Την πολιτικά νεοφώτιστη Παετονγκτάρν Σιναουάτρα, εξέλεξε σήμερα το κοινοβούλιο της Ταϊλάνδης ως τη νεότερη πρωθυπουργό της χώρας.

Η 37χρονη κόρη του αμφιλεγόμενου μεγιστάνα Τακσίν Σιναουάτρα πέρασε με επιτυχία από την ψηφοφορία και τώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με το βάπτισμα του πυρός, μόλις δύο ημέρες αφότου ο προκάτοχός της Σρέτα Ταβίσιν αποπέμφθηκε από το Συνταγματικό Δικαστήριο, με την κατηγορία ότι παραβίασε τους ηθικούς κανόνες διορίζοντας στο υπουργικό συμβούλιο έναν δικηγόρο που είχε εκτίσει ποινή φυλάκισης.

Όπως υπογραμμίζει το Reuters, μεγάλο διακύβευμα για την Παετονγκτάρν θα μπορούσε να είναι η κληρονομιά και το πολιτικό μέλλον της οικογένειας δισεκατομμυριούχων Σιναουάρτα.

Πρόκειται για τη δεύτερη γυναίκα πρωθυπουργό της Ταϊλάνδης, και το τρίτο μέλος της οκογένειας Σιναουάτρα που αναλαμβάνει την κορυφαία θέση μετά τη θεία Γινγκλούκ Σιναουάτρα και τον πατέρα Ταξίν, τον πιο ισχυρό και πολικό πολιτικό της χώρας.

Προκλήσεις

Ο 37χρονη κέρδισε εύκολα με 319 ψήφους, ή σχεδόν τα δύο τρίτα της Βουλής. Δεν ήταν παρούσα στο κοινοβούλιο και παρακολούθησε την ψηφοφορία από τα κεντρικά γραφεία του κόμματός της, Pheu Thai

Το πρώτο της δημόσιο σχόλιο για τη νίκη ήταν η ανάρτηση στο Instagram μιας φωτογραφίας του μεσημεριανού της – ρύζι με κοτόπουλο – με τη λεζάντα: «Το πρώτο γεύμα μετά την ακρόαση της ψηφοφορίας».

Η Παετονγκτάρν δεν έχει υπηρετήσει ποτέ στην κυβέρνηση και η απόφαση να τη βάλει στο παιχνίδι είναι μια ζαριά για το Pheu Thai της και τον 75χρονο αρχηγό της Ταξίν.

Θα αντιμετωπίσει αμέσως προκλήσεις σε πολλαπλά μέτωπα, με την οικονομία να παραπαίει , τον ανταγωνισμό από ένα αντίπαλο κόμμα να αυξάνεται και τη δημοτικότητα του Pheu Thai να μειώνεται, χωρίς να έχει ακόμη υλοποιήσει το εμβληματικό πρόγραμμα δωρεάς μετρητών αξίας 500 δισεκατομμυρίων μπατ (14,25 δισεκατομμύρια δολάρια).

«Το παιχνίδι των Σιναουάρτα εδώ είναι επικίνδυνο» σχολιάζει ο Nattabhorn Buamahakul, Managing Partner στην εταιρεία συμβούλων κυβερνητικών υποθέσεων, Vero Advocacy. «Βάζει την κόρη του Ταξίν στο στόχαστρο και σε ευάλωτη θέση».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα