Με χαμηλά τα αποθέματα η αγορά ελαιόλαδου πορεύεται προς τη νέα σεζόν, ενώ οι  προσδοκίες για μια καλή χρονιά στην Ισπανία αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τις τιμές τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

Αυτή την περίοδο η αγορά ελαιόλαδου υπολειτουργεί, καθώς μέχρι τη νέα σοδειά, οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται είναι περιορισμένες. Και αυτό γιατί, η αγορά, αν και βρισκόμαστε στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, προμηθεύεται όσες ποσότητες χρειάζεται χωρίς να αποθηκεύει προϊόν, ενώ οι ελάχιστοι παραγωγοί, που ακόμα διαθέτουν ελαιόλαδο στις αποθήκες τους, δε φαίνεται να παίρνουν εύκολα την απόφαση να πουλήσουν.

Ελαιόλαδο: Ρεκόρ στις υποθέσεις απάτης και παραπλανητικής επισήμανσης

Πάντως, εκπρόσωποι της αγοράς εκτιμούν ότι όσο πλησιάζει η συγκομιδή και εφόσον υπάρξει επαρκής προσφορά τότε οι τιμές θα αρχίσουν να μειώνονται. Στις εκτιμήσεις αυτές έχουν συντελέσει και οι προβλέψεις, που κάνουν λόγο για επιστροφή της παγκόσμιας παραγωγής ελαιολάδου σε περίπου 3 εκατομμύρια τόνους το καλλιεργητικό έτος 2024/25.

Περίπου τρεις μήνες απέχει η επόμενη σοδειά για την Ελλάδα

ελαιόλαδο

Εκτιμήσεις για την παραγωγή ελαιολάδου

Με δεδομένη την πρωιμότητας της παραγωγής, η επόμενη σοδειά για την Ελλάδα απέχει περίπου τρεις μήνες. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για μια παραγωγή της τάξης των 250.000 με 280.000 τόνων, εφόσον οι καιρικές συνθήκες ευνοήσουν τα δέντρα. Αυτό που χρειάζεται αυτή την περίοδο η καλλιέργεια είναι μια βροχή που θα αποκαταστήσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργήσει οι καύσωνες.

Την ίδια ώρα στην Ισπανία, η οποία διαμορφώνει σε μεγάλο βαθμό την τελική τιμή, οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια παραγωγή τάξης του 1 εκατ. τόνους με 1,2 εκατ. τόνους (από 850.000 τόνους φέτος), ενώ η παραγωγή στην Ιταλία από τους 328.000 τόνους ελαιόλαδου το καλλιεργητικό έτος 2023/24, αναμένεται σημαντικά μειωμένη.

Οι τιμές ελαιόλαδου

Ωστόσο, στο πού θα κατευθυνθούν οι τιμές – οι οποίες εκτοξεύθηκαν σε όλο τον κόσμο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα – από τον παραγωγό μέχρι και το ράφι, κάθε άλλο παρά βέβαιη είναι. Σήμερα, σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά των  9,5 ευρώ/ κιλό, η τιμή παραγωγού στη χώρα μας κυμαίνεται περίπου στα 7 ευρώ/κιλό στο εξαιρετικό παρθένο

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου, οι τιμές παραγωγού έχουν μειωθεί από το υψηλό ρεκόρ των μέσων Ιανουαρίου. Παρόλα αυτά, οι τιμές λιανικής παραμένουν πολύ πάνω από το μέσο όρο, οδηγώντας σε αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, οι οποίοι έχουν στραφεί σε πιο φτηνές λύσεις όπως σπορέλαια κ.ά. ελαιόλαδο

Σύμφωνα με τα στοιχεία της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου, το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο διαμορφώθηκε στο Jaén (Ισπανία) σε 781 ευρώ ανά 100 κιλά (αύξηση 18,6% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι). Στο Μπάρι (Ιταλία), το ποσό ήταν 950 ευρώ ανά 100 κιλά (+20,3%).

Λιγοστεύουν τα αποθέματα ελαιολάδου σε Ισπανία και Ιταλία

Χαμηλά αποθέματα ελαιολάδου σε Ισπανία και Ιταλία

Με τις πωλήσεις να συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό τα αποθέματα της Ισπανίας λιγοστεύουν μέρα με τη μέρα. Στη γειτονική Ιταλία, οι προβλέψεις για μικρότερη παραγωγή τη νέα σεζόν σε συνδυασμό με τα χαμηλά αποθέματα δημιουργούν ανησυχία για την αγορά και τους παραγωγούς.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο, η μείωση των αποθεμάτων, που καταγράφεται με βάση τα στοιχεία του Ιουνίου, αντιπροσωπεύει πτώση κατά 35% από τα αντίστοιχα περσινά επίπεδα, ενώ οι διαθέσιμες ποσότητες θα πρέπει να καλύψουν τις ανάγκες της αγοράς μέχρι τη νέα σεζόν.

Στην Ιταλία, τα αποθέματα με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, έως τις 30 Ιουνίου ανέρχονταν στους 166,300 τόνους (εξαιρουμένου του πυρηνέλαιου), τα οποία αναμένεται να φτάσουν στους 110.000 τόνους μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν.

Οι εισαγωγές ελαιολάδου στην ΕΕ αυξάνονται από Καναδά και Ηνωμένες Πολιτείες

ελαιόλαδο

Παγκόσμια αγορά ελαιολάδου – Αύξηση των εισαγωγών

Στην πορεία της παγκόσμιας αγοράς ελαιολάδου με τις αυξημένες εισαγωγές, ειδικά από τον Καναδά και τις Ηνωμένες Πολιτείες, που αυξάνονται στην ΕΕ, αναφέρονται τα τελευταία στοιχεία Ιουλίου 2024 του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας.

Σύμφωνα με αυτά, οι εισαγωγές από τον Καναδά έχουν αυξηθεί κατά 1,4% από την αρχή της καλλιεργητικής περιόδου (Οκτώβριος 2023 έως Μάιος 2024), ενώ οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 25% μεταξύ Μαΐου και Απριλίου.

Αντίστοιχα, κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2022/2023, ο Καναδάς εισήγαγε σχεδόν 50.000 τόνους ελαιόλαδου και πυρηνελαίου, εκ των οποίων λίγο πάνω από 38.000 τόνους παρθένου ελαιολάδου (εκ των οποίων το 97% ήταν εξαιρετικά παρθένο).

Τον Μάιο της καλλιεργητικής περιόδου 2023/2024, οι εξαγωγές εξωκοινοτικού ελαιολάδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση είχαν τιμή μονάδας 960 € ανά 100 kg (+52,7% σε σχέση με την ίδια περίοδο της προηγούμενης περιόδου εμπορίας ή -1,6% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα). Η τιμή του έξτρα παρθένου ελαιολάδου ξεπέρασε τα 1.000 ευρώ ανά 100 κιλά από τον Μάρτιο.

Επίσης, η ΕΕ εισήγαγε περισσότερους από 18.000 τόνους ελαιολάδου τον Μάιο (+36,4% σε σχέση με το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος ή -24,8% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα).

Η Τυνησία είναι ο κύριος προμηθευτής ελαιολάδου της ΕΕ, με πάνω από 12.000 τόνους να έχουν κυκλοφορούν στις αγορές τον Μάιο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO