Αύξησε τις μειώσεις των επιτοκίων σε επιπλέον 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Νέας Ζηλανδίας, Άντριαν Όρ, λέγοντας ότι «θα ήθελα πολύ να το κάνω αυτό».

Η Reserve Bank of New Zealand μείωσε το επιτόκιο αναφοράς της κατά  25 μονάδες βάσης την Τετάρτη για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2020, αιφνιδιάζοντας ορισμένους παράγοντες της αγοράς και ανακοίνωσε περισσότερες μειώσεις τους επόμενους μήνες καθώς ο πληθωρισμός πλησίαζε τον στόχο του 1% έως 3%.

Νέα Ζηλανδία: Μείωση- έκπληξη στα επιτόκια

Η Νέα Ζηλανδία έχει μπει στο δρόμο του σταθερού χαμηλού πληθωρισμού

Σε ομιλία του στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Ουέλινγκτον, ο Ορ είπε ότι είναι βέβαιος ότι η Νέα Ζηλανδία έχει επιστρέψει σε ένα περιβάλλον χαμηλού και σταθερού πληθωρισμού.

«Υπάρχουν δύο ακόμη ευκαιρίες για δύο ακόμη μειώσεις από τώρα έως τα Χριστούγεννα και όλα τα πράγματα να πάνε ανάλογα με τα δεδομένα και αυτό που μιλάμε, τότε θα ήθελα πολύ να το παραδώσω», είπε.

Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι το επιτόκιο θα διαμορφωθεί στο 3,85% στο τέλος του 2025

Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας πρόσθεσε ότι προτιμά να συνεχίσει να αποκλιμακώνει τα επιτόκια μέχρι το 2025, υποστηρίζοντας τις προσδοκίες των οικονομολόγων για μια σειρά μειώσεων το επόμενο έτος.

Σύμφωνα με την καθοδήγηση της ίδιας της RBNZ, το επίσημο επιτόκιο  θα διαμορφωθεί στο 3,85% μέχρι το τέλος του 2025 από 5,25% τώρα, ενώ η τιμολόγηση της αγοράς ποντάρει σε 3% μέχρι τότε.

Οι εκτιμήσεις των οικονομολόγων

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters η πλειονότητα των οικονομολόγων αναμένει ότι η κεντρική τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης μέχρι το τέλος του έτους.

Η βοηθός κυβερνήτη Κάρεν Σιλκ είπε στο Reuters σε συνέντευξή της ότι η απόφασή της να υποστηρίξει την μείωση της Τετάρτης προκλήθηκε από πολλά στοιχεία.
«Έχουμε δείκτες υψηλής συχνότητας που είναι πολύ πιο αδύναμοι, και δεν είναι ένας. Υπήρχαν μικτά σήματα από αυτό στο παρελθόν, αλλά τώρα όλα δείχνουν την ασθενέστερη δραστηριότητα στην οικονομία και την πιο αδύναμη από ό,τι περιμέναμε», είπε.

Η RBNZ προβλέπει ύφεση για τη Νέα Ζηλανδία φέτος, αφήνοντας τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να επικεντρώνονται στη σταθεροποίηση της οικονομίας εν μέσω ασθενούς εγχώριας ζήτησης και ενός προκλητικού περιβάλλοντος παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή