Η εκρηκτική αύξηση που καταγράφηκε στα ταξίδια αναψυχής μετά την πανδημία, φαίνεται πλέον ότι πλησιάζει στο τέλος της, γεγονός που αντανακλάται και στα ταμπλό των χρηματιστηρίων με τις μετοχές του κλάδου να παρουσιάζουν φέτος δυσκολία. Ωστόσο, η επιβράδυνση αυτή θα μπορούσε να ανοίξει μια νέα πόρτα για όσους θέλουν να αποκτήσουν μερικά από τα ισχυρότερα στοιχεία στον κόσμο των ακινήτων.

Όπως υπογραμμίζουν οι Financial Times, τα ξενοδοχεία «πέρασαν υπέροχα» καθώς ο συνδυασμός του πληθωρισμού, της υπερβολικής αποταμίευσης και της περιορισμένης ζήτησης ώθησε την αύξηση των πωλήσεων σε διψήφια επίπεδα τα τελευταία χρόνια.

Ωστόσο, η αναπόφευκτη επιβράδυνση έφτασε: Ο ιδιοκτήτης του Holiday Inn, IHG, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι τα έσοδα ανά διαθέσιμο δωμάτιο (RevPar ) αυξήθηκαν κατά 3,2% το δεύτερο τρίμηνο. Αν και η αύξηση αυτή είναι υψηλότερη από το πρώτο τρίμηνο, είναι σημαντικά χαμηλότερη από το 16% του 2023. Η Marriott μείωσε τις προσδοκίες της για ανάπτυξη την περασμένη εβδομάδα επικαλούμενη επιβράδυνση των ΗΠΑ και της Κίνας.

Ξενοδοχεία: Πόσο κοστίζει η διανυκτέρευση στην Αθήνα – Η σύγκριση με Βαρκελώνη και Κωνσταντινούπολη [πίνακες]

Ωστόσο, υπάρχουν και τα καλά νέα σε αυτό: οι Ολυμπιακοί Αγώνες έδωσαν ώθηση στην Ευρώπη, με το RevPar σε ολόκληρο τον τομέα να αναμένεται να αυξηθεί κατά 5 % φέτος έναντι μόλις 2% στις ΗΠΑ, σχολιάζει στους FT ο Edoardo Gili της Green Street. Ο ίδιος εκτιμά ότι η ευρωπαϊκή υπεραπόδοση είναι πιθανό να διαρκέσει.

Ένας εκ των βασικών λόγων για αυτό είναι  οι κανονιστικές και περιβαλλοντικές ανησυχίες, που συνδυάζονται με αυστηρότερους όρους χρηματοδότησης και υψηλό κόστος κατασκευής έχουν μέχρι στιγμής οδηγήσει σε έλλειμμα νέων δωματίων…

Η νέα ευρωπαϊκή προσφορά ενδέχεται να αυξηθεί μεταξύ 1% και 2% ετησίως τα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό είναι πολύ χαμηλότερο από την αύξηση της ζήτησης, η οποία ωθείται υψηλότερα από παράγοντες όπως η αλλαγή των δημογραφικών στοιχείων και η αύξηση των δαπανών αναψυχής.

Στην πραγματικότητα, η Ευρώπη παρουσιάζει μια ευκαιρία για εταιρείες εξυγίανσης όπως η IHG, η οποία δεν έχει ακίνητα, αλλά εντάσσει τους ιδιοκτήτες ξενοδοχείων στα δικαιώματά της.

Οι αλυσίδες έχουν μερίδιο αγοράς 40% στην Ευρώπη σε σύγκριση με 60% στις ΗΠΑ. Η IHG πρόσθεσε στο χαρτοφυλάκιο της τον αριθμό ρεκόρ των 384 νέων ξενοδοχείων το πρώτο εξάμηνο του έτους, με δέλεαρ το χαμηλότερο κόστος και τα υψηλότερα κέρδη για τους ιδιοκτήτες τους.

Τα ξενοδοχεία πρωτοστατούν στις ευρωπαϊκές επενδύσεις

Σύμφωνα με στοιχεία της CBRE, οι επενδύσεις σε ευρωπαϊκά ακίνητα έφτασαν τα 86,5 δισεκατομμύρια ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2024, λαμβάνοντας ώθηση από τον ξενοδοχειακό τομέα.

Ειδικότερα, οι ευρωπαϊκές επενδύσεις σε ακίνητα το πρώτο εξάμηνο του 2024 αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Οι επιδόσεις του ξενοδοχειακού τομέα στο δεύτερο τρίμηνο του 2024, ήταν οι ισχυρότερες από το 2021, ανερχόμενες σε 5,4 δισ. ευρώ. Για το πρώτο εξάμηνο του έτους, ο όγκος των ξενοδοχείων αυξήθηκε 62% στα 9,9 δισεκατομμύρια ευρώ.

«Είναι σαφές ότι το επενδυτικό κλίμα αρχίζει να βελτιώνεται σε όλη την Ευρώπη και η άνοδος που έχουμε δει υποστηρίζει την πρόβλεψη της CBRE για αύξηση 10% στους όγκους της αγοράς για το 2024.

Η αναζωπύρωση της δραστηριότητας οδηγήθηκε από τη σταθεροποίηση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων, με τις πρωταρχικές αποδόσεις σε όλους τους κύριους κλάδους να παραμένουν σταθερές από τον Μάρτιο.

Καθώς η αγορά συνεχίζει να ανακάμπτει, οι αγοραστές και οι πωλητές θα αρχίσουν να νιώθουν πιο άνετοι με τις τιμές, κάτι που θα υποστηρίξει περαιτέρω την πιο θετική δυναμική της αγοράς που αρχίζουμε να βλέπουμε», σχολίασε ο Chris Brett, διευθύνων σύμβουλος, της CBRE για την Ευρώπη.

Υπό κατασκευή  έργα

Σύμφωνα με την Lodging Econometrics, τα έργα ανακαίνισης και μετατροπής στον ξενοδοχειακό κλάδο της Ευρώπης, το δεύτερο τρίμηνο, ανήλθαν στο ιστορικό υψηλό των 825 έργων με 95.519 δωμάτια.

Τα ξενοδοχειακά έργα υπό κατασκευή ανήλθαν σε 755 έργα/117.908 δωμάτια, που αντιπροσωπεύουν το 45% των έργων και το 47% των υπό κατασκευή δωματίων.

Τα έργα που προγραμματίζονται να ξεκινήσουν την κατασκευή τους επόμενους 12 μήνες αντιστοιχούν σε 412 έργα/59.850 δωμάτια, που αποτελούν το 25% των έργων και το 24% των δωματίων.

Τα έργα στο αρχικό στάδιο του σχεδιασμού περιλαμβάνουν 513 έργα/71.696 δωμάτια, που αντιπροσωπεύουν το 31% των έργων και το 29% των χώρων του συνολικού αγωγού.

Οι κορυφαίες χώρες στον κατασκευαστικό αγωγό της Ευρώπης είναι το Ηνωμένο Βασίλειο (306 έργα/43.515 δωμάτια), η Γερμανία (178 έργα/28.637 δωμάτια), η Γαλλία (120 έργα/12.831 δωμάτια), η Τουρκία (117 έργα/17.856 δωμάτια) και η Πορτογαλία (114). έργα/14.247 δωμάτια).

Αυτές οι πέντε χώρες μαζί αντιπροσωπεύουν το 50% των έργων και το 47% των δωματίων στο σύνολο της Ευρώπης και αναμένεται να πρωτοστατήσουν στα εγκαίνια νέων ξενοδοχείων μέχρι το 2026.

Οι αναλυτές της LE προβλέπουν επιπλέον 202 νέα ξενοδοχεία με 27.106 δωμάτια που θα ανοίξουν το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο

Η Ευρώπη σημείωσε σημαντική ανάπτυξη στα εγκαίνια νέων ξενοδοχείων κατά το δεύτερο τρίμηνο με 81 ξενοδοχεία και 10.569 δωμάτια να ανοίγουν, αύξηση 72% σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο. Συνολικά, άνοιξαν 128 νέα ξενοδοχεία με 16.829 δωμάτια σε όλη την Ευρώπη το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο.

Οι αναλυτές της LE προβλέπουν επιπλέον 202 νέα ξενοδοχεία με 27.106 δωμάτια που θα ανοίξουν το τρίτο και το τέταρτο τρίμηνο, ανεβάζοντας τη συνολική πρόβλεψη για νέα ανοίγματα το 2024 σε 330 ξενοδοχεία με 43.935 δωμάτια.

Ως αποτέλεσμα του αριθμού των ξενοδοχειακών έργων που βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ευρώπη, η πρόβλεψη του LE για τα εγκαίνια νέων ξενοδοχείων θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επόμενα χρόνια.

Κοιτάζοντας το μέλλον, η LE προβλέπει συνεχή ανάπτυξη στα εγκαίνια νέων ξενοδοχείων, με 368 νέα ξενοδοχεία/52.760 δωμάτια να έχουν προγραμματιστεί να ανοίξουν το 2025.

Η νέα πρόβλεψη για τα εγκαίνια νέων ξενοδοχείων για το 2026 δείχνει περαιτέρω αύξηση, με 427 νέα ξενοδοχεία/59.606 δωμάτια να αναμένεται να ανοίξουν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τουρισμός