Σε νέο ιστορικό υψηλό πάνω από τα 2.500 δολάρια εκτινάχθηκε ο χρυσός, καθώς το δολάριο αποδυναμώθηκε λόγω των αυξανόμενων προσδοκιών για μείωση των επιτοκίων από την Federal Reserve τον Σεπτέμβριο και καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή ενισχύουν τη ζήτηση για πιο ασφαλείς επενδύσεις.

Ο χρυσός ενισχύεται κατά 2,1% στα 2,546,20 δολάρια, διευρύνοντας τα κέρδη του από την αρχή της εβδομάδας στο 2,6%.

Πού θα φτάσουν οι τιμές σε πετρέλαιο και χρυσό – Ο «χρησμός» της UBS

Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,3% και βρισκόταν σε καλό δρόμο για τέταρτη εβδομάδα απωλειών, καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για τους αγοραστές στο εξωτερικό.

Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί τώρα στο συμπόσιο του Jackson Hole και στην ομιλία του προέδρου της Fed Πάουελ σε μια εβδομάδα

Ο χρυσός και οι ταύροι

«Ο χρυσός εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό όλων των εποχών και ξεπέρασε τα 2.500 δολάρια μετά από δύο εβδομάδες εξαιρετικά μεγάλης αστάθειας στις συναλλαγές καθώς οι ταύροι επιβάλλουν επιτέλους τη θέλησή τους», σχολιάζει στο CNBC ο Tai Wong, ανεξάρτητος έμπορος μετάλλων με έδρα τη Νέα Υόρκη.

«Η προσοχή των επενδυτών θα στραφεί τώρα στο συμπόσιο του Jackson Hole και στην ομιλία του προέδρου της Fed Πάουελ σε μια εβδομάδα, ώστε να έχουν μια πιο λεπτομερή εικόνα για τη μορφή των επερχόμενων μειώσεων των επιτοκίων».

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ αναμένεται να κάνει τις παρατηρήσεις τους σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές την επόμενη Παρασκευή, στην πρώτη ημέρα του ετήσιου οικονομικού συμποσίου της Fed του Κάνσας Σίτι, στο Jackson Hole του Ουαϊόμινγκ.

«Οι συνεχιζόμενες γεωπολιτικές διαμάχες και η πιθανή κλιμάκωση ότι το Ιράν θα μπορούσε να εμπλακεί, και ο πόλεμος στην Ουκρανία, αυτοί οι παράγοντες συμβάλλουν στην ασφαλή ζήτηση για χρυσό», σχολίασε από την πλευρά του ο Έβερετ Μίλμαν, επικεφαλής αναλυτής αγοράς της Gainesville Coins.

Ο χρυσός θεωρείται αντιστάθμιση έναντι γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων και τείνει να ευδοκιμεί σε περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων.

Το ασήμι σημείωσε άνοδο 0,4% στα 28,49 δολάρια ανά ουγγιά και η πλατίνα υποχώρησε 0,2% στα 951,25 δολάρια. Το παλλάδιο παρέμεινε σταθερό στα 943,88 δολάρια.

Οι εκτιμήσεις για πετρέλαιο και χρυσό

Η UBS σε πρόσφατη έκθεσή της θεωρεί πως η στροφή προς συμβόλαια χρυσού -αλλά και πετρελαίου- αποτελεί το κύριο μέσο για να προσθέσουν οι επενδυτές  κάποια προστασία στα χαρτοφυλάκιά τους έναντι περαιτέρω κλιμάκωσης των γεωπολιτικών εντάσεων.

Ο χρυσός, αναμένεται να συνεχίσει να έχει ρόλο ως πιο συντηρητικό περιουσιακό στοιχείο, εκτιμά η UBS, προβλέποντας ότι οι τιμές του θα αυξηθούν προς τα 2.700 δολάρια/ουγκιά μέχρι τα μέσα του 2025.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities