Μπορεί συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές της σε αέρια του θερμοκηπίου κατά 4% στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ωστόσο η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη τετράδα των κρατών – μελών που αύξησαν τις εκπομπές τους.
Ανθρακας: Η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την κατανάλωση
Συγκεκριμένα η Ελλάδα αύξησε τις εκπομπές της κατά 1,4% και βρέθηκε πίσω από την Μάλτα (+8,7%), τη Λιθουανία (+7,4%) και την Λετονία (+5,6%), όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Η Ελλάδα επίσης είναι μια από τις έξι χώρες της ΕΕ που αύξησαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παράλληλα με αύξηση του ΑΕΠ της, όταν πολλές άλλες χώρες πέτυχαν μείωση των εκπομπών παρότι αύξησαν το ΑΕΠ τους.
Η Ελλάδα αύξησε τις εκπομπές της κατά 1,4% και βρέθηκε πίσω μόνο από την Μάλτα, Λιθουανία και Λετονία
Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εκπομπές σε αέρια θερμοκηπίου της ΕΕ υπολογίστηκαν σε 894 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2-eq), καταγράφοντας μείωση 4,0% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023 (931 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2). Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ΕΕ παρέμεινε σταθερό, σημειώνοντας μόνο μικρή αύξηση (0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023).
Σημειώνεται ότι οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τις εκπομπές σε αέρια θερμοκηπίου συμπληρώνουν τριμηνιαία κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, όπως το ΑΕΠ ή η απασχόληση.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι οικονομικοί τομείς που πέτυχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (-12,6%) και τα νοικοκυριά (-4,4%).
Ποιες χώρες μείωσαν τις εκπομπές τους σε αέρια θερμοκηπίου
Στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, οι εκπομπές σε αέρια θερμοκηπίου εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί σε 20 χώρες της ΕΕ, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στα αέρια του θερμοκηπίου υπολογίζονται στη Βουλγαρία (-15,2%), τη Γερμανία (-6,7%) και το Βέλγιο (-6,0%).
Από τα 20 μέλη της ΕΕ που εκτιμάται ότι έχουν μειώσει τις εκπομπές τους, 8 κατέγραψαν επίσης μείωση του ΑΕΠ τους (Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία). Οι άλλες 12 χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία και Κροατία) εκτιμάται ότι κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας το ΑΕΠ τους.
Latest News
Με προίκα 1,6 δισ. το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών - Ποια έργα χρηματοδοτεί
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των Νησιών διαρθρώνεται σε τρεις βασικούς πυλώνες - Οι επενδυτές θα λάβουν χρηματοδότηση έως και 60%
Μητσοτάκης: Το Ταμείο Απανθρακοποίησης θα διευκολύνει τα νησιά στην πράσινη μετάβαση
Η νησιωτικότητα απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος και η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι είναι κοντά στους νησιώτες, είπε ο Κ. Μητσοτάκης
Η Ελλάδα και η μεγάλη ευκαιρία της Νέας Εποχής του Υδρογόνου
H Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αδράξει τη μοναδική ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στον αναδυόμενο τομέα του υδρογόνου
Η «πράσινη» ενέργεια φέρνει τα data centers στην Ελλάδα
Τα data centers για να λειτουργήσουν απαιτούν τεράστια ποσά ενέργειας που πολλές φορές απλά δεν είναι διαθέσιμα - Πώς αιολική και ηλιακή ενέργεια μπορεί να «φέρουν» πρόσθετες επενδύσεις
Η Μεσόγειος εκπέμπει SOS - Θερμαίνεται ταχύτερα από τον υπόλοιπο κόσμο
Κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες οι καύσωνες αυξήθηκαν στην Μεσόγειο κατά 40%
Είσοδος της Amazon στις ΑΠΕ - Επενδύσεις σε αιολικά άνω του $1 δισ. στην Ελλάδα
Η Amazon ενισχύει, περαιτέρω, το χαρτοφυλάκιο των ενεργειακών επενδύσεων που αναπτύσσει σε διεθνές επίπεδο
Ξεκαθαρίζει το τοπίο για τα υπεράκτια αιολικά – Τι θα προβλέπει το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τις ΑΠΕ
Ποιες περιοχές δεν περιλαμβάνονται στον «οδικό χάρτη» για τα υπεράκτια αιολικά – Ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον Masdar και Iberdrola για θαλάσσια πάρκα στην Ελλάδα
SOS από τους Ευρωπαίους κατασκευαστές πλαστικών - «Πνίγουν» τις επιχειρήσεις οι κανονισμοί
Τα πλαστικά είναι ο τελευταίος μεταποιητικός τομέας στην ήπειρο που συρρικνώνεται παρά την παγκόσμια ανάπτυξη
«Νεκρός» ο στόχος για το κλίμα - Πώς ο Τραμπ θα «επιβαρύνει» τον πλανήτη με 0,04 βαθμούς Κελσίου
Tο 2024 είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι η πρώτη μεμονωμένη χρονιά πάνω από το όριο των 1,5o C - Χωρίς χαραμάδα αισιοδοξίας η COP29
Τα σχέδια της Masdar για off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά σε Ελλάδα και Ισπανία – Ο «άσος» της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
Ο COO της Masdar Abdulaziz Alobaidli, στη διάρκεια εκδήλωσης της ΕΔΕΥΕΠ στο πλαίσιο της COP29 μίλησε για τα πλάνα επενδύσεων