Οι παγκόσμιες αγορές κατέγραψαν την καλύτερη εβδομάδα τους από τον Νοέμβριο, καθώς η αστάθεια φαίνεται να υποχωρεί και οι επενδυτές περιορίζουν τις ανησυχίες τους αναφορικά με το ενδεχόμενο να πέσει σε ύφεση η αμερικανική οικονομία.

Οι αγορές μετοχών σε όλο τον κόσμο ανέκαμψαν απότομα από την κατάρρευση που καταγράφηκε νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ενισχυμένες από μια καθησυχαστική σειρά δεδομένων στις ΗΠΑ που έδειχναν ανθεκτικούς καταναλωτές και πτώση του πληθωρισμού .

Ο δείκτης S&P 500 της Wall Street έσπασε ένα σερί απωλειών τεσσάρων εβδομάδων για να κλείσει την εβδομάδα με άνοδο 3,9%, καταγράφοντας την ισχυρότερη εβδομαδιαία επίδοσή του από τον περασμένο Νοέμβριο.

Wall Street: Η καλύτερη εβδομάδα από τον Νοέμβριο του 2023

«Μεγάλο μέρος από τον φόβο και τον τρόμο έχει εξαλειφθεί», σχολιάζει στους Financial Times, o Joe Mazzola, επικεφαλής στρατηγικής συναλλαγών και παραγώγων στην Charles Schwab. «Τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται, αλλά αυτό αναμένεται δύο χρόνια σε έναν κύκλο αύξησης των επιτοκίων. Είναι ακριβώς όταν [μια επιβράδυνση] αρχίζει να εκδηλώνεται πραγματικά [που] οι άνθρωποι γίνονται νευρικοί».

Πλέον οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην Παρασκευή στο επερχόμενο συμπόσιο του Jackson Hole της Federal Reserve

Τα κέρδη άφησαν το σημείο αναφοράς του blue-chip μόλις 2% κάτω από το υψηλό ρεκόρ του, που έφτασε πριν από έναν μήνα.

Οι ιαπωνικές μετοχές — οι οποίες επωμίστηκαν το μεγαλύτερο βάρος του παγκόσμιου sell-off στις αρχές Αυγούστου — σημείωσαν άνοδο 3% την Παρασκευή, κλείνοντας  την εβδομάδα με κέρδη 7,9%, ενώ ο δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,3% με εβδομαδιαία άνοδο 2,4%.

Ο δείκτης MSCI World των μετοχών της παγκόσμιας ανεπτυγμένης αγοράς είχε επίσης την καλύτερη εβδομάδα από τις αρχές Νοεμβρίου.

Οι αγορές βλέπουν Jackson Hole

Πλέον οι επενδυτές στρέφουν το βλέμμα τους στην Παρασκευή στο επερχόμενο συμπόσιο του Jackson Hole της Federal Reserve για περισσότερες ενδείξεις σχετικά με τον τρόπο σκέψης της κεντρικής τράπεζας σχετικά με την κατεύθυνση των επιτοκίων .

«Οι προσδοκίες μας είναι από τον [πρόεδρο της Fed] Τζέι Πάουελ να σηματοδοτήσει πιο ξεκάθαρα ότι θα δούμε μείωση τον Σεπτέμβριο και να παρέχει ένα πιο ξεκάθαρο πλαίσιο για αυτό που οραματίζεται η Fed για τον ρυθμό των προθεσμιακών μειώσεων επιτοκίων», δήλωσε ο Ian Lyngen, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων στις ΗΠΑ. στην BMO Capital Markets.

Η ανάκαμψη της αγοράς αυτής της εβδομάδας υποβοηθήθηκε από στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η οικονομία των ΗΠΑ αντέχει περισσότερο καλύτερα από ό,τι αναμενόταν. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό την Τετάρτη έδειξαν ότι η ετήσια άνοδος του δείκτη τιμών καταναλωτή μειώθηκε κάτω από το 3% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021, ενώ την Πέμπτη, οι ισχυρές λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ και οι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες νέες αιτήσεις ανεργίας ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Την Παρασκευή, ένας δείκτης εμπιστοσύνης των καταναλωτών ενισχύθηκε επίσης από την πρόβλεψη, υπερβαίνοντας το χαμηλό οκτώ μηνών που σημείωσε τον Ιούλιο. Ο δείκτης μεταβλητότητας Vix, που ονομάστηκε «μετρητής φόβου» της Wall Street, υποχώρησε κάτω από το 15, έχοντας φτάσει στο υψηλό τεσσάρων ετών των 65 νωρίτερα τον Αύγουστο εν μέσω του sell-off.

Αντίθετοι άνεμοι

«Οι κινήσεις των τελευταίων δύο εβδομάδων καταδεικνύουν πώς τα αφηγήματα της αγοράς μπορούν να ταλαντεύονται με βάση μεμονωμένα σημεία δεδομένων και θα μπορούσαμε να δούμε περισσότερη αστάθεια στο μέλλον», δήλωσε ο Wei Li, παγκόσμιος επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της BlackRock.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης κεφαλαίων της Fed την Παρασκευή καταδεικνύουν ότι οι επενδυτές θεωρούν βέβαιες τρεις μειώσεις επιτοκίων των 25 μονάδων βάσης έως το τέλος του έτους, και θεωρούν  πιθανή μία ακόμα επιπλέον. Λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν, οι φόβοι ύφεσης έκαναν τους επενδυτές να στοιχηματίσουν σε μια δραστική μείωση κατά μισή μονάδα μόλις τον επόμενο μήνα.

Οι αποδόσεις των αμερικανικών διετών ομολόγων, που παρακολουθούν στενά τις προσδοκίες για τα επιτόκια, ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή στο 4,05%, αυξημένες κατά 0,39 ποσοστιαίες μονάδες από το πρόσφατο χαμηλό τους στις 5 Αυγούστου. Οι αποδόσεις κινούνται αντιστρόφως από τις τιμές.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές