία νησιά. Στο σημείο έσπευσαν από την πρώτη στιγμή τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ και εργάζονται πυρετωδώς για την πλήρη αποκατάσταση της βλάβης, σημειώνεται στην ανακοινωση του ΔΕΔΔΗΕ.

Το πολύωρο μπλακ άουτ ταλαιπώρησε μόνιμους κατοίκους αλλά και το πλήθος επισκεπτών που βρίσκονται αυτές τις ημέρες για διακοπές στα τρία αιγαιοπελαγίτικα νησιά στην καρδιά της τουριστικής περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρεύμα κόπηκε χθες το απόγευμα και επανήλθε για λίγα λεπτά στις 3 τα ξημερώματα, αλλά διακόπηκε και πάλι για να επανέλθει τελικά σήμερα το πρωί, κατά τις 8 π.μ.

Η βλάβη έβγαλε εκτός λειτουργίας το καλώδιο μέσης τάσης που συνδέει τα τρία νησιά με την Πάρο, ωστόσο μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τον ΔΕΔΔΗΕ για το τι ακριβώς συνέβη.

Ηλεκτρική διασύνδεση

Τα τρία νησιά ηλεκτροδοτούνται από την Πάρο. Η Πάρος είναι διασυνδεδεμένη με το ηπειρωτικό σύστημα μέσω της υποβρύχιας διασύνδεσης του ΑΔΜΗΕ.

Ωστόσο το πρόβλημα δεν εντοπίζεται στη διασύνδεση του ΑΔΜΗΕ. Η Φολέγανδρος, η Ίος και η Σίκινος ηλεκτροδοτούνται από υποβρύχια διασύνδεση μέσης τάσης, του ΔΕΔΔΗΕ.

Η Δ΄ φάση των Κυκλάδων

Υπενθυμίζεται ότι ο ΑΔΜΗΕ έχει σε εξέλιξη το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δυτικών Κυκλάδων.

Τα νησιά θα ηλεκτροδοτούνται μέσω υποβρύχιας διασύνδεσης από τη Σαντορίνη, η οποία θα διασυνδέεται με τη Νάξο και το ηπειρωτικό σύστημα υψηλής τάσης.

Η ολοκλήρωση της διασύνδεσης των Κυκλάδων θα δώσει τη δυνατότητα ανάπτυξης μονάδων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 332 MW στα νησιά, επιτυγχάνοντας ένα πιο σταθερό, πράσινο και οικονομικό ενεργειακό μείγμα για το νησιωτικό σύμπλεγμα.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης Next Generation EU και με το ΦΕΚ τ΄Δ 494 4/8/2022 χαρακτηρίστηκε ως έργο γενικότερης σημασίας για την οικονομία της χώρας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Ενέργεια |

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;

Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Σταύρος Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου ο διαγωνισμός για τα blocks που ζητά η Chevron
Ενέργεια |

Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου οι διαγωνισμοί για τα blocks που ζητά η Chevron

Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum εκτίμησε ότι οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεκδικεί η Chevron Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο