Μπορεί συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση να κατάφερε να μειώσει τις εκπομπές της σε αέρια του θερμοκηπίου κατά 4% στο πρώτο τρίμηνο του 2024, ωστόσο η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη τετράδα των κρατών – μελών που αύξησαν τις εκπομπές τους.
Ανθρακας: Η ανάγκη για περισσότερη ενέργεια διατηρεί σε υψηλά επίπεδα την κατανάλωση
Συγκεκριμένα η Ελλάδα αύξησε τις εκπομπές της κατά 1,4% και βρέθηκε πίσω από την Μάλτα (+8,7%), τη Λιθουανία (+7,4%) και την Λετονία (+5,6%), όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat.
Η Ελλάδα επίσης είναι μια από τις έξι χώρες της ΕΕ που αύξησαν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παράλληλα με αύξηση του ΑΕΠ της, όταν πολλές άλλες χώρες πέτυχαν μείωση των εκπομπών παρότι αύξησαν το ΑΕΠ τους.
Η Ελλάδα αύξησε τις εκπομπές της κατά 1,4% και βρέθηκε πίσω μόνο από την Μάλτα, Λιθουανία και Λετονία
Ειδικότερα, το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι εκπομπές σε αέρια θερμοκηπίου της ΕΕ υπολογίστηκαν σε 894 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 (CO2-eq), καταγράφοντας μείωση 4,0% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023 (931 εκατομμύρια τόνοι ισοδύναμου CO2). Το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ) της ΕΕ παρέμεινε σταθερό, σημειώνοντας μόνο μικρή αύξηση (0,3% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023).
Σημειώνεται ότι οι τριμηνιαίες εκτιμήσεις για τις εκπομπές σε αέρια θερμοκηπίου συμπληρώνουν τριμηνιαία κοινωνικοοικονομικά δεδομένα, όπως το ΑΕΠ ή η απασχόληση.
Το πρώτο τρίμηνο του 2024, οι οικονομικοί τομείς που πέτυχαν τις μεγαλύτερες μειώσεις σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 ήταν η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου (-12,6%) και τα νοικοκυριά (-4,4%).
Ποιες χώρες μείωσαν τις εκπομπές τους σε αέρια θερμοκηπίου
Στο εξεταζόμενο χρονικό διάστημα, οι εκπομπές σε αέρια θερμοκηπίου εκτιμάται ότι έχουν μειωθεί σε 20 χώρες της ΕΕ, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2023.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις στα αέρια του θερμοκηπίου υπολογίζονται στη Βουλγαρία (-15,2%), τη Γερμανία (-6,7%) και το Βέλγιο (-6,0%).
Από τα 20 μέλη της ΕΕ που εκτιμάται ότι έχουν μειώσει τις εκπομπές τους, 8 κατέγραψαν επίσης μείωση του ΑΕΠ τους (Τσεχία, Γερμανία, Εσθονία, Ιρλανδία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Αυστρία και Φινλανδία). Οι άλλες 12 χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Βουλγαρία, Δανία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σουηδία και Κροατία) εκτιμάται ότι κατάφεραν να μειώσουν τις εκπομπές αυξάνοντας το ΑΕΠ τους.
Latest News
«Τρέχει» η επιδότηση για νέο ηλιακό θερμοσίφωνα – Τι πρέπει να γνωρίζετε
Τι δείχνει μελέτη του ΙΟΒΕ για τα οφέλη από την εφαρμογή κινήτρων για ηλιακούς θερμοσίφωνες
Ηλιακή ενέργεια: Η νέα κυρίαρχη πηγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση
Για πρώτη φορά, η ηλιακή ενέργεια ξεπερνά τον άνθρακα στην παραγωγή ηλεκτρισμού στην ΕΕ – Tα ορυκτά καύσιμα υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Πράσινη μετάβαση: Οι κίνδυνοι που απειλούν τη ναυτιλιακή βιομηχανία
Εάν τα υπάρχοντα πλοία μπορούν να μετασκευαστούν σε πλοία με σχεδόν μηδενικές εκπομπές, θα μπορούσε να σωθεί μεγάλο μέρος του στόλου, και αυτό αποτελεί κίνητρο για τους επενδυτές
Τεχνική βοήθεια στην Ελλάδα από την ΕΤΕπ για την απολιγνιτοποίηση
Η τεχνική βοήθεια της ΕΤΕπ, συνολικής αξίας 2,75 εκατομμυρίων ευρώ, σε πρώτη φάση, θα προσφερθεί δωρεάν σε πέντε περιφέρειες
Στα βήματα του Τραμπ.... Ο Μιλέι «αποχαιρετά» τη Συμφωνία του Παρισιού
Η κυβέρνηση στην Αργεντινή διερευνά την πρόταση να ακολουθήσει τις ΗΠΑ στην αποχώρηση από τη συμφωνία ορόσημο
Από το σβήσιμο του λιγνίτη στο «drill baby drill» - Γιατί ο Μητσοτάκης φρενάρει την πράσινη μετάβαση
Οι ρυθμοί για την πράσινη μετάβαση της Ελλάδας χαμηλώνουν - Η δημόσια μεταστροφή του πρωθυπουργού – Τα μηνύματα και σε Βρυξέλλες
Πώς ο κλάδος οικοδομών χρησιμοποιεί την τεχνολογία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής
Ο κλάδος οικοδομών παράγει «με διαφορά» τη μεγαλύτερη εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου από οποιονδήποτε τομέα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
«Συναγερμός» από την πτώση στις πωλήσεις ηλεκτρικών οχημάτων στην Ευρώπη [γραφήματα]
Οι εταιρείες ζητούν παρέμβαση Βρυξελλών για τους νέους κανονισμούς ρύπων - Φοβίζει ο ανταγωνισμός από Κίνα και τυχόν εμπορικές εντάσεις με ΗΠΑ
Στην «κούρσα» για τα σπάνια ορυκτά μπαίνει η Ελλάδα – Μετά το γάλλιο ο διαγωνισμός για το αντιμόνιο
Οι ελληνικές σπάνιες γαίες και οι κρίσιμες πρώτες ύλες προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων
Πράσινη συμφωνία και... πράσσειν άλογα - Ξανά εκτός οι ΗΠΑ διά χειρός Τραμπ
Το προεδρικό διάταγμα Τραμπ αναφέρει ότι η Συμφωνία του Παρισιού είναι μεταξύ πολλών διεθνών συμφωνιών που δεν αντικατοπτρίζουν τις αξίες των ΗΠΑ